Title of a News Article

Binlerce kişi Ali Dede hayratında buluştu

Şanlıurfa’nın Karaköprü İlçe Belediye Başkanlığı tarafından Ali Dede Hayratı programı düzenlendi. Binlerce kişiye tirit dağıtılan program, kuran-i kerim tivaleti ve protokol konuşmalarıyla başladı.

Programda bir konuşma yapan Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, “Anadolu her zaman huzurun, barışın, bereketin ve dostluğun sembolü olmuştur. Bu sebepten dolayı Karaköprü Belediyesi her yıl Ali Dede hayratını düzenler onun Şanlıurfa üzerindeki bereket unsudur. Bugün bizim yaşadığımız topraklar Anadolu toprakları, dünya da hiçbir yerde Ana ile başlayan hiçbir toprak parçası yoktur. Anadolu Anadolu yapan Mevlana, Yunus Emre ve Ali Dedeler her zaman için bizim bu insanları örnek almamız ve onların yolunda gitmemiz lazım diye düşünüyorum.” Dedi.

Başkan Baydilli, “Tabi son zamanlarda Türkiye’nin huzurunu bozmak isteyen bir takım engellerle karşı karşıyayız ama Şanlıurfa’mızın huzurunu, dostluğunu, barışını bozamayacaklar. Biz Şanlıurfa olarak değil Türkiye olarak Göbeklitepe tarihine sahip bir ülkeyiz. Bizler Şanlıurfa olarak Hz. İbrahim’den paylaşmayı Hz. Eyyup’ten sabrı öğrendik. Bu sebepten dolayı biz bu huzuru bozmak isteyenlere Hz. Eyyup’un sabrıyla sabır edeceğiz. Tabi bunun yanında ne yapacağız, çoluk çocuğumuza sahip çıkacağız ve bu huzuru bozamayacaklar, biz buna müsaade etmeyeceğiz. Tabi son zamanlarda bu huzuru bozmak isteyenler var ve her dönemde de olmuştur, biz birlik ve beraberliğimizi bugünde gösterdiğimiz gibi her zaman gösterip onlara karşı dik duracağız. Tabi gelişme babında da gerek Şanlıurfa’da, gerek Karaköprü’de gerekte Türkiye’de çok büyük gelişmeler ve büyümeler var. Son dönemlerde Şanlıurfa’da yapılan yatırımlara baktığımız zaman yollarımız olsun, okullarımız olsun bugün İstanbul’dan sonra en fazla okul yapılan il Şanlıurfa, bu gelişim mutluluk ve barışın teminatıdır.” Diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişiye tirit ikramı yapıldı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, “Herkesten önce Ali Baba Karaköprülü olmuş. Buraya gelerek ruhaniyetini bırakmış. Bizlerde en genelde Türkiyeli genelde Şanlıurfalı özelde Karaköprülüyüz.  Bugün bizleri bir araya getirmede vesile olan Ali Baba’ya sonsuz rahmetler diliyorum” dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, böyle bir etkinlik düzenlediği için Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’ye teşekkür etti. Karaköprü Kaymakamı Mustafa Kutlu ise, Ülkemiz hep birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde olması temennisinde bulundu. Etkinlik, Doç. Dr. Hüseyin Akpınar’ın Tasavvuf Müziği grubunun söylediği ilahilerle son buldu.

Etkinliğe; Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’nin yanı sıra, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, Karaköprü İlçe Kaymakamı Mustafa Kutlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Kılıç, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, AK Parti Karaköprü İlçe Başkanı Av. Ahmet Aksoy ve teşkilat mensupları, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, İlçe Müftüleri, STK Başkanları,, Karaköprü Belediye Başkan Yardımcıları, Karaköprü Belediye Meclis Üyeleri, Kurum Müdürleri ve binlerce vatandaşlar katıldı.

 

“ŞEYH ALİ DEDE" KİMDİR

Şeyh Ali Dede 1600'lü yıllarda Şanlıurfa'ya gelir ve Karaköprü'de yaşar. Sultan 4. Mehmet Han, 30 Kasım 1651 tarihli bir berat ile Ali Dede'ye bugün Karaköprü olarak bilinen beldeyi bağışlar. Hayır sahibi Ali Dede, senenin belli günlerinde beldede yaşayan ve gelen misafirlere hayrat yapar. Beratle kendisine verilen Karaköprü'nün kullanımına karşılık her yıl hayratın yapılmasını vasiyet eder.

Haber: Paşa BENZER

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2016, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195