Title of a News Article

8 Mart neden dünya kadınlar günüdür?

8 Mart neden dünya kadınlar günüdür?
banner206

8 Mart 1857'de Amerika'da daha iyi çalışma şartları için grev yapan 129 kadın işçi yanarak can verince, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilan edildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması amaçlanıyor. Yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, eşinize çiçek alarak geçiştirebileceğiniz bir gün değil. Birleşmiş Milletler, 1975 yılını Dünya Kadınlar Yılı ilan etmişti. Örgüt, 16 Aralık 1977 tarihinde ise, 8 Mart tarihinin tüm kadınları için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

129 KADIN İŞÇİ FABRİKADA YANARAK ÖLDÜ

Her şey 8 Mart 1857 tarihindeki bir grevle başladı. ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi bir tekstil fabrikasında bir araya gelerek, daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlamıştı. Ancak polis işçilere saldırdı ve işçileri fabrikaya kilitledi. Kilitli haldeki fabrikada yangın çıktı, işçiler fabrika önünde kurulan barikatlar yüzünden kaçmayı başaramadı. Olay sonrasında 129 kadın işçi yanarak can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 binden fazla insan katıldı.

ULUSLARARASI SOSYALİST KADINLAR KONFERANSI'NDA "8 MART" ÖNERİSİ

Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi. Zetkin'in bu önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

SAVAŞ YILLARINDA KUTLANMASI YASAKLANDI

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 60'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de kutlanmaya başladı. Ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı ise yazılmamıştır.

TÜRKİYE'DE 8 MART: 1921'DEN BERİ EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. O yıllarda "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanan bu önemli gün, 1975'ten itibaren daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. Türkiye'nin, "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından etkilenmesi sonucu, 1975 yılında Türkiye 1975 Kadın Yılı kongresi düzenlendi. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra ise, Türkiye'de dört yıl süreyle 8 Mart'ta herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her yıl, çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya başlandı.

haberler.com

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195