Title of a News Article

Bakan Soylu'dan Suriyeli açıklaması

Bakan Soylu'dan Suriyeli açıklaması
banner206

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'deki göçmen ve mültecilerin durumuna ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. İstanbul'daki son uygulamalar hakkında açıklama yapan Soylu, "Yığılmayı önleyeceğiz" dedi. İstanbul'da şu anda kayıtlı 1 milyon 80 bin 246 göçmen var. Soylu, şu ana kadar 92 bin 280 Suriyeliye vatandaşlık verildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, medya temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye'nin göç politikasını anlatan Soylu, son durum hakkında da bilgi verdi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün 2003 yılında hazırladığı raporda 2050 yılı için tahmin ettiği göçmen rakamının 230 milyon olduğunu hatırlatan Soylu, "Bu rakam daha 2013 yılında geçildi" dedi.

Türkiye sınırında birdenbire yüz binlerce insanın biriktiğini vurgulayan Soylu, "Bu insanlar daha daha çok para kazanmak için koşmadı" ifadelerini kullandı.

"KAYA OLMAK İSTEMEDİK"

Türkiye'nin göç eden insanlara karşı vicdani bir yaklaşım sergilediğinin altını çizen Bakan Soylu, "Eğer biz bu göçü ekonomik beklentilere bağlarsak, o zaman vicdanımızla davranma yetimizi kaybederiz. Ancak biz burada kaya olmak istemedik. Yani çarpıp geri dönsünler tercihini kullanmadık" diye konuştu.

8 ilde bulunan barınma merkezinin sayısının 11 olduğunu anlatan Soylu, "Buralarda halihazırda barınan insan sayısı 87 bin 464. Bu yerlerin toplam kapasiteleri ise 165 bin 609 kişidir" ifadelerini kullandı.

"ENSAR-MUHACİR ANLAYIŞIYLA YAKLAŞIYORUZ"

Türkiye'nin göç konusunda izlediği politika hakkında da önemli açıklamalar yapan Soylu şu ifadeleri kullandı:

"Bizim bu noktadaki çizgimiz ve duruşumuz nettir. Biz bu meseleye ensar-muhacir anlayışıyla yaklaştık, halen de bu bakışımızı sürdürüyoruz. Şunun bilinmesini de isterim; Türkiye'nin göç yönetimi politikasının ana eksenini, ensar-muhacir anlayışımız oluşturmaktadır ve bizim buradan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz söz konusu değildir.

"İSTANBUL'A YIĞILMAYI ÖNLEYECEĞİZ"

Önümüzdeki süreçte politikamızda tek değişiklik, vatandaşlarımıza, kamuoyuna daha fazla bilgilendirme yapmak olacaktır. İstanbul özelinde de yaptığımız, kimseyi geldiği ülkeye göndermek değildir. Sadece İstanbul'da bir yığılmanın önüne geçebilmek için, göçmenlerin, kayıt oldukları şehirlerde ikametini temin etmeye çalışmaktır ki bu da zaten olması gereken bir şeydir. Önümüzdeki süreçte, iftira ve yalanlara fırsat bırakmamayı hedefliyoruz. Çünkü bu alanda iftira üretmek tehlikelidir. Allah göstermesin, bir sokak eylemi çıkması, bir linç girişimi olması, bizim korkulu rüyamızdır. Toplumları birbirine düşürmek kimseye bir şey kazandırmaz ve günlük siyasi pozisyonlar için alınabilecek bir risk değildir."

Toplantıda basın mensuplarına Türkiye'ye yapılan göç, Türkiye üzerinden yapılmaya çalışılan yasa dışı göç ve alınan önlemler hakkında da bilgi verildi. Verilen bilgilerden öne çıkan başlıklar şöyle:

TÜRKİYE'DEKİ YABANCI SAYISI

Türkiye'de toplam 4,9 milyon yabancı bulunuyor. Bunlardan 3,6 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler. 1 milyonu ikamet izniyle kalanlar, 320 bini ise uluslararası koruma altındaki kişiler.

AKTİF İKAMET İZNİ SAHİPLERİ

2005 yılında aktif ikamet izni sahip olan sayısı 178 bin 964'tü. Sonraki yıllarda bölgede yaşanan savaş ve açlık gibi sorunlar bu sayının artmasına neden oldu. Özellikle 2018 yılında artış hızlandı. 2019'a gelindiğinde ise 1 milyon 36 bin 789'a ulaştı.

DÜZENSİZ GÖÇMEN

2014 yılına kadar ortalama 50 bin civarında seyreden düzensiz göçmen sayısı, son 5 yılda gözle görülür şekilde arttı. 2018'de artırılan denetimler ile sayının kontrol altına alınması için önemli adımlar atıldı. Geçen sene 268 bin, bu sene ise şimdiye kadar 117 bin düzensiz göçmen yakalandı, 44 bin 521'i sınır dışı edildi.

Bu kapsamda, geri gönderme merkezleri oldukça önemli işlev görüyor. Toplam kapasitesi 15 bin 876 olan mevcut 26 merkeze, 3800 kapasiteli 9 merkez daha eklenmesi planlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195