Title of a News Article

Başkent Şanlıurfa için toplantı yapıldı

Başkent Şanlıurfa için toplantı yapıldı
banner206

Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti Şanlıurfa Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü 'de geçtiğimiz yıl İslam dünyası Turizm Bakanları toplantısından sonra 57 ülke arasında 2023 İslam turizm başkenti Şanlıurfa seçilmişti
2023 Yılı İslâm Dünyası Turizm Başkenti seçilen  Şanlıurfa Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı bu gece yapıldı. Mehmet Akif İnan konferans salonunda yapılan tanıtım toplantısına Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Şanlıurfa Milletvekilleri Aziz Aydınlık, Mehmet Ali Cevheri, BŞB Zeynel Abidin Beyazgül bazı ilçe belediye başkanları ve davetliler katıldı. Toplantı kuran tilaveti ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Özhan konser verdi.


Programda konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, bu akşam onurlu ve gururlu olduklarını ifade ederek konuşmasında şunları ifade etti:
2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti payesine layık görülen şehrimizi, şanımıza yakışır şekilde sahneye çıkarmak için dört bir koldan hazırlıklarımız devam ediyor.
Üzerinde yaşadığımız şu topraklar, şu bereketli Şanlıurfa’mız, içinde inanılmaz değerler barındıran büyük bir kutu gibidir. Bu kutu; çok sayıda kültürler, medeniyetler, eserler muhteva ediyor.
Şimdi bu kutuyu açarak sahip olduklarımızı en güzel şekilde tüm dünyaya sergileme vakti!
Balıklıgöl’den Harran’a, Göbeklitepe’den Halfeti’ye dört bir yanında çeşit çeşit hazineler barındıran bu şehir, çok sayıda insanın ilgisini üzerinde toplayabilecek potansiyelde bir şehir...
Birçok medeniyetten katman katman izler taşıyan bu topraklar; kendisine emanet edilen değerleri geçmişten günümüze iftiharla taşıyor.
Böyle bir şehrin parçası olduğumuz için çok şanlıyız...
Bizler Türk milleti olarak, kökleri bu toprakların en derin yerlerine uzanan ulu bir çınar gibiyiz!
Hikmetimizi geçmişten, bilgimizi bugünden alıyoruz.
Gün geçtikçe de dallarımızı daha yükseklere ulaştırmak için her birimiz azimle çalışıyoruz.
Milletler, işte bu bilinç sayesinde büyür ve gelişirler.
Bir devletin kültürü, sanatı, tarihi ve değerleri; tıpkı bayrakları gibi bağımsızlık simgelerindendir. Kendine ait kültürü ve birikimi olmayan toplumlar, bu bakımdan güçlü olan toplumların gölgesi altında kalırlar.
Çok şükür ki bizler, sahip olduklarımızla çok güçlüyüz! İşte bu sene; sahip olduğumuz bu gücü herkese tanıtma senesi!
Ziya Paşa’nın beyitlerinde dediği gibi:
‘’Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.’’
Biz de yaptıklarımızla 2023’te bunu göstereceğiz.
Tarihimiz boyunca beşerî ve coğrafî tüm şartlar birleşerek, bu topraklar bizi bereketiyle ödüllendirdi. Allah’a hamdolsun…2023 yılında layık görülen bu paye; bize nasip olan bu ödüllerin karşılığını verme vesilemizdir!
Bu sene hepimize düşen görev;
  ecdadımızdan devraldığımız bu büyük hazineye yakışır şekilde davranmak;
şehrimizde yapacağımız çeşitli çalışmalarla ecdadımıza layık, evladımıza örnek olmaktır…
Bu görevlerimizi yerine getirirken de ortak akılla, iş birliğiyle, özveriyle çalışacağız. Bir şehrin büyümesi için en önem taşıyan unsur budur.  Ve Şanlıurfa’mız bunu çok iyi biliyor şükürler olsun…
Esnafımızla, kamu kurumlarımızla, paydaşlarımızla, yani bu şehrin parçası olan her bir insanımızla çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Atalarımızın dediği gibi: ‘’El el ile, değirmen yel ile…’’
Bu noktada, hizmet sektöründe çalışan kardeşlerimize özellikle büyük iş düşüyor.
Bir şehrin görünen ev sahibi, hizmet sektöründe çalışan kardeşlerimizdir çünkü… Restoranlarda, kafelerde, alışveriş noktalarında ve aklımıza gelebilecek birçok yerde turistlerde direkt iletişim kuran kişiler onlardır.
