İYİ Partili Nuri Okutan'dan Yeniçağ'a çarpıcı açıklamalar: Karanlık işler görüyoruz.
Şanlıurfa eski Valisi İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Nuri Okutan, Türkiye'nin yönetilemediğini belirtti.
HALİL YATAR - YENİÇAĞ
İktidarın şahsi menfaatler doğrultusunda seçim kazanabilmek için verdiği tavizlerin bedelini ülkece ödediğimizi belirten Okutan, "Yönetilemeyen bir ülke, yangını yönetemeyen Türkiye'nin dünyada şu anda sosyolojik sorun olan göç olayını yönetmeleri mümkün değil. Bunu için bir devlet aklı gerekiyor. Kamu psikolojisi bilinci gerekiyor. Bu bakımdan şirket yönetir gibi devlet yönetmek mümkün değil. Son 20 yılda belediyeciliği çok önemsiyor, bildiğini de düşünüyor. Onun bildiği belediyecilik ile imar planı değişikliğinden kaynaklanan rant belediyeciliğidir. Bu da tartışılır ama bilinen 4 bin yıllık tarihi, geçmişi olan Türk devletinin yönetimi çok başka şeylerdir" dedi.
"BİR HALEPLİNİN URFA'YA GELİP ALIŞVERİŞ YAPMASI LÜKSTÜ"
Selçuklular döneminde de Osmanlı döneminde de iskan politikasını çok sert uygulamış bir millet olduğumuzu ve bu devlet tecrübemizden yararlanılması gerektiğinin altını çizen Okutan, "Biz bu imparatorluk döneminde dahi ödüllendirileceğimiz dönem de iskan politikasıyla ödüllendirildik, cezalandırılacağımız zaman da iskan politikasıyla cezalandırıldık. Cumhuriyetin ilk yıllarında da oldu bu birikim devam etti. Bu bir devlet yönetimi anlayışıdır. Bizim bu konuda çok tecrübemiz var ama bunlarda hiçbirinden faydalanma yok. Bu bilhassa Suriyeli göçmenlerin, Suriye ile oynarsanız, daha önce bize bir tehdidi yoktu bu Suriyelilerin. Hâlbuki bizim orada Suriye ile ilgili sosyal kültürel ilişkilerimiz sürmeliydi. Bu konuda ciddi gelişmeler de vardı. Bir Haleplinin Urfa'ya gelip alışveriş yapması bir lükstü. Zevkli bir faaliyetti. Hemen arkasından Adana'ya Mersin'e gitmek ardından İstanbul'a gelmek, cumhuriyet öncesinden itibaren Suriye'nin hedefi halindedir. O bölgedeki kültür doğrudan İstanbul'a ilgi duyar. Ama bu başka bir şey. Son gelen Suriye'de yaşanan bu büyük dram, zaafları sayesinde yaşanmıştır. Oyuna gelmiştir, kandırılmıştır. Bizimkilerin kulağına şunu fısıldadılar, siz bu bölgenin bölgesel gücüsünüz, bölgede etkinliğiniz artacak. Irak'ta da Suriye'de de. Hayallerle süslenen bir dolduruşa geldiler. Suriye'de bir hareketlilik oldu. Bu hareketlilikten başlayan bir sığınma var. Bize de sığındılar, Lübnan'a da sığındılar. Batı'ya da gittiler. Sığınma işi insanidir" ifadelerini kullandı.
"7 MİLYON CİVARINDA BİR NÜFUS VAR, EKONOMİ KALDIRMAZ"
7 milyona yakın mülteciyi Türkiye'nin kaldırabilmesi mümkün değil diyen Okutan, "Halep'te Türk lirası satılırdı, Türkçe konuşulurdu, ticari alışveriş yapmak mümkündü. Şimdi siz bırakın oralarda iş tutmayı, orada Selçuklulardan kalan eserler bile darmadağın. Orada tüm insanlar artık göçmek durumunda kalmıştı, o insanlar bize geldi. Onların bize gelişi aslında insani. Ama devlet yönetimi açısından baktığınızda nüfusumuzun onda biri Afganistan, Afrika ülkeleri, Asya ülkeleri hepsini birlikte düşündüğümüz zaman tam bir sayıya ulaşmak mümkün değil ama basında çıkan hükümetin yalanlamadığı verileri ekleyerek neredeyse 7 milyon civarında bir nüfus var. Ekonomide tüm bunları kaldırabilmesi mümkün değil. Biz bunları muhakkak Suriye'de rejime dönüşerek yeni hayat standartlarını yükseltecek politikalar geliştirmeliyiz. Onların da vasıtasıyla bir elçi olarak kabul edip sosyal, kültürel ekonomik bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Güvenlik açısından değil. Barış, insancıl açıdan değerlendirip sosyal ilişkiler bakımından baktığımızda hem ekonomik olarak hem güvenlik olarak bu insanlara katkımız olacaktır" ifadelerini kullandı.
