Title of a News Article

Alman Büyükelçisi, Suruç'ta konuştu

Alman Büyükelçisi, Suruç'ta konuştu
banner206

 ALMANYA’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, IŞİD saldırısından kaçarak Suruç ilçesine gelen Kobanili sığınmacıları ziyaret etti. Büyükelçi Pohl, Kobani'nin siyasi sembol olduğunu ifade ederken, IŞİD'e karşı uluslararası ve ortak hareketin şart olduğunu söyledi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve beraberindeki heyet, sabah saatlerinde Suriye sınırında olan ve Kobani'de IŞİD tehdidinden kaçanların sığındığı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine geldi. DBP’li Suruç Belediye Başkan Yardımcısı Nasır Çağan’ı ziyaret eden Büyükelçi Pohl, burada HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile Kobani ve çözüm sürecine ilişkin görüşmeler yaptı.

IŞİD tehdidinden 198 bin kişinin sınırı aşarak Suruç'a geldiğini ve bunların 54 bininin DBP'li belediyeler tarafından yaptırılan 5 çadır kentte barındığını aktaran Suruç Belediye Başkan Yardımcısı Nasır Çağan, uluslararası yardım kuruluşlarından destek istedi. Sığınmacılara ilişkin durumu dinleyen Büyükelçi Eberhard Pohl, "Suriye’de yaşanan çatışma ortamı başladığı sırada Almanya olarak 800 milyon euro ödenek ayırdı. Önümüzdeki yıl için ise Almanya olarak 500 milyon euro yardım ayırmayı ön görüyor. Biz bu yardımların büyük bir kısmını doğrudan Suriye’ye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu yardımlar içinde Suriye, Ürdün ve Türkiye’de yer alıyor. Büyükelçi olarak buradaki ihtiyacı yerinde görmek için geldim. Burada gördüğüm izlemlerimi Almanya Dışişleri Bakanlığına ve ilgili makamlara ileterek daha fazla desteğin verilmesini isteyeceğim" dedi.

 

KOBANİ SİYASİ SEMBOL OLDU

Yaklaşık 3 aydır IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların adresi olan Kobani’nin siyasi sembol haline geldiğini ifade eden Büyükelçisi Eberhard Pohl şöyle konuştu:

"Kuzey Irak ve Suriye’den Kürtlerin kaçışıyla ilgili olarak uluslararası kamuoyu ve Almanya olarak buradaki gelişmeleri yakından izliyor ve yardımların koordineli yapılması konusunda çalışmalar sürdürüyoruz. Kobani biraz siyasi sembol olarak ortaya çıktı. Almanya ve uluslararası kamuoyunda olsun Kobani’de yaşanan saldırılar IŞİD’ten kaçanlar, Kobani’nin bu şekilde siyasi olarak öne çıkmasına neden oldu. Çok kısa sürede orada olaylar gelişti. Burada Türkiye’nin üzerinde büyük bir yük var. Irak’ta ve Kobani’de Kürtlerin ortaya koymuş olduğu savaşma ruhları, IŞİD’in ilerleyişi ve genişleme alanlarını durdurdu. Bu anlamda IŞİD’e karşı uluslararası toplumun beraber hareket etmesinin ne kadar lazım olduğu bu süreçte ortaya çıktı. Bu yüzden koalisyon güçleri kuruldu ve destekler ortaya çıktı. Yani IŞİD'e karşı uluslararası ve ortak hareket gerekiyor."

 

ÇÖZÜM SÜRECİ SON DERECE ÖNEMLİ

Büyükelçi Pohl, çözüm sürecine ilişkin gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ve sürecin başarıyla sonuçlanmasını istediklerini de belirterek şunları söyledi:

"Bu sürecin son derece önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Biran önce bu sorunun sonuçlandırılması, bu yönde bir rahatlamanın getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Almanya’dan bakıldığı zaman bu sorun ancak Türkiye içinde çözüme kavuşacağı görüşündeyiz. Burada Türk devletinin ve Kürt siyasetçilerinin bu sorunu ele alarak çözeceğine inanıyoruz. Almanya’daki Kürt nüfusu da göz önüne alarak, buradaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sizi bu konuda cesaretlendirmek istiyoruz."

Büyükelçi Pohl ve beraberinde heyet daha sonra Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Suriyeli 4 bin 200 aileye gıda paketi dağıttı, sığınmacıların barındığı çadır kenti ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195