Title of a News Article

205 Kelaynak doğaya bırakıldı

Birecik'te 205 kelaynak doğaya bırakıldı Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda bulunan nesli yok olma tehdidi altındaki 205 kelaynak, üreme döneminin başlamasıyla doğaya bırakıldı.

205 Kelaynak doğaya bırakıldı
banner206
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda bulunan nesli yok olma tehdidi altındaki 205 kelaynak, üreme döneminin başlamasıyla doğaya bırakıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonunda, 205 kelaynak, yaşamlarını sürdürmesi ve üremesi amacıyla yeni üreme döneminde doğaya bırakıldı. Fırat Nehri kıyısında bulunan istasyonda bulunan kelaynaklar, bir yıl boyunca bu tesislerde öz kafeslerde koruma altında tutularak, yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirden oluşan özel menülerle beslenerek şubat ayı sonunda doğaya bırakılıyor. Her yıl ortalama 35 yavrunun dünyaya geldiği istasyonda birkaç ay doğal yaşam alanlarında gezen kelaynaklar, daha sonra kuluçkaya yatmak üzere yuvalarının bulunduğu Birecik'teki istasyona geri dönüyor.

Nesli tükenmekte olan kelaynakların koruma altında olduğunu hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şanlıurfa 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, şunları söyledi: "Her yıl şubat ayının sonlarında doğaya bırakılan ve yaklaşık 6 ay serbest kalan kelaynaklar, göç hazırlığı yaptıkları temmuz-ağustos aylarında yeniden kafeslere alınıyor. Bu yıl üreme mevsiminin başlaması üzerine 205 kelaynağı doğaya bıraktık. Yılda bir defa yumurtlayan ve ortalama 2 yumurtaya kuluçkaya yatan kelaynaklar, 4 haftalık kuluçka süresi geçiriyor. Nesli tükenme riski taşıdığı için göçlerine izin verilmeyen kelaynaklar, yuva için genellikle dik kayalıkların dar çıkıntılarını tercih etmektedirler. Kelaynaklar doğada bulundukları sürede genelde üretme istasyonu ile Birecik Kalesi ve istasyon arkasındaki kanyonda yuva yapıyor. Akşamları genelde istasyona dönen kelaynak kuşlarına, doğadaki beslenmelerinden ayrı olarak sabah ve akşam besin takviyesi yapılıyor. Bu sayede yuvalarını birçok yırtıcı hayvan ve insandan korumaktadır."

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195