Bu sebeple, esnafımızın gelen misafirlerimize iyi davranması ve özen göstermesi; şehrimiz için güzel bir izlenim yaratacaktır.
Kıymetli hemşehrilerim, misafirperverliğimiz zaten geçmişten beri bilinen bir şey… 
Evliya Çelebi Seyahatname’sinde der ki: ‘’Şanlıurfa, Hz. İbrahim’in sünneti üzerine misafir ağırlamayı çok sevmektedir.
Mahallelerinde güzel haneler, hamamlar, çok sayıda cami ve mahalle mescidi bulunmaktadır. Medreseler, dâru’l-kurra, dâru’l-hadis ve sıbyan mekteplerinde seçkin alimler yetişmiştir. Evliya Çelebi, bu topraklara İbrahim Halilullah bereketi verildiğini aktarır.’’   Günümüzde de şehrimiz tam olarak böyledir…
Hz. Adem’in çiftçilik tarihini başlattığı,
Hz. İbrahim’in doğup büyüdüğü,
Hz. Yakup, Hz. Eyyub, Hz. Şuayb ve Hz. Elyesa peygamberlerin yaşadığı Şanlıurfa’mız; islam tarihi adına oldukça zengin bir kaynaktır.
Emeviler’e başkentlik yapan, Abbasiler’in önemli bir bilim merkezi olan, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de pek çok alim yetiştiren bu topraklar; adeta kültür kokuyor…
Dostlar;
İşte bu kültür birikimimizin, bu mazimizin kıymetini bilmek ve ona göre çalışmalar yapmak gerek...
Şanlıurfa; hoşgörünün, kardeşliğin ve bir arada yaşamanın en güzel şekilde somutlaştığı şehirdir. Şehrimiz yalnızca ülkemiz için önemli değil! Bu şehir, sahip olduğu değerlerle uluslararası bir insanlık mirasıdır.
Dünya insanlığını ilgilendiren birçok emanete sahip olmak bizim için onur kaynağı…
2023 İslam Dünyası Kültür Başkenti payesi ile, bu değerlerimizi duymayan, bilmeyen kalmayacak İnşallah.
Şanlıurfa’mızda tarih boyunca yaşamış olan toplumlardan bugüne ulaşan izler; bu topraklara vurulan birer mühür gibidir.
İşte bu mühürleri, yurt içinde ve yurt dışında yapacağımız çeşitli etkinliklerle birer birer sergileyeceğiz. Bu konuda, halihazırda çalışmalarımız bildiğiniz gibi mevcut, bunları 2023 yılında maksimum düzeye çıkaracağız. Etkinliklerle esas amacımız da bu konuda şehrimize bir kültür kazandırmaktır…
Tüm yıl boyunca; eğitim, kültür, sanat, spor ve daha birçok alanda düzenleyeceğimiz 80’e yakın etkinlikle şehrimizi ve ülkemizi tanıtacağız.
Konferanslarla ve panellerle, alanında uzman isimleri Şanlıurfa’mızda ağırlayacağız. 2023 yılı, şehrimize yeni bir soluk kazandıracak…
Bu sene bize düşen görevler bunlar olacak. Diğer herkese de yalnızca Şanlıurfa’mıza hayran olmak kalacak…
Cumhuriyetimizin 100. yılını da kutlayacağımız 2023’te Şanlıurfa’mızın bu unvana layık bulunması, hepimizin göğsünü kabartan bir vesiledir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi; ülkemiz takip eden değil, takip edilen bir ülke oldu her daim.
Bu sene göstereceğimiz başarılarla hem cumhuriyetimizin 100. yılına, hem de bu unvanımıza layık olmayı diliyorum.
Türkiye Yüzyılı’nda, Şanlıurfa’mızın da ülkemizin de zirvede olacağından ve zirveyi de istikrarlı bir şekilde koruyacağından asla şüphe duymuyorum.
Aşk ile çalışarak, görevlerimizi hassasiyet ve hakkaniyet ile yaparak 2023’te devletimizi en güzel şekilde temsil etmek için elimden geleni yapacağıma kendi adıma söz veriyorum.
Herkesin aynı sözü, kendisine vermesini istiyorum.
Ortak bir gururu, ortak bir sevinci yaşadığımızı düşünüyorum ve sizlere teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu payeyi almamızda desteği olan ve emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum…
İnanıyorum ki her bir paydaşımız, her bir hemşehrimiz, kendi üzerine düşeni en güzel şekilde yapacak.
Ve bütün bunlar bir araya gelince ortaya muazzam bir eser çıkmış olacak!
Güvercinlerin ezan sesine karışan kanat seslerini, acısıyla yüreğimizi ısıtan biberimizi, dinleyeni kendine hayran bırakan yanık sesimizi, bereketin ve kardeşliğin timsali Halil İbrahim soframızı tüm dünyaya sunmaya hazırız inşallah."


