Title of a News Article

Aday Sayısı ikiye katlandı

 Aday Sayısı ikiye katlandı
banner206

30 Mart yerel seçimlerine 6 gün kala adaylar seçim yarışına hız verdi. Belediye başkan adaylarının hızlı rekabetinin yanı sıra muhtar adayları da seçilmek için tanıtım yarışına girdi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm illerde her mahallede en az 2-3 aday muhtarlık hayali için yarışa girdi.

Akşam gazetesinden Özgül Öztürk'ün haberine göre, aday sayısındaki bu artışta ocak ayı itibarıyla muhtar ödeneklerine getirilen yüzde 100'e yakın zammın etkili olduğu belirtiliyor. Yeni uygulamayla aylık ödeneği 875 TL'ye çıkan muhtarlar bunun yanı sıra mahallenin nüfus oranına göre aylık 500 ila 3 bin lira arasında ek hizmet geliri elde edebiliyor.

 

TÜRKİYE'DE 53 BİN MUHTAR VAR

Türkiye'de halen 53 binden fazla mahalle ve köy muhtarı var. Ancak yeni çıkan Belediye Kanunu ile birçok belediyenin birleştirilip tek bir belediye haline getirildiğini hatırlatan Türkiye Muhtarlar Derneği Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal, "Bu durum belediye sayısını azalttığı gibi mahalle sayısını da azaltacak. Yeni yasayla muhtar sayısının 53 bin'den 32-35 bin'e gerilemesi bekleniyor" dedi. Bu yılki muhtar adaylıkları başvurularında ciddi oranda artış yaşandığını ifade eden Ramazan Özünal, "Herkes muhtar olmak istiyor. Ben artık 30 yıl üst üste bir insanın muhtar olmasını istemiyorum. Genç, dinamik yenilikçi adayların gelmesini tercih ediyorum" dedi.

 

ELEKTRİK, SUYU KENDİLERİ KARŞILIYOR

Muhtarların ödenekler dışında, ikametgâh senedi, nüfus sureti, yerleşim yeri belgelerinden alınan ücretlerle elde edilen yan gelirleri de var. Bu evraklar için alınacak ücretin miktarı her ilin İl İdare Kurulu tarafından belirleniyor. Mahalle muhtarları, vatandaşlardan aldıkları bu evrak ücretleri sayesinde muhtarlık binasının, elektrik, su, internet, kırtasiye ve çalışan maaşı gibi çeşitli giderlerini karşılıyorlar.

 

KADIN MUHTAR ADAY SAYISI ARTTI

Vatandaşın bu konuda tam olarak bilgilendirilmediğine dikkat çeken Ramazan Özünal, "Mahalle sakinleri, evraklar için talep edilen ücretin muhtarlığın bütçesine kaldığını sanıyor. Oysa bütün giderler muhtarın kendisine ait. Bu ücreti ödemek istemeyip muhtarla kavga eden çok kişi var. Gerçeği bilseler eminim böyle tepki vermeyecekler. Muhtarlara da önerim İl İdare Kurulu'nun her yılın aralık ayında belirlediği evrak tarife listesini muhtarlıklarda vatandaşın göreceği yere asmaları" diye konuştu. Federasyon Başkanı Özünal'in dikkat çektiği bir diğer nokta ise kadın muhtar adaylarındaki artış oldu. Dolayısıyla bu yıl mahalle yönetiminde daha çok kadın görmemiz mümkün.

 

KAZANÇLARI 3 BİN LİRAYI BULUYOR

Ramazan Özünal, mahallenin nüfus oranına göre muhtarların aylık 500 ila 3 bin TL arasında ek hizmet geliri elde edebildiğini söyledi. Köy muhtarları ise tüzel kişiliğe sahip olduğu için evraklardan herhangi bir ücret talep etmiyor. Dolayısıyla köy muhtarlarının maaşı devletin ödediği 875 TL asgari ücretle sınırlı.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142