Title of a News Article

BM temsilcilisinden Çiftçi’ye ziyaret

.

BM temsilcilisinden Çiftçi’ye ziyaret
banner206

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano'yu makamında ağırladı. Ziyarette Sollorano, "Sığınmacıları barındırma bazında 30 yıllık çalışma hayatımda böylesine iyi bir yönetim görmedim" dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Suriyeli misafirler ve bölgede yerel bazda yaşanan entegrasyonun konu edindiği ziyarette Başkan Çiftçi, "Türkiye ve Şanlıurfa olarak biz sadece misafirlerimizle aynı sofrayı paylaştık. Bu bizim insanlık görevimizdir" dedi.

Ziyarette Suriyeli misafirlerin Şanlıurfa'daki yaşantıları ile ilgili bilgiler veren Başkan Çiftçi, "Son açıklanan resmi rakamlara göre Şanlıurfa'da 490 bin Suriyeli kardeşimiz yaşıyor. Bu aynı zamanda Türkiye'de Suriyelilerin en yoğunlukta olduğu şehrin Şanlıurfa olduğunu gösteriyor. Biz Türkiye'de böylesine bir anlayışla ayrı gayrı yapmadan her birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Tüm bunlarla birlikte artan nüfusla birlikte ilimizde altyapı ve içme suyu gibi alanlarda yeni yatırımların yapılmasına gereksinim duymuştur. Başta hükümetimiz olmak üzere yerel yönetimler olarak ihtiyaçları mümkün mertebede karşılıyoruz. Öte yandan bu husustaki projelerin de muhakkak suretle BM ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak BM'ye bu anlamda sunduğumuz birçok proje var. Bu güne kadar da çoğundan sonuç alınamadı. Bunların bir an önce gözden geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

SOLLORANO: 30 YILLIK HAYATIMDA BÖYLESİNE İYİ BİR YÖNETİM GÖRMEDİM

Ardından Şanlıurfa'daki izlenimlerini aktaran BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano, böylesine yoğun bir sığınmacıya ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da herhangi bir kriz benzeri olumsuzluğu görmediğini aksine çok uyumlu bir yaşamın devam ettiğini gözlemlediğini söyledi.

Bunun ancak iyi bir yönetimle oluşabileceğini sözlerine ekleyen Sollorano, "Göç ve göçmenlerle ilgili 30 yıldır dünyanın farklı bölgelerinde bulundum. Ama böylesine bir uyum hiç bir yerde görmedim. Tüm bu 30 yılım içerisinde Türkiye kadar iyi yönetilen ve iyi bir şekilde entegre edilen bir yönetim kapasitesi görmedim" şeklinde konuştu.

 

'BM'DEKİ EN CÖMERT ÜLKE TÜRKİYE'

Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere bakış açısını ve hükümetin bölgesel temsilciliklere yaklaşımını olumlu bulduklarının da altını çizen Sollorano, "Türkiye, gerek bu duruşu gerekse sığınmacı konusunda yapmış oldukları ile Birleşmiş Milletler içerisindeki en cömert ülkedir. Tabi ki önemi açısından da Türkiye en önemli ülkeler arasında yer alıyor. Biz, BM olarak herhangi bir finansman sağlayamıyoruz ama Türkiye gibi göçmen barındıran ülkelere desteğin sunulması açısından aracılık yapıyoruz. Birleşmiş Milletler olarak Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemek amacıyla konferanslar gerçekleştiriyoruz. Bunların en önemlilerinden birini de Nisan ayının ilk haftasında Brüksel'de düzenliyoruz. Bu konferansımızda finansman sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin projelerine de tekrardan gerekli önemi vereceğiz" diye konuştu.

Başkan Çiftçi'nin makamında süren görüşmelere Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Suriye Programı Yöneticisi Ozan Çakmak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Saha Koordinatörü Murat Akbaş ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz de katılım gösterdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2017, 13:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195