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise, konuşmasında şunları kaydetti:
16.12.2019 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemiz adına şahsımın imzası ile Dışişleri Bakanlığı (Ortadoğu Ve Kuzey Afrika İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğüne) gerekçelerimizi bildirerek “2023 İslam Dünyası Turizm Kenti” kararının alınmasını talep ettik.

Dilekçemiz uygun görülerek 27.06.2022 tarihinde Azerbaycan Bakü şehrinde İslam konferansına katılan 57 İslam ülkesinin Turizm Bakanlarının toplandığı 11. Oturumunda Şanlıurfa 2023 Yılı İslam İşbirliği Turizm Kenti ilan edilmiştir.

Bu süreçte emeği geçen tüm kişi ve kurumlara ayrıca 57 İslam ülkesi turizm bakanlarına ve en üst makamlarına teşekkür ediyoruz.
Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılını Göbekli Tepe Yılı olarak ilan etmişti,  Şanlıurfa’mızın tarihi değerlerinin tanınmasında ve daha fazla turistin gelmesine vesile olan bu ilan için Cumhurbaşkanımıza bir defa daha teşekkür ediyoruz.
İslam ülkeleri işbirliği teşkilatı tarafından Şanlıurfa’nın turizm kenti olarak ilan edilmesi, Şanlıurfa’ya yeni bir ivme ve cazibe kazandıracaktır.
Daha önce İslam işbirliği teşkilatı tarafından FAS-Rabat, SUUDİ ARABİSTAN –Medine, MISIR –kahire, FİLİSTİN-Kudüs, İRAN-Tebriz, KONYA turizm kenti olarak ilan edilmiştir.
Sayın Valimizin öncülüğünde ve kurumlarımızın işbirliğiyle 2023 yılı içerisinde yapacağımız etkinlikleri belirledik ve bunun takvimini hazırladık.
Etkinliklerimizi birer birer hayata geçiriyoruz,
Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz programımızda, tanıtım ve usta tasavvuf sanatçımız Sayın Ahmet Özhan konseri ile başlıyoruz.

Ayrıca logomuzu tasarım yarışmasında belirledik umarım beğenmişsinizdir.

Şanlıurfa gerek somut, gerekse soyut tarihi ve kültürel değerleri ile İslam dünyası turizm şehri olmayı fazlası ile hakketmiştir.

Şanlıurfa on iki bin yıllık Göbeklitepe, Karahantepe ve Taştepeler ile rakipsiz bir şehirdir.

