Title of a News Article

Urfa muhteşem organizasyona ev sahibi...

.

Uluslararası Türk Dünyası 3. Bilim ve Kültür Şenliği GAP Arena Kapalı Spor Salonu’nda yerli ve yabancı çok sayıda konuğun katılımıyla başladı. 

1200 Proje başvurusu içerisinden jüri tarafından sergilenmeye layık görülen 100 projenin sergi açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Açılışta, Eskişehir Kuzey Kafkas Karaçay Malkar Derneği Halk Oyunları Ekibi ile Şanlıurfa Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi büyük beğeni topladı. 

Türk Dünyası Vakfı tarafından daha önce iki kez Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası  3. Bilim ve Kültür Şenliği Şanlıurfa Valiliği’nin öncülüğüyle Şanlıurfa’da başladı. İki gün sürecek olan şenliğin startı GAP Arena Kapalı Spor Salonu’nda verildi. 18 ülke ve 81 ilden gelen öğrenciler yaptıkları icatları şenlikte tanıtacak.

Öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, mevcut bilimsel çalışmalara katkı sağlamak, öğrencilerin kültürlerarası etkileşimlerini artırmak amacıyla gerçekleştirilen şenlikte, "Tasarım ve Buluş" dalında yapılacak yarışmaya Türkiye'nin 81 ili ile Türk Cumhuriyetlerinden 18 ülkede öğrenim gören 4.5.6.7 ve 8. sınıf öğrencilerinden bin 200 başvuru yapıldı. Yapılan ilk elemeler sonucunda yurt içinden 70, yurt dışından ise 30 proje şenlikte yarışmaya hak kazandı. Uluslararası Türk Dünyası  3. Bilim ve Kültür Şenliği’nin açılışına çok sayıda davetli katıldı. GAP Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılan dev organizasyona Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Ak Parti Şanlıurfa milletvekili Halil Özcan,   Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol, ŞUTSO Meclis Başkanı Mustafa Taş, bazı STK temsilcileri,  protokol üyeleri ile yaklaşık 5 bin öğrenci katıldı. Programın ilk günü Kafkas Halk Oyunları ekibi ve Şanlıurfa Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile başladı. Yapılan gösterilerden sonra protokol konuşmalarına geçildi. 

İLCİ: GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ BU ÖĞRENCİLERİMİZİN ARASINDAN ÇIKACAKTIR
Milli Eğitim İl Müdürü Metin İlci, bu etkinliğin öğrenciler arasında birlik ve dirliği arttıracağını ifade ederek, “Birisi genç beyinleri gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmektedir. Buraya katılan öğrencilerimizin buluş be tasarıları Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alınacaktır. Bu tür organizasyonlarda Türk dünyasında ülkelerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, kaynaştırmak, birlik ve dirliğimizi arttıracaktır. Geleceğin mühendisleri bu öğrencilerimizin arasından çıkacaktır. Sayın valimiz Güngör Azim Tuna’ya çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum” dedi.

