Title of a News Article

Baharın müjdecisi kelaynaklar doğaya salındı

.

Baharın müjdecisi kelaynaklar doğaya salındı
banner206

Birecik ilçesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü bünyesinde koruma altına alınan ve yavrulama dönemine giren Kelaynak kuşları, Vali Güngör Azim Tuna tarafından doğaya salındı.

Dünyada sadece Fas ve Şanlıurfa’da popülasyonu bulunan Kelaynak Kuşları hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, “Göçmen karakteri gösteren bu kuşlarımızı risk olduğundan dolayı göçe gönderemiyoruz. Buradaki tesisimizde besliyoruz ve yavrulama zamanları geldiğinde tekrar doğaya salıyoruz” dedi.

Vali Tuna’da her yıl tekrarlanan rutin ama çok önemli bir hadiseye tanıklık ettiklerini ifade ederek: “Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde özellikle zehirli kimyasalların tarımda kullanılmasıyla bu kuşların nesli tükenme aşamasına gelmişti. Toplu ölümler olmuştu. Daha sonra önlemler alındı. Devlet sahip çıktı. Buradaki istasyonda Kelaynak kuşları koruma altına alındı. Çoğalmaları sağlanıyor. Elimizden geldiğince onlara doğal bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Üreme döneminde doğaya salınarak doğal şartlarda üremeleri sağlanmaya çalışılıyor. Çünkü bu kuşlar çok hassas ve narin hayvanlar. Eşlerini seçmede çok titiz davranıyorlar. Hem de üreme çok hassas şartlara bağlı. Birecik’te onların eskiden beri alışageldikleri bir doğal ortam var. Şanlıurfa’nın marka değerlerinden birisi olan Kelaynaklar bizim için önemli. Buradaki doğal ortamının korunması ve sürdürülmesi önem taşıyor. Bu hususta görev yapanlar ve vatandaşlarımız el birliğiyle bu değerimize sahip çıkalım” diye konuştu.

Vali Tuna, buradaki ziyaretinin ardından Birecik’te bir dizi incelemelerde bulunup, öğrenci ve vatandaşlarla biraraya geldi. Birecik Atatürk Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle buluşan Vali Tuna’ya, Birecik Kaymakamı Kadir Perçi, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, İlçe Emniyet Müdürü Cafer Sadık Doğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Atakan Alper ve öteki yetkililer eşlik etti.

Vali Tuna, öğrencilere kitap hediye ettikten sonra bir sınıfta öğrencilerin dersine katılarak onlarla sohbet etti. Kaymakam Perçi ve İsrafil Erdoğan’da diğer sınıflarda öğrencilerle sohbet ederek birikimlerini aktardı. Çıkışta öğretmenlerle de görüşen Vali Tuna, öğrenci ve öğretmenlere derslerinde başarılar diledi.

Kaymakamlık binasında Kadir Perçi’den ilçenin durumu hakkında bilgi alan Vali Tuna, daha sonra vatandaşlarla görüştü. Fırat Nehri kıyısındaki sahil yolunda bazı incelemelerde bulunan Vali Tuna, esnaf ve vatandaşların taleplerini dinledi. Vali Tuna, yanına gelen bazı çocuklara da satranç hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2017, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195