Title of a News Article

10 bin kişiyle saldırı hazırlığı!

10 bin kişiyle saldırı hazırlığı!
banner206
 Musul'u ele geçiren IŞİD, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesinde kurulan 3 kantondan biri olan Kobani'yi kuşatma altına aldı. Musul'dan ağır silahlar getirdiği söylenen IŞİD'in 10 bin militanla bugün Türkiye sınırındaki Kobani'ye saldıracağı belirtiliyor. PYD "seferberlik" ilan etti. Kadınlar bile silah altına alındı.
Habertürk'te yer alan habere göre, Irak'ın Musul kentinde kontrolü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesi "Rojava" da kurulan 3 kantondan biri olan Kobani'yi düşürmek için harekete geçti.

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne sınır olan Kobani çevresinde 15 gün önce başlayan saldırıların ardından IŞİD'in 7 köyü ele geçirdiği, yüzlerce kişinin ise köyleri terk ettiği belirtiliyor. PKK'nın Suriye'deki kolu PYD yönetiminde olan bölgede, bu saldırıların ardından şiddetli çatışmalar başladı. PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin iddiasına göre, 700'den fazla IŞİD militanı öldürüldü. İddiaya göre önceki gün de 9 IŞİD militanı öldürüldü. IŞİD'in keskin nişancılarının açtığı ateş sonucu 2 kadın yaralandı. Durumu ağır olan bir kadının tedavi için Suruç'a getirildiği öne sürüldü. IŞİD'in YPG ile çatışmalarda ilk kez çok sayıda tank ve zırhlı araç kullandığı belirtildi.

ON BİN KİŞİYLE SALDIRI HAZIRLIĞI

Onlarca YPG'linin de öldüğü çatışmalar, Tel Abyad'ın batısındaki 10 kilometrelik alanda devam ederken, IŞİD'in büyük bir saldırısından endişe ediliyor. Irak ve Ortadoğu'dan toplanan 10 binden fazla IŞİD militanının, ağır silahlarla bugün Kobani'ye saldıracağı belirtiliyor. Rojava'da yönetimi oluşturan PYD ile PKK, kuşatma üzerine bölgede seferberlik ilan etti. Seferberlik üzerine kadın ve gençlerin oluşturduğu on binlerce kişi silahlandı.

PKK'nın 2 hafta önce yaptığı seferberlik çağrısı Türkiye ve Avrupa'daki Kürtlerden de karşılık gördü. Son bir hafta içinde Türkiye'den binden fazla gencin sınırı aşarak, Kobani bölgesine geçtiği iddia ediliyor. Ancak PYD'nin Eşbaşkanı Salih Müslim sınırı geçerek, PYD'nin askeri kolu YPG'ye katılanların sayısının 100 kişiyle sınırlı olduğunu açıkladı. Uzun süredir "Rojava Devrimi'nin Türkiye'ye hiçbir zararı yoktur" diyerek Türkiye'ye "destek olun" çağrısı yapan Müslim, "Demokratik özerklik sistemiyle kurdukları kantonların, Türkiye'deki çözüm sürecinin ruhuna da uygun olduğunu, bu nedenle AK Parti'nin kendilerine siyasi destek" vermesi gerektiği görüşünde.

Irak-Suriye koridoru

IRAK'ta herhangi bir dirençle karşılaşmadan Musul'u ele geçiren IŞİD, Irak'ın Ramadi kentinden Suriye'nin Rakka kentine kadar askeri koridor oluşturdu. Ramadi-Rakka hattında, IŞİD'e yeni katılan binlerce kişi ise Kobani'ye gönderildi. IŞİD'in Kobani'yi hedef seçmesinin arkasında 2 yıl önce "Rojava Devrimi" adı verilen olayların, buradan başlaması ve hedefine ulaşarak kantonların ilan edilmesindeki rolü yatıyor.

Neden Kobani hedef seçildi?

