Title of a News Article

Borcu olanlara müjde

Borcu olanlara müjde
banner206
 Maliye Bakanlığı'nın vergi alacakları ile SGK'nın prim alacaklarının yapılandırmasını öngören kanun teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Maliye Bakanlığı'nca takip edilen kesinleşmiş vergi alacakları ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nca takip edilen prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

BORÇLAR ENFLASYONA GÖRE TAKSİTLENDİRİLECEK

Hazırlanan teklife göre vatandaşların vergi, SGK, idari para cezaları yeniden yapılandırılacağı belirtildi.  Daha önceki af düzenlemesinde olduğu gibi borçlar enflasyona endekslenerek taksitlenecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI'NA SUNULDU

Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşlarının verdiği kamu alacaklarını yeniden yapılandırılmasına dair kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

TAŞERON VE MADENCİLİK KANUNU İLE BİRLİKTE GÖRÜŞÜLDÜ

Maliye Bakanlığı'nın vergi alacakları ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nca takip edilen prim alacaklarını yapılandıran düzenleme önceki gün Meclis’e sevk edilen taşeron ve madencilik kanunu ile birleştirilerek görüşüldü.

"KAMU ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK"

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılması, maliye ve para politikalarının daha etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla kamunun alacaklarının yeniden yapılandırılacağını söyledi.

"ÖZEL SEKTÖRÜN KAMUYA OLAN BORÇ YÜKÜ AZALACAK"

Şahin, yaptığı açıklamada, buna ilişkin Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin,TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu bildirdi. Teklifin birinci önceliğinin şu anda borçluların kamuya olan borçlarının enflasyon oranında endekslenmek suretiyle ödenmesi, kamu ile olan mali ilişkinin belli bir plan dahilinde çözülmesi ve bu şekilde işletmelerin ve gerçek kişilerin faaliyetlerine devam etmesi olduğunu belirten Şahin, teklifle ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir şekilde devamlılığının, yatırım ortamının iyileştirilmesinin, özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılmasının, maliye ve para politikalarının daha etkin şekilde kullanılmasının sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.

YENİ TEKLİFTE NELER VAR

Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler kanunun yayımlanmasının ardından ilk üç ay içinde başvuruda bulunacak ve söz konusu ödemeyi en fazla 18 eşit taksitte tamamlayacak.

TAKSİT TERCİHİ YAPILABİLECEK

Borcun tamamının ilk taksitte ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, taksit ödemelerinde 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksidi tercih edebilecek. 

BAŞVURU SÜRESİ 4 AY

Kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. Söz konusu çalışanlarda prim borçlan nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk 4 ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış  gibi değerlendirilecek. 

Hesaplanan borç aslının tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi halinde durdurulan süreler sigortalılık  süresi olarak değerlendirilecek.

TAKSİTLERİ YIL İÇİN 2 DEFA AKSATAN HAKKINI KAYBEDECEK

Kanundan yararlanmak isteyen borçluların, taksitlendirilmiş borçlarıyla  ilgili ödeme yükümlülüklerini  bir yıl içinde iki defadan fazla yerine getirmemeleri halinde kanundan yararlanma haklarını kaybedecekler. 

EKSİK ÖDEMEDE NASIL OLACAK?

Taksit tutarının yüzde 10'unu aşmamak şartıyla 10 liraya kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacak. Ödeme hakkının kaybedilmiş olması halinde, borçlular ödedikleri tutar kadar bu düzenlemeden yararlanacak. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardaN vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

HACİZLER KALKACAK

Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü  şahıslar  nezdindeki  hak  ve  alacaklarla  ilgili hacizler  ise  ilk  taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak. 

Daha önce çıkarılan ilgili kanuna göre sosyal güvenlik destek primi borçlarını yapılandıranlar, bu kapsamda ödedikleri borçlarının yeni düzenleme kapsamında mahsup edilmesi için başvuruda bulunabilecekler. 

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2014, 07:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195