Title of a News Article

Bakan Çelik, genç çiftçilere hibe dağıttı

.

Bakan Çelik, genç çiftçilere hibe dağıttı
banner206

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Balıkesir'de genç çiftçilere hibe dağıttı.

Açık havada düzenlenen törende konuşan Bakan Faruk Çelik, gençlerin köyden şehre gelmesinin yanlış olduğunu söyleyerek, "Balıkesir'de sel afeti yaşandı. TARSİM bünyesinde her şeyi sigorta kapsamına alalım. Zarar gören vatandaşlarımız prim karşılığında desteği alsın. Önümüzdeki yıl 81 ilin 81 ilçesinde kuraklık da TARSİM kapsamında olacak. 250 üreticinin sel dolayısı ile zarar gördüğü tespit edildi. 2023 hedeflerini eli nasırlı olan sizlerle gerçekleştireceğiz. Hepimiz köylü çocuğuyuz. Tarıma yabancı değiliz hiçbirimiz. Tarımın sorunlarının fotoğraflarını doğru çekersek çözümleri de kolay buluruz. Ne gördük? Toprağı korumada sıkıntımız var. Bina olacak apartman olacak derken gidiyor. Buna çare bulunması gerekiyor. İkinci olarak toprağın kalitesi önemli. Toprak verimli olmaktan çıkıyor. Toprağın kalitesini masaya yatıralım dedik. 941 havzada toprak analizi yapılıyor. Toprakta 17 element olması lazım. Ne kadar var? 941 havzada toprağı inceliyoruz, her havza için gübre kılavuzları vereceğiz. 22 Aralık'ta Antalya'da buluşuyoruz. Kaliteli tohumunuz olursa verim artar. Sertifikalı tohum kullanmayı öne çıkartan bir sürece giriyoruz. Desteklemeyi sertifikalı tohuma göre vereceğiz. Toprak iyi, gübre iyi, tohum iyi çiftçi de iyi olacak" dedi.

Bakan Çelik, çiftçilerden buzağı ölümlerini engellemek için aşıları mutlaka yaptırmalarını isteyerek, "Balıkesir'in hayvani üretimdeki önemini biliyorum. Türkiye'yi besleyen illerden birisi. Hayvancılıkta şunu ifade edeyim; şehit kanları ile sulanmış bu topraklarda benim çiftçim kendi hayvanını besleyecek. Yurt dışına mahkum olmak bize yakışmaz. Yeteri kadar büyükbaş ve küçükbaşı üretmek zorundayız. Merayı vatandaşı vereceğiz, hayvanı alırken destek vereceğiz. Hayvan doğurdu 4 aylık aşılarını vuracaksın. Buzağı ölümlerini engellemek için aşılarını yaptıracaksın. Damızlık düve merkezleri kuruyoruz. Düve merkezilerinde hangi hayvan türünü istiyorsun, istediğin ıraktan hayvanı alacaksın ona göre hayvancılığını geliştireceksin. Derdimiz vatandaşın istediği hayvancı aracısız olarak alması" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise "Balıkesir İstanbul'un 3 katı, Bursa'nın 2 katı büyüklüğünde. Her türlü sebze meyve yetişiyor. En önemli ürünü ise zeytin. Kırmızı et, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ürünleri ve deniz ürünlerinin olduğu bereketli bir il. Ayvalık ve Gömeç'te bir sel felaketi ile karşı karşıya kaldık. 900 hayvan telef oldu. Büyükşehir kırsal dairesi olarak çiftçimizin yanındaydık. 62 ton silajlık mısırı orada çiftçilere dağıttık. Seçim döneminde zeytin sineği ile mücadele edeceğiz dedik. 2014 yılından itibaren uçaklarımızı tuttuk, ilaçlarımızı aldık. 2015 sezonunda sinek olmadı. Bu yıl gene zeytin sineği mücadelesini yaptık. Çiftçimize süt soğutma tankı, süt merkezlerine jeneratör desteği, buzağı kulübesi, sulama borusu, bağcılık desteğinde bulunduk. Ayrıca mobil mezbahalar ile vatandaşımıza hizmet verdik" dedi.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, "Bundan sonra tarım, hayvancılık şehri olarak 2023 hedeflerine koşarak ilerleyen bir Balıkesir var" şeklinde konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195