Neolitik dönem ile ilgili yapılan kurgularda; insanların hayvan kürklerine sarılı ellerinde mızrakları ile mağarada yaşayan avcı toplayıcı topluluklar olarak kabul edilirken Şanlıurfa, Göbeklitepe bulgusu ile buna bir dakika dedi ve o andan itibaren insanlık tarihi yeniden ele alınmak zorunda kaldı.
Çünkü ilk insan dediğimiz bu topluluk; 6 tonluk taşları taşımışlar, mühendislik, Mimarlık, Statik hesapları yapmışlar ve bu taşlar üzerinde bir takım kabartma ve şekiller ile sanat eserleri oluşturmuşlar.

Yine Şanlıurfa peygamberler şehridir.

Burada birçok peygamber yaşamıştır. Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp, Hazreti Şuayp, Hazreti İlyas, Hazreti Musa burada yaşamış.

Bu topraklar,  “EY ATEŞ İBRAHİME KARŞI SERİN VE ESENLİK OL” ayetine mazhar olmuş.

Yine bu topraklarda “EYYÜBü SABREDİCİ BULDUK, O NE GÜZEL KULDU, DAİMA ALLAHA YÖNELİR ONA SIĞINIRDI.” ayetine mazhar olan Hazreti Eyyübün şehridir.

İşte bizler, bize bu peygamberlerden yansıyan sevginin, sabrın, hoşgörünün çocuklarıyız, hazreti İbrahim’den yansıyan cömertliğin ve misafirperverliğin çocuklarıyız.

MİSAFİRPERVERLİK BİZDE HZ. İBRAHİMDEN KALMA BİR MİRASTIR

CEVAT AKŞİT HOCANIN URFA ANISI…

İlahiyatçı Cevat Akşit 1970’li yıllarda Urfa’da yaşamış olduğu bir hatırasını kitabında dile getirir.

Akşit’in anlattığı anıya göre, yetmişli yıllarda karayoluyla kutsal topraklara giderken, başkanlığını yaptığı hac kafilesi ile birlikte Urfa’ya uğramışlar.

O zamanlar Urfa; karayolu ile hacca gidenlerin mutlaka uğradığı bir konak yeri ve önemli bir ziyaret merkeziydi.

Şehre girdiklerinde hava kararmak üzereymiş.

Geceyi Urfa’da geçirmek üzere, otobüsleri Balıklıgöl ’ün yakınındaki bir alana çekmişler.

O yıllarda Urfa; neredeyse otel bile bulunmayan küçük bir yer olduğundan, mecburen otobüste uyumaya karar vermişler.

Yapmış oldukları uzun yolculuğun yorgunluğuyla otobüsün daracık koltuklarında nasıl uyuyacaklarını düşünürken; çok geçmemiş ki, mahalle aralarından çıkan Urfa ahalisi, hacıları ağırlamak için: “Üç kişi bana, beş kişi bana” diyerek, tüm kafileyi aralarında paylaşmış ve evlerine götürerek misafir etmişler.

Cevat Hocam ve beraberindeki birkaç kişiyi de bir Urfalı alarak, evine götürmüş.

Yemeklerini yedirdikten sonra yere açtığı yün yataklar üzerine kar gibi bembeyaz çarşafları sermiş.

“Buyurun siz istirahat edin, dinlenin.

Kendi eviniz gibi davranın.
Ben çoluk çocuğumla bu gece bir akrabamda kalacağım” diyerek, evin anahtarını da hiç tanımadığı o insanlara teslim edip çıkmış.
Cevat Hocam, Urfalıların bu misafirperverliğini hayatı boyunca unutamamış. Her gittiği yerde anlatıyormuş.
“Ne de olsa Urfa, İbrahim Aleyhisselamın memleketi.
İbrahim Aleyhisselam da misafirperverliğiyle bilinen bir peygamberdir,” diyormuş hep.
Ertesi gün, kendilerini evinde misafir eden kişinin hamallık yaparak geçimini sağladığını; aslında maddi durumunun da iyi olmadığını; fakat hacıların geldiğini duyunca, tüm Urfalılar gibi onun da yerinde duramadığını ve evine misafir aldığını öğrendiklerinde, çok duygulanmışlar."
Ve Şair bu hikâyeyi dizelerinde şöyle ifade eder:
“Sen Urfalının yüz akı İbrahim torunu
 Cevat Akşit Hoca seni yıllarca unutmadı
 Ey, adını bilmediğim Hamal hemşerim
 Bu hikâyeyi dinleyince hakkını vermeliydim”
Maneviyatın zirvede yaşandığı Urfa'da bilimin tohumları da saçılmıştır..

