Title of a News Article

ABD ile Gülen'den sonra ikinci iade krizi

.

ABD ile Gülen'den sonra ikinci iade krizi
banner206

FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen'den sonra ABD'yle şimdi de Zeugma'dan çalınan mozaiklerin iadesi krizi yaşanıyor.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen ve MS 2'nci yüzyılın sonuna tarihlenen 'Çingene Kızı'n kayıp kenar bordürleri, 2012'de ABD'de çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserlerin Ohio'daki Bowling Green Devlet Üniversitesi'nin Wolfe Sanat Merkezi'nde sergilendiğini belirledi.

 

BİLİMSEL RAPORLARI YOK SAYDILAR

Mozaiklerin Türkiye'den gittiğini ispatlayan raporlar gönderildi. Üniversite, raporu 'yeterli' görmedi, mozaiklerin yurtdışına yasa dışı çıkarıldığını ispatlayan doküman istedi.

Bakanlık, 4 yıldır üniversite yönetimiyle yapılan görüşmelerden bir netice alınamaması üzerine eserlerin iadesi için konunun UNESCO nezdinde gündeme getirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

 

MOZAİĞİ KAÇAKÇILAR ÇALDI

Çingene Kızı mozaiği, Maenad Villası'nın yemek odasının dikdörtgen tabanına ait taban mozaiğinin kaçakçılardan geriye kalan parçaları arasında bulundu. Boyu 78, eni 52 cm olan mozaikte kadın figürü sağına doğru bakıyor. Kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış kadının kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunuyor.

Bu nedenle ilk bulunduğunda Çingene Kızı olarak adlandırılan kadın tasvirinin yer aldığı dikdörtgen paneldeki mozaik taban, büyük ölçüde tahribata uğramış, figürlerin çoğu eski eser kaçakçıları tarafından çalınmış.

 

(Kaynak: Habertürk)

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195