Title of a News Article

661 Bin işçiye büyük müjde

661 Bin işçiye büyük müjde
banner206
Çalışma ve Maliye Bakanlığı taşeron işçi taslağında sona gelirken özel sektör kapsam dışı kalıyor ve taslak 661 bin kamu işçisini ilgilendiriyor.
Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı taşeron işçi taslağında sona geldi. Özel sektör kapsam dışı, konu 661 bin kamu işçisini ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı, ücret zammı, izin hakkı ve 3 yıllık sözleşme geliyor.

MECLİS'İN YOLUNU TUTACAK

Bugüne kadar çok sayıda taşeron yasa tasarı taslağı hazırlandı. Ancak bir neticeye varılamadı. En son 16 Nisan’da Çalışma Bakanının başkanlığında Başbakanlık Müsteşarı ve ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcileri ile yapılan toplantı neticesinde bir sonuç alındı. Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının birlikte hazırladıkları taslak önümüzdeki günlerde Meclis’in yoluna tutacak.

ÖZEL SEKTÖR KAPSAM DIŞI

Hazırlanan taslak sadece kamu işyerlerinde çalışan taşeron işçileri açısından önemli düzenlemeler getiriyor. Özel sektör yer almıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gidecek bu yeni düzenleme, Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri içeren Torba Yasa’da yer alacak. Taslakta kamudaki taşeron işçilerinin kadro taleplerine ilişkin hiçbir hüküm yok.

KIDEM TAZMİNATI FONU

Yeni düzenlemede en dikkat çekici konulardan biri kıdem tazminatı konusu. Düzenleme, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işveren yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor. 

Kıdem tazminatlarının hangi kaynaklardan ödeneceği konusunda henüz bir karar verilmiş değil ancak “kıdem tazminatı fonu”nun kurulması söz konusu olabilir. Fon oluşana kadar bu kıdem karşılıklarının bütçeden çıkması planlanıyor.

İZİN HAKKI GARANTİYE ALINIYOR

Yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına yönelik düzenlemeler de taslakta var. Buna göre taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanılmasının önü açılacak.

ÜCRET KONTROLÜ GELİYOR

Diğer yandan, asıl işverene, alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol etme sorumluluğu verilerek, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması sağlanacak. İş Sağlığı ve Güvenliği hakları bakımından asıl işverene gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.

3 YILLIK SÖZLEŞME ŞARTI

Son bir düzenleme ise süreklilik arz eden hizmet alımlarının bundan sonra kamu iş yerleri için üç yıllık yapılacak olması, böylece kısa süreli ihalelerin, dolayısıyla sözleşmelerin önü kesilerek çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmeleri engellenecek.

ÜCRET ARTIŞINDA TÜRK-İŞ KRİTERİ

Taşeron işçilerin ücretleri devletin işçilerine göre oldukça düşük düzeyde kalabiliyor. Yeni düzenlemeyle, kamu otoritesi, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisinin ücretlerine, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan ücret zammı kadar ilave ücret zammı ödeyecek. Burada artışlarda farklı formüller üzerinde duruluyor. Şimdilik en ağır basanı, kamu işyerleri için Türk-İş’le yapılan “çerçeve anlaşma”da yer alan ücret artışlarının dikkate alınması. Yani Türk-İş’le belirlenen ücret zammı taşeron çalışanlarına da uygulanacak.

Ücret farklarının verilmesiyle, taşeron işverenleri açısından çalıştırdıkları kişilerin sendika üyesi olup olmamalarının da bir anlamı kalmayacağından sendikalaşmaya da engel olmayacaklar.

SİSTEM NEDEN DEĞİŞİYOR?

* Türkiye’de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor.

* Taşeron işçilerinin tabi olduğu yasal haklar aslında kadroludan farklı değil. Ama taşeronun kıdem tazminatı, izin hakkı, sendikal hakkı kullanılamıyor.

* İş kazalarının yüzde 90’a yakını taşeron olan işyerlerinde meydana geliyor.

* Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yaparak işçilerin başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm yasal haklarını kullanmalarına engel oluyorlar.

* Taşeron işçisi bulunduğu işyerinde tam bir yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını vermiyorlar, sendikal faaliyetler içerisine girmelerine engel oluyorlar.

* Taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılmamalı. Ama bu uygulanmıyor. (Kaynak: Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195