Title of a News Article

Bakan Çelik;"onlar da çalışacak"

.

Bakan Çelik;
banner206
 Çalışma Bakanı Faruk Çelik Suriyeliler için ; 'Yerli işgücünü tahrip etmeden açık iş pozisyonlarına yerleştirilebilecekler' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyelilerin Türkiye’de açık işlerde çalışabileceğini söyledi.

Çelik, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Çelik, işyerlerinin denetimiyle ilgili olarak yasanın sağlıklı olduğunu söyleyerek, “Yasa Avrupa Birliği süreci ile uyumlu, son derece önemli. Uyguladığımız alanlarda sıkıntı var. Uyguladığımız alanlar, henüz o değerlerde olmadığı için yasa ile uygulama arasında sıkıntı yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Ekim ayı içerisinde 2 bin 79 inşaat alanın denetimi yapılmış. Bunu bin 610 tanesi iş sağlığı ve güvenliği açısından durdurmayı gerektiren durum arz ediyor. Bu yüzde 80’leri aşan iş sağlığı ve güvenliğini karşı duyarsızlık tablosunun net göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“Çift yol bağlantısı olmadığı için 83 durdurma yapmışız. Mekanik havalandırma olmadığı için 32 durdurma, yedek havalandırma olmadığı için 25 durdurma, yedek enerji kaynağı olmadığı için 11 durdurma yapmışız” diyen Bakan Çelik şunları kaydetti:

“Anti grizu ve alev sızdırmaz ekipmanlar olmadığı için 96 durdurma, merkezi izleme sistemi olmadığı için 108 durdurma, solunum ekipmanı olmadığı için 15 durdurma yapmışız. 2014 yılında ise kömür madenlerinde 128 durdurma yapmışız.”

Taşeron işçilerle ilgili Çelik, 1936 yılından beri var olan bir sistem olduğunu söyledi. Çelik, “Keyfi uygulama alanların olduğu uygulamaları disipline ettik. Kamuda uzmanlık, teknoloji gerektiren alanlarda hizmet alabilirsiniz. Yardımcı işlerde hizmet alabilirsiniz. Bunun dışında hizmet alamazsınız” diye konuştu.

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak Çelik, “Bizim işçimizin tazminatının güvence altına alınması gerekiyor. Bu oran 6 mı olacak, 8 mi olacak oturup kendi bireysel hesabına garanti altına alırsak, sendikalarla görüşmem devam ediyor. Yüzde 90’lara varan işçi kesiminin emekçinin tazminatını alamadığını yaşamak durumunda değiliz. Hiçbir hak kaybına mahal vermeden bu sorunu çözmemiz gerektiği inancındayım” diye konuştu.

Ermenek’te 4 kömür firmasının kendi aralarında anlaşma yaptığını belirten Çelik, bu nedenle işçilerin konuşamadığını ve bu konuyu araştırdıklarını ifade etti.

Suriyelilerin Türkiye’de açık işlerde çalışabileceğini söyleyen Çelik, çalışanların işçilerin yüzde 10’unu geçmeyeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 21:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195