ÖZCAN: HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİRÇOK ALANDA ÖNCÜLÜK ETMİŞ BİR ÜNİVERSİTEDİR
Ak Parti Şanlıurfa milletvekili Halil Özcan, Harran Üniversite’sinin önemine vurgu yaparak, “Bu vatan için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bize bırakmış oldukları bu bayrak, bu devlet, bu vatanı da emanet olarak alıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde bu bayrak ve vatana sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Bu etkinliğin Şanlıurfa’da yapılmasında büyük emeği geçen sayın valimize huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Sayın bakanımıza da huzurunuzda bir teşekkür daha etmek istiyorum. Şanlıurfa hangi sorunla gidersek gidelim özveriyle Şanlıurfa için çalıştığını bir kez daha burada görmüş olduk. Şanlıurfa birlik, beraberlik ve kardeşlik kentidir. Aynı zamanda dünyanın ilk üniversitesi Harran Üniversitesi’nin de Şanlıurfa’da olmasından dolayı böyle bir bilim şenliğinin Urfa’da olması ayrı bir gurur vericidir. Harran Üniversitesi matematik, kimya ve birçok alanda öncülük etmiş bir üniversitedir. Türkî cumhuriyetlerinden gelen kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Kendi ülkelerinde kendilerine dikkat etmelerini istiyorum FETÖ örgütlerine boyun eğmemelerini istiyorum. Mucitlere öncülük eden öğretmenlere başarılar diliyorum. Bu salonu dolduran öğretmen, öğrenci ve seyircilerin huzurunda gelecek mucitlere sahip çıkacağımızı söylemek istiyorum” diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, “Yurtdışından ve yurt içinden gelen saygıdeğer konuklar, sevgili öğrenciler, Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden ve Türkiye’nin Doğusu’ndan Batısı’ndan farklı şehirlerinden buraya Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Şanlıurfa’dan Çanakkale’ye bütün Türkiye’yi kucaklayan bu şehrin Kazakistan’dan Kırım’a uzana geniş bir coğrafyayı da kucaklayan üçüncü kez dilde, fikirde birlik diyor. Sevgili çocuklar, biz kopmaz bağlarla biriz ve hepiniz aynı bahçenin çiçeklerisiniz. Hepimi aynı gönül medeniyetin varisleriyiz. Eskişehir’de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri ve Sayın Kültür ve Turizm bakanımız Nabi Avcı hocamızın çabalarıyla hayata geçirilen 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasında 2014 ve 2015 yılında yapılan etkinliklerle bütün Türk dünyası bir sevgi seli halinde ülkemize akmıştır. Bugün Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen çocuklarımızın tasarım ve buluşlarıyla burada olması şüphesiz bize aynı şeyi söylemekte, aynı mesajı vermektedir. Biz yalnız değiliz, bir ve beraberiz. Kısaca bin 200 başvurunun alındığı ve birbirinden değerli çalışmalara arasından seçilen 100 projeyi inceleme ihtiyacı bulacağımız bugün çok anlamlıdır. Sergilenen buluş ve tasarımlarının yurt dışından olması Türk kültürel etkileşiminin bir sonucudur. Kısa vadeli çalışmalar değil ebediyete uzanan gönül köprüleri kurmayı gaye edindik. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği proje yarışmasının üçüncüsüne burada medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa’da ev sahipliği yapmak benim şahsım içinde ayrıca onur vericidir”Açılış konuşmalarının ardından söz alan Vali Güngör Azim Tuna: “Eskişehir’de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri ve Sayın Bakanımız Nabi Avcı hocamızın rehnümalığı ile hayata geçirilen 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği uygulaması kapsamında 2014 ve 2015 yıllarına da taşan etkinliklerle, bütün Türk dünyası bir sevgi seli hâlinde Eskişehir’e akmıştı. Bugün dünyanın farklı bölgelerinden gelen çocuklarımızın; tasarım ve buluşlarıyla burada olması bize şüphesiz, aynı şeyi söylemekte, aynı mesajı vermektedir. Biz yalnız değiliz, bir ve beraberiz. Kısa zamanda 1200 başvurunun alındığı ve jürinin çok zorlandığı birbirinden değerli çalışmalar arasından seçilen 100 projeyi inceleme imkânı bulacağımız bugün, bizim için çok anlamlıdır. Sergilenen buluş ve tasarım ürünlerinin 30’unun yurt dışından olması, Türk dünyasında kültürel etkileşimin devam etmesinin bir sonucudur. Kısa vadeli, günü kurtaran çalışmaları değil, ebediyete uzanan gönül köprüleri kurmayı gaye edindik. “Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Proje Yarışması”nın 3.süne burada, medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa’da ev sahipliği yapmak, şahsım için ayrıca bir onur vesilesidir” dedi. 

Programa katılmak için Şanlıurfa’ya gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise, Bilim Şenliğine katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Şanlıurfa Valiliğimizin ev sahipliğinde başta ülkemiz olmak üzere bu yılda yarışmaya Azerbaycan, Bayır-Bucak Türkmenleri, Başkurdistan, Rusya Federasyonu’ndan, Dağıstan, Kırım, KKTC, Kosova, Moldova, Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek, Kazakistan, Bulgaristan’dan gelen küçük mucitlerimiz yarışmaya 1200 proje ile katılmışlardır. Sizleri Şanlıurfa’da ağırlamaktan onur duyuyoruz. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Türk Dünyası’nda, Balkanlarda öğrenim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin ortak bir platformda buluşmalarının, çalışmalarını ve tecrübelerini paylaşarak, insanlık için fayda ve hayır üretecek bir etkileşimi yeniden kurmalarının yolunu açacaktır. Bu yıl üçüncüsü yapılan bu olimpiyatların uzun yıllar devam etmesini ve Türk Dünyasından yeni bilim adamlarının yetişmesine vesilem olmasını diliyorum” 

Konuşmalardan sonra Bakan Yardımcısı Erdem ve Vali Tuna’ya, şenliğe diğer ülkelerden katılanlar tarafından yöresel kıyafetler hediye edildi. Ardından Şenliğe katılanlar, stantları gezerek, sergilenmeye layık görülen projeleri inceledi. Gün boyu vatandaşların beğenisine sunulacak projelerin ödül töreni, 25 Aralık Pazar Günü saat 15.00’te GAP Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak. 

Şenliğin açılışına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Vali Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sait Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, İl Jandarma Komutanı Albay Kemal Timuroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı İbrahim Erdoğan, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Vali Yardımcıları Tarık Açıkgöz ve Ufuk Akıl, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, yurt dışından gelen konuklar, diğer illerden gelen öğrenciler ve Şanlıurfalılar katıldı. 

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2016, 22:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195