Title of a News Article

Hububat Borsası ve Lisanslı Deposu açıldı

Hububat Borsası ve Lisanslı Deposu açıldı
banner206
 Akçakale yolu üzeri 10’uncu kilometrede İPA Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin ortak finansmanları ile yürütülen “Şanlıurfa Hububat Borsası ve Lisanslı Depo Projesi” nin açılışı büyük bir katılımla gerçekleşti.

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 9. 5 milyon Euro hibe desteği alan ve yapımı tamamlanan 90.000 ton kapasiteli Hububat Deposunun açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyyüpoğlu,Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılışa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Çin Büyükelçisi Emin Önen, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Karaköprü Belediye Başkan Vekili Bekir Akyol, Bilim ve Sanayi Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı Daire Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve Tarımsal Kuruluşların yetkilileri katıldı. Açılışta,Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya yaptığı konuşmada, Şanlıurfa’ya yakışır bir tesisin açılışını yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Bu gururun yalnızca kendilerinin değil, tüm Şanlıurfalıların gururu olduğunu belirten Başkan Kaya, Şalınlıurfa Ticaret Borsası olarak hayallerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Başkan Kaya; “2011 yılından beridir uğraş verdiğimiz bu proje dışında bir projemiz daha var. Pamuk lisanlı Deposu inşallah önümüzdeki günler de onun da mutluluğunu yaşayacağız. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından prosedür gereği faaliyet lisansının alınmasının ardından hububat kabulüne başlanacaktır. Faaliyet izni için çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

LİSANSLI DEPO TARIMIN KURTULUŞU OLACAK

Lisanslı Depoyu sadece depo olarak görmediklerinin altını çizen Başkan Kaya, Lisanslı deponun tarımın kurtuluşu olacağına da vurgu yaptı. Kaya; “Şanlıurfa’mızın da, ülkemizin de ekonomisine ve tarımın kurtuluşuna çok büyük faydalar sağlayacağına inandığımız için bu hayalin peşinde olduk ve bunu gerçekleştirdik. Başta tüccar, sanayicimize, ve tüm Urfa’ya faydalı olacağı inancındayız. En önemli hedefimiz Şanlıurfa tarımının hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlamak ve bölgede merkez konumuna gelmesini sağlamaktır. Depolarla birlikte depolanan buğday karşılığı tüccar bankadan ipoteksiz kredi kullanabilecektir. Hem de kullandığı kredinin faizinin yarsını da devlet ödeyecektir. Depolanan ürüne karşılık verilen makbuzlarla, hem tüccarımıza, hem sanayicimizin finansman ihtiyacı kolay ve ucuz bir şekilde karşılanacaktır. Depo olarak kullanacağımız bu depolara giren mallar kalitesine göre analiz edildiği için çiftçimiz burada kalitesini görüp, kaliteli ürün de daha fiyat farkı ile satıldığı zaman kalitenin de peşine düşeceğimize inanıyoruz. Sanayici ve tüccarlarımız burada koydukları malların bozuldu, eksildi, haşere girdi diye derdi olmayacak bundan dolayı en güvenilir şekilde çalışacaklarına inanıyorum. Bu projenin gerçekleşmesinde başta hükümetimize, Bilim ve Sanayi Bakanlığımıza, Avrupa Birliğine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu. . Bilim ve Sanayi Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı Daire Başkanı Ahmet Alperen Saykaya, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk

Akıl yaptığı konuşmalarda “ Hububat Borsası ve Lisanslı Depo Projesi” nin önemine değindi. Hububat Borsası ve Lisanslı Depo Projesi” nin açılışını Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Çin Büyükelçisi Emin Önen, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Karaköprü Belediye Başkan Vekili Bekir Akyol, Bilim ve Sanayi Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı Daire Başkanı Ahmet Alperen Saykaya birlikte gerçekleştirdiler. Programa katılanlar açılış sonrası depoda incelemelerde bulundular.

Şanlıurfa hububat Lisanslı Depo Projesinin işletilmesi için Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından kurulan GAPLİDAŞ’ın kapasitesi 90 bin tondur. Depoda da 5’er bin tonluk 12 adet , 3 bin tonluk da 10 adet silo bulunuyor. Son teknolojik havalandırma ve otomasyon sistemi, kamyonların hızlı ve verimli operasyonlarına izin veren, her biri 150 ton/saat kapasiteli 4 adet dolum ve boşaltım alanı bulunuyor. Ürün analizleri yetkili sınıflandırıcı Akreditasyonuna sahip laboratuvar tarafından yapılmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2017, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195