Title of a News Article

Baydemir, Soylu'ya Urfa sağlığını sordu

.

Baydemir, Soylu'ya Urfa sağlığını sordu
banner206

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Şanlıurfa’da SGK tarafından sözleşmeleri feshedilen özel hastaneleri TBMM’ye taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzerine konuyla ilgili soru önergesi veren Baydemir, “Ursu Hastanesinde 307 personelin işsiz kalmasına dair doğacak mağduriyetler nasıl giderilecektir? Bu konuda Bakanlığınız bir sorumluluk alacak mıdır?” diye sordu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Bakan Süleyman Soylu tarafından cevaplanmak üzere verdiği soru önergesinde, son aylarda Urfa’da özel hastanelerin teker teker tek taraflı olarak SGK Sözleşmelerinin iptal edildiğini anımsatarak, “OSM ve Edessa hastanelerinden sonra şimdi de Ursu Hastanesi ve Academia Tıp Merkezinin SGK sözleşmelerinin tek taraflı iptal edildiği belirtilmektedir. Bu hastanelerin her sağlık kurumunun verdiği hizmetleri karşılamasının yanı sıra, kanser tedavisi, açık kalp ameliyatları ve anjiyo tedavisi gibi spesifik tedaviler için de Urfa’da önemli adresler olduğu halkımız tarafından dile getirilmektedir” dedi.

 

“Halk sağlık haklarından yoksun bırakıldı”

Şanlıurfa’da yaşanan sağlık sorunlarına da değinen Baydemir, “ Sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntıların üst safhada olduğu, uzun yıllardır hastane mevcudu ve yatak sayılarının halkın taleplerini karşılamadığı ve Şehir hastanesi projesinin halen bitirilmediği Urfa ilimizde bir de bahsi geçen hastanelerin kapatılması, halkın en doğal hakkı olan sağlık haklarından yoksun bırakılmasına neden olmaktadır. Ayrıca, işsizlik sorunun ciddi boyutlarda olduğu Urfa’da, dört özel hastanenin kısa aralıklarla, artarda kapatılması, işsizlere yeni kişilerin eklenmesini doğurmaktadır” diye ifade etti.

Baydemir, bu gerekçelerde şu soruları Bakan Soylu’ya sordu.

1-        İsmi geçen hastanelerin sözleşmelerinin yenilenmemesinin gerekçeleri nelerdir? İlimizde daha kaç hastanenin sözleşmelerinin yenilenmemesi planlanmaktadır?   

2-        Sözleşmelerin yenilenmeyeceğine dair karar hastanelere ne zaman iletilmiştir? Sözleşmelerin yenilenmemesi sonucunda doğacak mağduriyetler ile ilgili öncesinde hastaneler ile bir istişarede bulunulmuş mudur?

3-        Son olarak sözleşmesi yenilenmeyen Ursu Hastanesinde, hastanenin kapanma ile yüz yüze kalmasından kaynaklı, 307 personelin işsiz kalmasına dair doğacak mağduriyetler nasıl giderilecektir? Bu konuda Bakanlığınız bir sorumluluk alacak mıdır?

 

4-        Kamuoyunda, özel hastanelerin, SGK sözleşmelerinin iptalinin bir cezalandırma ve keyfi bir uygulama olarak yapıldığı algısı oluşmaktadır. Bunda, yetkililerin kamuoyunu yeterli bilgilendirmemesi ve geçerli gerekçelerin kamuoyu ile paylaşılmamasının payı bulunmakta mıdır? Bakanlığınız konuya dair bir açıklama yapmayı düşünmekte midir?

5-        Ciddi istihdam sorunlarının yaşandığı Urfa’da, özel hastanelerin kapatılması sonucu doğacak sağlık sektöründeki istihdam açığının hangi şekilde önüne geçilecektir? Bu konuda, kamuoyu ile paylaşacağınız, bir planınız, programınız bulunmakta mıdır?

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195