"GÖÇMENLERE DEĞİL İKTİDARA FATURAYI ÇIKARALIM"
Afgan göçmen meselesinin ne olduğunu halen kimsenin çözemediğini belirten Okutan, "Şehirlerimizi kesinlikle korumalıyız. Onlara fatura çıkarmak mümkün değil. Ama hükümete fatura çıkarmak mümkün. Siz bunların buralarda hem Afganistan meselesinde çok büyük bir ödev almış. Muamma olan, bizim devleti stratejik olarak ilgilendirmeye ödevler almış gözüküyor. Şimdilik göç gibi gözüküyor. İleride daha farklı ekonomik, sosyal sorunları olacak. Bizim için çok tuhaf bir şey. Tam boyutlarını bilmiyoruz ama daha önce Suriye meselesinde de olduğu gibi burada da bir başıboşluk var. Yine ülkemizin aleyhine gelişebilecek yönetimsizlik, Türkiye'yi yönetememenin getirdiği bir kötü tabloyla karşılaşacağımıza inanıyorum. Türkiye bir yangın bile söndüremeyecek konumuna gelmiş durumda.
"SEDAT PEKER DURUMU AÇIKLIYOR"
Her konuda daha bilmediğimiz, Sedat Peker durumu açıklıyor. Tonlarca kokain alıyor. Sanırsın Türkiye kokain kaçakçılığının merkezi olmuş. Zarrap'a kadar dünyada ne kadar kara parayla ilgilenen varsa bizimkiler onlarla içli dışlı. Dolayısıyla artık gerçek manada Türkiye'de bir ülke yönetimi yok. Karanlık işler, örtülü operasyonların yaşandığı Türkiye görüyoruz. Bu artık milletimizi de çok büyük sıkıntıya sokar. Bunların derhal gitmesi lazım" diye konuştu.
İktidarın seçimi kazanabilmek uğruna çok yanlış politikalar geliştirdiğini ve bunun sonucunu ülke olarak yaşadığımızı belirten Okutan, "Türkiye'de mülteciler olmadan toplum bir karpuz gibi ikiye bölünerek siyaset üretilmiştir. Çıkıp diyor ya her girdiğimiz seçimi kazandık. Bu neyin pahasına olmuştur? Bizim gibi imparatorluk mirasçısı bir Türkiye'de ırklardan bahsedilmiştir. Dini büyük bir mirasımız var. Bunların karıştırılmıştır, bunların üzerinden siyaset üretilmiştir. Toplum bir karpuz gibi ikiye bölünmüştür. Bugün AKP'liler ve diğerler, insanlar ve insan dışı varlıklar. Memlekette hakkı olanlar, hizmet edenler ve ölüme terk edilenler gibi neredeyse bu noktaya varan zulmün karşılık bulduğu siyaset yapabilecekler siyaset yapamayacaklar. Mahkum muamelesi görecekler gibi, mahkum ikiye bölünmüştür. Üstüne bu göç meselesi gelince hükümet madem bunları Türkiye'ye kabul etti, bunlar azımsanamayacak. Bunlar artık Suriyeli de değil Türkiye'de doğmuşlar. Suriye'ye gönderebilmesi için de eğitim gerekiyordu. Şimdi hükümet söylüyor. Bunlar sanayide çalışacak. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Biz merdiven altı üretimlerle mi dünyada, Avrupa sanayisiyle yarışacağız? Türkiye'deki işsizlik fonunu yediniz, yok. Fon işsiz gençlerimize harcanacakken, bunları da sahipsiz bıraktılar. Bizim hassas olduğumuz konu bu. Göçmenlere de bunlara da insan dışı bir şey yapmak mümkün değil. Bütün suçları Suriyelilere yüklemek de doğru değil. Devletin görevi bunlara çeki düzen vermek. Suriyelilerle tekrar iş birliği yaparak onları memleketlerinde insanca yaşayacak bir stratejiye gitmeliyiz. Bu bizim bağımızı güçlendirir. Bu manada ben genel başkanımızın ifadelerini biliyorum, biz kardeş kavgasına karşıyız. Bu saatten sonra yapacak bir şey kalmadığı için bunlar memleketi yönetemeyince her şey başımıza gelir. Yangını yönetemeyen insanlar böyle bir kaosu yönetebilir mi? Sınırlarımızdan kimlerin geçtiğini, Türkiye'de neler olduğunu biliyor muyuz? Sınırlarımız delik deşik, kimin geldiği belli değil. İşte Türkiye'nin hali bu bırakıp gitsinler de biz ülkeyi yönetelim, hazırlıkları yapıyoruz" dedi