Title of a News Article

Anne ve babalar dikkat!

Anne ve babalar dikkat!
banner206

 Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeki Yüncü, anne ve babaları çocukların bilgisayar bağımlılığına karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Bilgisayar ve internet kullanımının artık hayatın vazgeçilmez gereçleri haline geldiğini söyleyen Yüncü, “İnternetin çıkış amacı iletişimi artırmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Ancak, hızlı yaygınlaşması patolojik aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır” dedi. Yüncü, internet bağımlısı insanların gösterdiği özellikleri de açıkladı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, çağın hastalığı halini alan sanal dünya bağımlılığı ‘İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığını’ düzenlenen konferansla masaya yatırdı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve EÜ Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Yüncü tarafından verilen konferansta, bağımlılık hakkında özellikle ebeveynlere uyarılarda bulunuldu.

 

“EĞİTİM HAYATINA DARBE VURUYOR”

İnternetin aşırı kullanımının okul çağındaki çocukların özellikle eğitim ve sosyal hayatında birçok gerilemeye sebep olduğunu kaydeden Doç.Dr. Yüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm vaktini bilgisayar önünde geçirme; bireyde sosyal izolasyona, arkadaşlarıyla dışarıda görüşmeme, sanal ortamda görüşmeyi tercih etme, dışarı çıkmama, yemeğini odasında bilgisayar karşısında yeme, ailesiyle paylaşım içinde olmama, okula gitmek istememe, okul başarısında düşüş, okula devam etmeme, mesleki etkinliklerde başarısızlık, aile ve arkadaş ilişkilerinin bozulması gibi olumsuz sonuçları doğurmaktadır.”

İnternet bağımlılığının oluşturduğu ruhsal sorunlara da değinen Doç.Dr. Yüncü, sözlerine şöyle devam etti: ”Bu bireylerde yalnızlık hissi ve içe dönüklük görülür. Kimlik oluşumunu olumsuz etkilemesinin yanı sıra psikotik bozukluğa da yol açabilmektedir. İnternet bağımlısı ergenlerde saldırganlık artmış olarak gözlenmiştir İnternet başında geçirilen zaman arttıkça uyku döngüsü bozulur ve uyku sorunları ortaya çıkar. Bağımlı bilgisayarın başından kalkması gerektiği halde bunu yapmakta zorlanır”

 

“EPİLEPTİK NÖBETLERE DİKKAT”

İnternet bağımlılığının fiziksel olarak da birçok değişik rahatsızlığa sebep olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Yüncü, uzun süre internet başında kalmanın epileptik nöbetler açısından risk oluşturduğunu belirtti. Doç.Dr. Yüncü, “Fiziki aktivitenin giderek azalmasına bağlı; obezite, sırt, boyun, baş ağrısı, duruş bozuklukları, uyku sorunları, yeme sorunları, öz bakımda azalma, kişisel hijyende eksiklik gibi birçok olumsuz durumla karşılaşılabilir” şeklinde konuştu.

 

“BU ETKİLER VARSA SİZ DE BAĞIMLISINIZ”

Çağın hastalığı olan internet bağımlılığının kendine özgü psikolojik hastalıkları da oluşturduğunu söyleyen Doç.Dr. Yüncü, The New Scientist’e göre Internet kullanıcılarını bekleyen hastalıkları şöyle sıraladı:”Birey, ‘Ego sörfü’ olarak adlandırılan, düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratan ve hakkında internette ne gibi bilgilere ulaşıldığını kontrol etme rahatsızlığına yakalanabilir. ‘Blog ifşacılığı’ bilinmemesi ve yayılmaması herkes açısından faydalı olan bilgileri on-line yayınlama merakı görülebilir. ‘Youtube Narsizmi’, kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını Internet sitelerinde yayınlama, yayınlatma hastalık halini alabilir. ‘Siberhondrik’, en ufak bir hastalık belirtisinde, doktora gitmek yerine internetten tedavi yöntemleri aratarak birey kendi sağlığına zarar verebilir.‘Photolurking’ İnternette saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerine bakma da rahatsızlık boyutlarına gelebilir. ‘Wikipedializm’, günün önemli bir kısmını internet ansiklopedisi Wikipedia’ya katkıda bulunmak, yazılar yazmak ve metinlerde tashih yapmaya harcamak da ruh sağlığı açısından olumsuz noktalara gelebilir. ‘Cheesepodding’, Türkçe’de tam karşılığı olmayan bu sözcük ise, zamanının büyük kısmını internetten şarkı indirmekle geçirenler için kullanılmaktadır.”

“YENİ HOBİLER EDİNİN”

Tedavi yöntemlerine de değinen Doç.Dr. Yüncü, internetin hastayı kontrol etmesi yerine hastanın interneti kontrol etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Doç.Dr. Yüncü, kişilerin günlük rutinini kırması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu: "İnternetin hayat kalitesini nasıl etkilediği sorulmalı, internet yüzünden yapmayı bıraktığı etkinliklerin listesi yapılarak gerçek yaşam etkinlikleri hayata geçirilmelidir. Aile ilişkileri zarar görenlerde ise aile terapisi oldukça yararlıdır. Bağımlı kişiyi davranışları nedeniyle suçlamaktan vazgeçmeli, bağımlı kişinin tedavisine cesaretlendirilmeli, yeni hobiler edinilmeli, uzun tatil planları yapılmalı, kişi duygularını dinleyebilmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 15:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195