DÜNYANIN İLK İSLAM ÜNİVERSİTESİ
Harran, ilmin beşiği olmuş bir şehirdir. Orada her ev, her mabed bir okuldu. İnsanlık, dünya bilim mirasına büyük katkıları olan Harranlı bilginlere minnettardır.
SABİT BİN KURRA  Dünyanın çapını ve iki meridyen arası uzaklığı doğru olarak hesaplayan ilk bilginlerdendir. 
EL BATTÂNÎ: Astronomide Bir Öncü olan Battânî, o denemin şartlarıyla güneş yılını ilk defa 365 gün 5 saat 46 dakika 32 saniye olarak gerçek değere çok yakın hesaplamıştır.
CABİR BİN HAYYAN: Bilinen en eski kimya kitabının yazarı,
CEZERİ: 8 asır önce otomatik sistemin kurucusu ve bilgisayarın babasıdır.
Ve bu ekolde yetişen birçok alim ilmini üç kıtaya ve İslam dünyasına yaymıştır..
TARİHİMİZİ GÜNYÜZÜNE ÇIKARIYORUZ
Bir hayalim var… Urfa’nın 200 yıl önceki tekrar canlandırmak…
Eskiler, “Urfa’nın üstü kadar altı da değerlidir”
Yapılan arkeolojik kazılarla yeraltındaki tarihini gün yüzüne çıkarırken, yerüstündeki tarihi değerlerimizi de restore ederek, etrafındaki betonarme yapıları ortadan kaldırarak koruyoruz.
Tarihi hanları, sokakları ve çarşıları büyük oranda restore ettik ve etmeye de devam ediyoruz.
Şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirler Urfa’nın mistik yapısını hissedecek gezerken..

ŞANLIURFA OLARAK BİZ HAZIRIZ...
Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi: "Şanlıurfa Türkiye yüzyılının en önemli lokomotifi ve parlayan yıldızı olacaktır."
Büyükşehir Belediyesi olarak Başta Valiliğimiz olmak üzere STK'larımızla, Şehrin Dinamikleriyle ortak hareket ederek 2023 Yılı boyunca bir dizi etkinlik hazırladık.
Manevi hayatın yıl boyunca hissedildiği Şanlıurfa’mız 2023'te bu hissiyatı zirvede yaşayacak.
Etkinliklerimizde: Birbirinden kıymetli sanatçılarımızı, hocalarımızı;
Konserler, sempozyumlar ve söyleşilerle şehrimizde ağırlayacağız.

URFAYA GEL
Yaşar Kemal yıllar önce Urfa’ya geldiğinde, romancı olarak dikkatini çeken ilk şey Urfa’nın tarihi güzellikleri olur ve şehir hakkındaki yazılarında der ki:
"Urfa’yı görmeyen, Urfa’da 'Halilürrahman Gölünü' görmeyen, buranın taşı toprağı neden efsaneye kesmiş bilmez...”
Ve diyorum ki:Urfa’ya Gelin..
"Farklılıkların ahengini yansıtan; Ateşle suyun, acıyla tatlının, sevgi ve kardeşliğin şehri...
Masal Şehir Şanlıurfa'yı keşfedin!.."
Bu bir şehir; eski ve harika!
Bu bir göl; kutsal!
Bu bir efsane; kulaktan kulağa!
Bu bir türkü; yayılır çağa:
“Urfalıyam ezelden
Gönlüm geçmez güzelden
Gönlümün gözü çıksın
Sevmeseydim ezelden!"

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2023, 21:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195