Title of a News Article

Muhtarlar Sorunlarını MUBİST ile Çözecek

 Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Parkı sosyal tesislerinde düzenlenen 19 Ekim Muhtarlar Günü etkinliğinde konuştu.

Türkiye'de ilk kez 2015 yılında kutlanmaya başlanan “Muhtarlar Günü” nedeniyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin evsahipliği yaptığı programa Muhtarlar, İl Jandarma Komutanı Albay Nuri Öztürk, İlçe Belediye Başkanları AK Parti eski Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Emniyet Müdürü Velsel Tipioğlu, Muhtarlar dernek başkanları ile  çok sayıda merkez ve kırsal mahalle muhtarı katıldı.

Gecede bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, evsahipliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye teşekkür ederek, muhtarların gününü kutladı. Vali Erin, kutlamaların daha iyi ve kaliteli hizmeti millete sunmuş olmanın onuru ve gururuyla daha çok birlikteliğe vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben baş muhtarım” diyerek muhtarlık müessesesine önem verilmesine işaret ettiğini belirten Vali Erin, “Bunun için bütün muhtarlarımız adına, muhtarlık müessesesinin içerisinde bulunduğu çıkmazdan kurtararak, devlet nezdinde en üst seviyede temsil edilmesini sağlayacak noktaya taşıdığı için Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz etmek istiyorum” dedi.

2000’li yılların, 80’li yıllardaki Merhum Turgut Özal ile başlayan değişim ve dönüşümün devamına benzediğini, Türkiye’nin kalıplarından çıkarak gelişmiş modern dünya ve kalkınma ile tanıştığı yıllar olarak anımsandığını dile getiren Vali Erin, yine merhum Adnan Menderes ile başlayan demokrasi mücadelesine de benzediğini söyledi.

2000’li yılların da yeni bir değişim ve dönüşümün, şerefli Türkiye Cumhuriyetinin hem coğrafyasında hem de tüm dünyada güçlü büyük ülke oluşturma yolunda atılan ilk adımların hayata geçirildiği dönemlerin başlangıcı olduğunu kaydeden Vali Erin, 2010 ile 2017 arasında Türkiye’nin büyüme rakamları ortalamasının yüzde 6,6 olduğunu, 2017 yılında Türkiye’nin Hindistan ve Çin’den sonra en fazla büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu hatırlattı.

Son yapılan düzenleme ile muhtarların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesini de hatırlatan Vali Erin, muhtarların herşeyin daha iyisini hak ettiğini belirtti.

Hükümetin yapmış olduğu düzenlemelerle, toplumda ve Türkiye’de muhtarlık müessesesinin değerinin daha iyi anlaşılması, toplumun dikkatinin bu müesseseye çekilmesi noktasında 19 Ekim Muhtarlar Gününün resmi olarak sayılan günler arasına alındığını ifade eden Vali Erin, muhtarların sorunları ve taleplerini İçişleri Bakanlığı’na elektronik ortamda iletebilecekleri Muhtarlar Bilgi Sistemi (MUBİST) oluşturulduğunu, muhtarların bu sistem üzerinden kamu kurum kuruluşlarındaki taleplerini iletebileceklerini ve sonucunu bu sistem üzerinden takip edebilmelerinin sağlandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın Mahalli İdareler altındaki mevcut daire başkanlıkları arasına Muhtarlar Daire Başkanlığı eklendiğini, bu başkanlığında muhtarların sorun ve sıkıntılarıyla ilgileneceğini belirten Vali Erin, “İçişleri Bakanlığı, muhtarların talep ve sorunlarını yerel yönetimlere daha etkin şekilde ulaştırarak çözüm bulabilmeleri amacıyla yeni bir kurumsal yapı oluşturuldu. Yine Valiliklerimizde de Mahalli İdarelerden sorumlu Vali Yardımcımız muhtarlarımızın dilek ve taleplerini dinlemek ve çözüm bulmakla görevlendirilmiştir. Bunlar, önemli düzenlemelerdir. Devletimizin muhtarlık müessesesine ne kadar önem verdiğinin göstergesidir” şeklinde konuştu.

Valilik ve Kaymakamlıkların ayda en az bir kez muhtarlar toplantısı düzenlediğini ve alınan taleplerin ilgili kurumlara iletilerek hukuk çerçevesinde mutlaka cevaplandığını kaydeden Vali Erin, konuşmasına Türkiye’nin ve Şanlıurfa’nın son on beş yılda eğitimden sağlığa, altyapıdan ulaştırmaya kadar katettiği mesafeyi anlatarak devam etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de “Şanlıurfa'nın AK Hükümetler döneminde nerden nereye geldiğini muhtarlarımız iyi biliyor. Dünyada herşey maddi değildir. Manevi olarak bu toplumun, bu ülkenin ve bu vatanın derinliğinde her zaman kardeşlik, yardımlaşma, paylaşma ve her zaman cennet olan vatana sahip olmalarının, onun uğrunda ölme vardır" dedi.

Başkan Çiftçi, muhtarlara merkezde ve kırsal alanlarda yapılan ve yapılacak olan proje çalışmaları ile ilgili bilgi vererek "Muhtarlar mahallelerinde, ilçe belediye başkanları ilçelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ise 1396 mahalleye hizmet ediyor. Şanlıurfa'nın AK Hükümetler döneminde nereden nereye geldiğini muhtarlarımız iyi biliyor. Dünyada herşey maddi değildir. Manevi olarak bu toplumun, bu ülkenin ve bu vatanın derinliğinde her zaman kardeşlik, yardımlaşma,  paylaşma ve her zaman cennet olan vatana sahip olmalarının, onun uğrunda ölme vardır. Muhtarlarımız için çok önemli bir gündeyiz. Büyükşehir Belediye başkanlığımızın ev sahipliğinde muhtarlarımızla bir araya geldik. Muhtarlar bizim mahalledeki temsilcilerimizdir. Bizimle birlikte seçildiniz, bu milletin reyi ile seçildiniz ve bizde bu milletin reyi ile seçildik. Birbirimizi anlayarak, omuz vererek, kalben ve samimiyetle milletimizin huzuruna İnşallah önümüzdeki dönem gideceğiz" dedi.

Muhtarlara yönelik düzenlenen gece nedeniyle Eyyübiye Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Kestop, günün anısına Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye teşekkür ederek plaket takdim etti. 

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195