Title of a News Article

132 maddelik paket Başbakanlık'ta

.

132 maddelik paket Başbakanlık'ta
banner206

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 132 maddelik anayasa uyum paketi Başbakanlığa gönderildi.

Adalet Bakanlığı'nca, anayasa değişikliğine ilişkin uyum yasaları kapsamında 16 kanundaki 132 maddede düzenlemeye gidilmesini öngören kanun tasarısı taslağı Başbakanlık'a gönderildi.

Uyum paketiyle halk oylamasında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ön gören anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından anayasanın değişen maddelerine uyumlu olarak kanunlarda düzenlemelere gidilecek.

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda 7 madde, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 9 madde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda 10 madde, Siyasi Partiler Kanunu'nda 11 madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda 30 madde, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'nda 27 madde ve Askeri Ceza Kanunu'nda ise 50 maddede değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor.

 

UYUM YASASI NEDİR?

Anayasa değişiklik paketi bir takım köklü içeriklere sahiptir. Bu nedenle temel uygulamaya geçilmeden önce bazı yasaların değiştirilerek gelecek olan yeni yasaların uygulanabilirliği sağlanmalıdır. Önek olarak "Cumhurbaşkanının partisinden ilişiği kesilir ve TBMM'de yer alamaz" gibi ibarelerde değişiklik yapılacak. Yani uyum sağlanacak. Yeni Anayasa hükümlerine aykırı yasa maddeleri Anayasaya uyumlu hale getirilecek.
Takvim

 

 

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195