Title of a News Article

Bakan Çelik son sözü söyledi

Bakan Çelik son sözü söyledi
banner206
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu yasama yılı kapanmadan taşeron sömürü anlayışını kapatacağız” açıklamasında bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu yasama yılı kapanmadan taşeron sömürü anlayışını kapatacağız” açıklamasında bulunurken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kazanın meydana geldiği işletmenin ihalesiz verildiği yönündeki iddialara cevap verdi. Her iki bakan hakkında hazırlanan gensoru önergeleri yapılan oylama sonucu gündeme alınmadı.
CHP ve HDP tarafından Soma’da meydana gelen maden kazasının sorumlusu oldukları gerekçesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verilen gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili Genel Kurul’da yapılan görüşmelerde muhalefetin suçlamalarına iki bakan cevap verdi. İlk sözü alan Bakan Faruk Çelik, madenlerde yapılan teftiş çalışmalarını ve bu teftiş çalışmalarında nelere dikkat edildiğini anlattı. Muhalefetin tepkilerine, “Yapılan işleri söylüyorum, yapmayan varsa canı cehenneme. Bu anlattıklarım mevzuat gereği yapılması gerekenlerdir. Yapmayan varsa bunun hesabını sormak için buradayız” ifadeleri ile cevap veren Bakan Çelik, hayati tehlike arz eden konularla ilgili kapatmaların kesinlikle uygulandığının altını çizdi. Bakan Çelik, “Kazanın meydana geldiği işletmede yapılan son teftişte eksiklikler giderilmiştir ama ondan öncesi yapılan teftişlerde bu ocakta şu kusurlar olmuştur, elektrik panolarında kilitlenme sistemi, yükleyicilerin geri vites ikaz sistemleri, yeraltında taşıma bantları ile ilgili sorunlar, çalışma başlamadan ikaz sistemleri, ateşe dayanıklı anti statik elbise gibi eksikler görülmüş ve teftiş sürecinde bunlar tamamlattırılmıştır. Son yapılan teftişler ise 13-18 Mart tarihleridir. O teftişlerde de bir eksiğin olmadığı ifade edilmektedir. Bunlar yapıldı da bu kaza neden oldu. Bunu sadece siz sormuyorsunuz, biz de soruyoruz, bu neden oldu bunun ortaya çıkması gerekiyor” dedi.
Yıllık üretim miktarının üzerinde üretim yapıldığını ve bunun doğru olmadığını belirten Bakan Çelik, taşeron işçi sorunu ile ilgili olarak, “Bu yasama yılı kapanmadan taşeron sömürü anlayışını kapatacağız” açıklamasında bulundu.

BAKAN TANER YILDIZ İDDİALARA CEVAP VERDİ
Kazanın meydana geldiği işletmenin ihalesiz verildiği yönündeki iddialara cevap veren Bakan Yıldız, “Bu kömür kazasının olduğu işyeri ihalesiz olarak verildi’ dediniz. 20 Nisan 2006, evraktan konuşuyoruz, ihale ilanı, bu ihale ilanı yapıldıktan sonra 98 Haziran 2006 tarihinde bu ihalenin yapılacağı söylüyor. Bu ihale yapılıyor, ihale komisyonu kararlarını alıyor. Bizim için en uygun olan teklif değerlendiriliyor ve veriliyor. Şimdi siz kalkıyorsunuz, basında, her tarafta bunu söylüyorsunuz” şeklinde konuştu.
Vefat eden kişiler üzerinden alkış almak ile muhalefeti eleştiren Bakan Yıldız, AK Partili milletvekillerinin kendisini alkışlamasını istedi. Bakan Yıldız, “Burada yapılan özensizlikler bizim konumuzu kapatamaz. Araştırma Komisyonu’nda AK Parti’den ve diğer partilerden arkadaşlar olacaklar, aynı sorumluluğu kendilerinde hissedecekler. Bunun AK Partisi, muhalefet partisi olmaz, bir insanın görevinin Bakanlık olması insanlığının önüne geçmez” dedi.
Genel Kurul’da yapılan açık oylamada, gensoru önergelerinin gündeme alınması kabul edilmedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2014, 23:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195