Title of a News Article

1993’TEN BERİ FAKİR FUKARANIN UMUDU OLDULAR

1993’TEN BERİ FAKİR FUKARANIN UMUDU OLDULAR
banner206

1993 Yılında Aziz Kutluay Hoca ile birlikte 5 arkadaşın kurduğu Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, uzun yıllardır Şanlıurfalı fakir fukaranın umut kapısı oluyor. Her gün bin aileye sıcak aş dağıtan Aşevinin Sorumlusu Aziz Kutluay, “Biz bir köprüyüz biri bir tarafa indiriyor diğer taraftaki de gelip alıyor” dedi.

 

Röportaj: Uğur BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Gönüllü Kuruluşlar Aşevi Sorumlusu Aziz Kutay Hoca oldu. Şanlıurfa’da ‘Aziz Hoca’ diye tanınan Aziz Kutluay ile Aşevinin Kuruluş aşamasını, ne tür zorluklar çektiklerini ve kimlere yardımda bulunduklarını konuştuk. Bu yola kendisiyle beraber 5 kişi olarak çıktıklarını ve ilk başta Ramazan ayında 50 aileye yardımda bulunduklarını dile getiren Kutluay, şuanda her gün 1000 aileye yemek yardımı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.

 

“Halkımız beni seviyor”

Şanlıurfalıların yakından tanıdığı Aziz Hoca, “20 Yıl fahri imanlık yaptım, Türkiye’nin birçok yerinde konferanslar verdim, sohbetlere katıldım, kitaplarım var. Bu nedenle halkımız beni  seviyor, onlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

İşte Abdulaziz Kutluay ile yaptığımız röportaj…

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Abdulaziz Kutluay. Urfa doğumluyum. Urfa’da büyüdüm, yaşıyorum. Memleketime hizmet etmeyi seven bir insanım. 20 Yıla yakın Et Balık Kurumu’nda çalıştım, orada işçilerin, memurların desteğiyle yapılan camide 20 yıl fahri imamlık, vaizlik yaptım. Tabi bu aralarda halkın bize olan teveccühü Türkiye’nin birçok yerinde konferanslar verdik, sohbetlere gittik, 1993 yılında emekli oldum. Emekli oldum o yıl aşevi açıldı. 1993 Yılından beri arkadaşlarla hizmet etmeye çalışıyoruz. Bin aileye hizmet ediyoruz, bunlara günde 2 çeşit yemek, yiyecek, giyim yardımı yapıyoruz.  

 

Aşevini 1993 yılında kurdunuz, aşevini kurma fikri nereden geldi?

Bu fikir bir Ramazan ayı öncesi Şanlıurfa’da hizmet eden gönüllü kuruluşlar, STK’lar olarak ayda bir toplanırdık. Allah rahmet eylesin Prof. Dr. İbrahim Celal Hocamız; “ben Urfa’yı Medine gibi görüyorum, ben o havayı alıyorum ama Ramazanda şu memleketin fakir, fukarası sıcak aş dağıtan bir evimiz yok. Biz bunu yapalım” dedi. Orada bu fikir ortaya atıldı ve kabul edildi, 5 arkadaş bu nöbete dikildi. Şuanda Halil Şevki Kaplama Ağabey çok rahatsız Allah şifalar versin, Abdulbaki Özmen 23 yıldır aktif bir şekilde hizmet etti şuanda oda rahatsız, Ben, Ali Topal ve Emin Demirkol bu yola çıktık. O günlerde sadece Ramazan ayında yardımda bulunuyorduk, daha sonra yardımlarımız 3 aylara çıktı. Geçen sene bir karar alındı; Yardımlarımızı 12 aya çıkardık. Elhamdülillah başarıyla 1 yıllık daha hizmet bitti, bu sene 1 yıllık hizmet etmenin 2. Senesi, toplamda da 24 yıldır hizmet veriyoruz.

 

Aşevini kurduğunuz gün ile bugünkü günü kıyaslarsak arada nasıl farklar var?

İlk kurulduğumuz zamanları hiç hatırlamak istemiyorum. Neden? Hal Pazarı’na gittik, kimi 5 Lira verdi, kimi bir bağ soğan verdi, daha sonra da sahiplendiler. Şimdi Hal Pazar esnafı patates, soğan, patlıcan ve salatalık aşevimize gönderiyorlar. O Zaman kurumumuzun parası yok, Kasap Pazarı’na gittik, yarım gövde et aldık ama ne halle aldık. Kaç çuval fasulye, kaç çuval pirinç hayırseverlerin desteğiyle sıcak yemek yapıp maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza dağıtıyorduk. O zaman yemekleri odunla yapıyorduk. O dönemden bugüne geldik artık yemekleri doğalgazlı tüplü sistemle yapıyoruz, masrafımız azaldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Elhamdülillah gittikçe iyi yere gidiyor. 

                     

Aşevi ilk kurulduğu zamanlarda kaç aileye hizmet ediyordu şimdi kaç aileye yardım ediyor?

O zamanlar 50 aileye yardımda bulunuyorduk, şuanda da 1000 aileye yardım ediyoruz hatta zaman zaman 1000 ailenin üzerine çıkıyor, Ramazanda 1200 aileye yardımda bulunuyoruz. Bu da 8 Bin ile 10 Bin kişiye tekabül ediyor. Gayemiz, ilkemiz geleni boş çevirmeyelim.

 

Hangi ailelere yardım ediyorsunuz?

Gelip bizlere müracaat ediyorlar. Öncelikle yetim, dul, sakat, muhtaç, asker ve mahkûm eşlerine yardım yapıyoruz. Gidip evleri kontrol ediyoruz, maddi durumu iyi olmayanlara yardım ediyoruz. Ekmeği şuanda sağ olsun belediyelerimiz temin ediyor.

 

Sadece sıcak aş yardımında mı bulunuyorsunuz?

Hayır. Bunun yanında giyim yardımı da yapıyoruz. Halkımız evinde 2. El elbiselerini bize getiriyor, biz de bunları maddi durumu iyi olmayan ailelere veriyoruz. Kırtasiye yardımlarında da bulunuyoruz. Biz bir köprüyüz biri bir tarafa indiriyor diğer taraftaki de gelip alıyor.

 

Aziz Hoca denilince Urfa’nın büyük bir çoğunluğu tanıyor? Bu neden kaynaklanıyor?

Ben 20 yıl imamlık yaptım. Gerçekten Urfa halkı bizi çok severdi, Cuma günleri camimiz bir başka olurdu. Cemaat bir hayli kalabalık olurdu. Bizden iyi şeyler duyuyorlardı, ben hem namazdan önce vaaz ediyordum bundan dolayı Urfa halkı bizi çok severdi.  Radyo Mega’da 20 yıl radyoculuk yaptım, bu nedenle halkla iç içeydim. Programlarımız çok dinlenirdi. 25 Bin tane Urfa ve Adıyaman civarında yarışmalı olarak Kuran-ı Kerim dağıttım. Piyasa kasetlerimiz, cdlerimiz çoktu, sadece Urfa değil İstanbul, Ankara Türkiye’nin birçok yerinde vardı. Benim hoşuma giderdi. Yaşlılık ve hastalığımızdan dolayı eskisi gibi dışarılarda söyleşi yapamıyorum. Şuanda Ramazanlarda iftar programları yapıyorum, televizyon kanalında programlar yapıyorum ve halkımız bizi seviyor. Onlara teşekkür ediyorum.

 

Hocam zamanınızı ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

Ben sizlere teşekkür ediyorum. 

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2016, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195