Title of a News Article

Çiftçiye avantaj sağlayan tesis...

HABERİN GALERİSİ
Ebru SAKAR

Ebru SAKAR

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan Ebulim Zeytin yağı işletme tesisi çiftçileri bekliyor. GAP'la birlikte son yıllarda Şanlıurfa ve çevre illerde zeytincilik alanında yapılan yatrımların ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölge çiftçisine öncülük etmeye başlamıştı. Bir çok alanda çiftçiye rehberlik yapan Ziraat fakültesi bünyesinde 2014 yılında Türkiye'de bir ilk olan Zeytin yağı tesisi kurulmuştu. Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Do.dr. Ebru Sakar koordinesinde kurulan Ebrulim Zeytin yağı tesisi yeni sezon öncesi kapılarını çiftçilere açtı. Zeytin sektörü ile uğraşan çiftçilere seslen Doç.Dr. Sakar,' Harran üniversitesi Osmanbey Kampus alanında bulunan zeytin yağı tesisimiz çiftçilerinizin emrindedir, zeytin hasadının yapılmaya başlanması ile birlikte biz Üniversite olarak çiftçimize kapılarımızı açtık, bu tesiste zeytin yapı ve salamura zeytin üretimini yapıyoruz, çiftçilerimiz bizimle irtibata geçebilirler'dedi. 

Sakar açıklamasını şöyle sürdürdü' Bu tesisin açılmasıyla birlikte artık zeytinlerimiz burada işlenerek yağ haline gelecektir. Amacımız ticaret yapmak değil, böyle bir örneği çiftçilerimize göstermektir. Bu çalışma Türkiye’de bir ilktir. Üniversitelerin içerisinde böyle küçükte olsa bir işletmenin ya da küçük bir fabrikanın oluşması bizler için önem arz etmektedir. Ziraat   Fakültesinde okuyan öğrencilerimiz bu dalda eğitim görme imkanını buluyorlar'dedi. 

TESİS 5O TON İŞLETMELİ
Harran Üniversitesi Ebrulim zeytinyağı tesisi Harran Üniversitesi Osmanbey kampüsü alanı içerisinde yer almaktadır.Tesis 2014 yılında kendi öz kaynakları ile günde 10 ton kapasite ile hizmet vermeye başlamıştır.2017 yılında Ebrulim zeytinyağı tesisi Harran üniversite Gap İdaresi ,Karacadağ kalkınma ajansı UDDP organik tarım değer zinciri kapsamında desteklenen projeler kapsamında “sağlıklı yarınlar için organik zeytinyağı üretiyoruz “ projesi ile bölge çiftçisine hizmet anacıyla kapasite artırımı ile günde 40 ton kapasite ile zeytin işleme gerçekleşmektedir.toplam 50 ton zeytin işleme tesisi olarak hizmet vermektedir.ayrıca ebrulim  salamura tesisi de aynı şekilde yeşil ve siyah zeytin üretimi yapılmaktadır.bölgede zeytinde verim ve kalite artırımı konularında danışmanlık hizmetleri de vermektedir 

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2018, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195