Title of a News Article

Melik'ten anız uyarısı

Melik'ten anız uyarısı
banner206

(URFASTAR)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, çiftçinin yanlış algılaması sonucu tarımsal metot şeklinde değerlendirilen anız yakımının toprağa büyük hasar vermesinin yanı sıra maddi olarak da milyarlarca lira zararla ekonomiyi sıkıntıya koyduğunu söyledi.

Anız yakımının doğal dengeyi bozduğuna da dikkat çeken Başkan Melik konu ile ilgili basın açıklamasında şu ifadelerine yer verdi: "Çiftçiler, tarlalarına aynı yıl içinde ikinci ürünü ekebilmek, hızla topraklarını işlemek, tohum yatağını hazırlamak, maliyeti düşürmek, iş gücü tasarrufu yapabilmek için rutin bir tarımsal metotmuş gibi anız yakmaktadırlar.

Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2), hidrojen (H2) ve azot gazı (N2) halinde havaya karışmaktadır.       

Anız yangınlarından dolayı gerek ormanlar gerekse komşu araziler zarar görmekte toprakta bulunan birçok canlı hayatını kaybetmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok etmektedir. Anız yakma sonucu çıkan yangınlar, milyarlarca liralık zarara yol açmaktadır. Bunların dışında anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikro elementler de bitkilerin kullanamayacağı form olan oksitlere dönüşmektedir. Anızın yakılmasıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozmaktadır.

Anız yakılması sonucunda toprağın bünyesindeki organik maddeler azalmakta dolayısıyla toprağın su tutma kapasitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Anız yakılan topraklarda organik madde oranı % 1'in altındadır. Bu tür toprakların, organik madde oranı düşmekte, tarlalarda tohum yatağı hazırlığındaki toprakta rutubet yetersizliği problemlerinin yanında ekilen bitkilerin çıkışlarında büyük eksiklikler ortaya çıkmaktadır.

Anız yakmak yerine, modern tarım teknikleri kullanılarak, daha iyi bir tohum yatağı hazırlama ve toprak işleme yapılabilir. Bunun yanında hasat sonrası parçalama ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayıcı bir alet kullanılarak anız toprağa karıştırılabilir.

Çiftçiler topraklarını gelecek nesillere bırakmaları için anız yakmamaları gerekir, Şanlıurfa Valiliğinin ve ilgili kurumların anız yakılmadan önce önlem almaları gerekir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195