Title of a News Article

Balıklıgöl çamurlu görünümünden kurtarılıyor

.

Balıklıgöl çamurlu görünümünden kurtarılıyor
banner206
 Şanlıurfa'da, Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen ve 5 gün önce etkili olan şiddetli yağmur nedeniyle adeta çamur deryasına dönüşen tarihi Balıklıgöl'ü temizleme çalışmaları devam ediyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yağışın ardından tarihi mekanda oluşan kirliliğin giderilmesi için tazyikli suyla temizlik yapıyor.

Çevresindeki yeşil alanlara göre çukurda kalması nedeniyle çamurlu suyun aktığı Balıklıgöl'de, su yüzeyindeki kirlilik ve yoğun bulanıklık nedeniyle balıkların halen suyun yüzeyine çıkmadığı görüldü.

Göl etrafı adeta oksijen tüpleri ve sulama motorlarıyla donatıldı. Farklı noktalarına yerleştirilen 36 tüp ile oksijen, 16 ayrı bölgede bulunan motorlarla da doğal su takviyesi yapılıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin 5 gün önce çok kuvvetli bir afetle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Alt yapının kaldıramayacağı şiddetli yağmurun yüzey akışlarıyla etraftaki çamur tabakasını Balıklıgöl'e taşıdığına dikkati çeken Kırıkçı, "Balıklıgöl'e doğru ciddi bir çamur akımı meydana geldi. Balıklıgöl doğal görünümünden çıkıp farklı bir çamurlu görünüme kavuştu. Bunun hem görüntü olarak dezavantajı var hem de içerisinde yaşayan balıkların yaşamı açısından ciddi riskler taşımaktadır. Biz o geceden itibaren sabahlara kadar ekiplerimizle müdahale ettik. Halen çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." diye konuştu.

Göle doğal su ve oksijen takviyelerini sürdürdüklerini anlatan Kırıkçı, belediyeye ait 9 tankerin de sürekli göle su taşıdığını ifade etti.

 

"Gerekli tedbirler alındı"

Kırıkçı, saat başı gölde ekiplerin ölçüm yaptığına da işaret ederek, oksijen ve kirlilik oranının seyrinin tespit edildiğini kaydetti.

Göldeki çamur tabakasının devridaimle dibe çökmesini önlenmeye çalıştıklarını vurgulayan Kırıkçı, şöyle devam etti:

"Birkaç güne kadar Balıklıgöl'ün doğal haline kavuşmasını tahmin ediyoruz. Gerekli tedbirler alınmış. Her yıl şiddetli yağışlar olmakta. Altyapı ve önlemler noktasında göl koruma altında ama olağanüstü yağışlarda yapılacak bir şey olmuyor. Çok şiddetli bir yağmura maruz kaldık, göl etrafındaki yeşil alana kadar çıkacak şekilde yağış olmuş."

 

"Bir iki balık gördüm"

Balıklıgöl'ü ziyaret için Türkiye'nin farklı noktalarından gelen turistler de balıkları görememenin üzüntüsünü yaşadı.

İzmir'den Meryem Gökdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi mekanı görmek için ilk defa kente geldiğini söyledi.

Bir an önce yetkililerden gölün temizlemesini beklediklerini vurgulayan Gökdoğan, "Balık bir iki tane gördüm, başka da göremedim. İzmir gibi yerden görmek için geldim ama olmadı. Bir an önce yetkililerin bunu temizlemesi lazım. İnşallah bir daha gelirsem temiz görmeyi çok istiyorum." diye konuştu.

Bölgeye gezmeye gelen Hamit Kayım da 13 yıl önce geldiğinde balıkları gördüğünü belirtti.

Gölün etrafında çok sayıda önlem aldıklarını anlatan Kayım, yağmurun göle çok fazla tahribat verdiğini gözlemlediğini dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195