Rojava'da ilan edilen 3 kanton var: Cizire, Afrin ve Kobani... 3 kantonun birbiriyle coğrafi olarak bağlantısı yok. Afrin çevresinde Özgür Suriye Ordusu güçleri var. 3 kantondan IŞİD'in en güçlü olduğu bölge Kobani'nin çevresi. Kobani, Türkiye'nin Karkamış ve Akçakale sınır kapıları arasındaki bölgede yer alıyor. PYD, her iki sınır kapısı ve çevresinin Türkiye tarafından IŞİD mensuplarına açıldığını iddia ediyor. IŞİD'in son bir haftada Kobani'ye yönelik saldırılarda kullanılmak üzere binlerce silah ve roket ile mühimmatı Musul'dan getirerek Rakka kentinde Kobani'ye saldıracak olan mensuplarına dağıttığı kaydediliyor.

‘Çatışmaları çıplak gözle görüyoruz'

IŞİD'in Kobani'ye yönelik sadırılarına tepki gösteren HDP'liler, Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde nöbet çadırları kurdu. Çadırlara sadece Urfa'dan değil Muş, Diyarbakır, Mardin gibi birçok ilden gidenler nöbete katılıyor.

HDP Urfa il yöneticisi Ahmet Vural, nöbetin ne zaman biteceğini bilmediğini söyledi. Suriye sınırına sıfır noktasındaki çadırda konuştuğumuz Vural , amaçlarını, Rojava'da yaşayan Kürt, Süryani, Yezidi, Arap tüm halkların yanında yer almak ve onlara destek vermek olarak açıklıyor. Vural, "İlk çadırımız 9 Temmuz'da kuruldu. Her gün kitlesel katılım var. Bugüne kadar çok sayıda STK, Alevi dernekleri, sanatçılar, baro temsilcileri bize destek için geldiler" dedi.

‘ÇATIŞMALARI GÖRÜYORUZ'

Ahmet Vural, bulunduğumuz sıfır noktasından zaman zaman çatışmaları çıplak gözle çok rahat görebildiklerini söylüyor. IŞİD'in 3 tankının geçtiğimiz günlerde sadece 4 kişinin üzerine doğru gittiğini bunu Türk askeri ve kendilerinin izlediğini anlatan Vural, bu çatışmalardan ve çaresiz kalmaktan şikâyetçi. "Ama yine de burada nöbet tutarak sesimizi duyurmaya kararlıyız" diyor. Bölgenin en stratejik nokta olduğunu vurgulayan Vural, "Bir tarafında Afrin kantonu bir tarafında Cizire kantonu... Şu anda doğusunda biz varız, güneyinde IŞİD var. Kobani düşerse Rojava'nın diğer kantonlarına da daha fazla baskı ve savaş alanı açar. 3 gün önce hemen karşımızda çatışma oldu ve bulunduğumuz bu noktaya mermiler atıldı" diye konuştu.

‘Türkiye'yi de savaşın içine sokacak'

Çadırdaki nöbete katılan Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kobani'de sivil halka yönelik vahşi katliamlar bitene kadar nöbete devam edeceklerini söyledi. Kışanak, "Kobani'ye yönelik çetelerin yoğun saldırısı var. Sivil halka yönelik vahşet derecesinde uygulamalar var. Bizler de insan olarak bu vahşete karşı sessiz kalamazdık. Bu sınırı IŞİD çeteleri kullanıyor, biliyoruz. Kobani'ye yönelik saldırılarda IŞİD, Türkiye'yi lojistik destek olarak kullanıyor. Biz buna engel olmak için de buradayız" iddiasında bulundu. Kışanak, "Kobani, Rojava açısından stratejik konumda. Diğer iki kanton arasında çeteler var. Burayı ele geçirirlerse diğerlerine saldıracaklar. Kobani IŞİD'in eline geçerse hem Suriye dengelerini değiştirecek hem de Türkiye'yi savaşın içine sokacak. IŞİD son derece vahşi yöntemlerle Ortadoğu'yu ortaçağın karanlık dönemine götürmek istiyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 23:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195