Title of a News Article

Bu habere biz başlık bulamadık!

Türk Hava Yolları (THY)’de uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra çocuğunu trafik kazasında kaybeden Sevim Muratlı, Türkiye’nin her yöresine ait el dokuması kumaşları kullanarak oluşturduğu koleksiyonunu birçok ilde sergiledikten sonra Şanlıurfa’ya getirdi.

Çocuğunu trafik kazasında kaybetmenin verdiği travma ile rehabilitasyon amaçlı bu işi yaptığını söyleyen Muratlı’nın ürünlerini Kültür Bakanlığı yetkilileri de inceleyip onay verdi. Verilen onayın ardından Kültür Bakanlığı sanatçısı unvanını da alan Muratlı, ürünleri şehir şehir dolaşarak sergilemeye başladı. Türkiye’de birçok ili gezdikten sonra Şanlıurfa’ya da gelen Sevim Muratlı burada şoka uğradığını söyledi. Kültür Bakanlığı onaylı el dokuması kumaşlara Şanlıurfalı vatandaşlarda yetkililerde duyarsız kaldı. Türkiye’nin her yöresine ait ürünlerin halka açıldığı sergiye katılımın çok az olduğu dikkatlerden kaçmazken, konuyla ilgili konuşan Sevim Muratlı , “Uzun yıllar Türk Hava Yollarında yönetici olarak çalıştım. Emekli olduktan sonra bu işlere acı bir olayla başladım. Ben çok eğitimli bir kadınım 2 üniversite bitirdim, mastır yaptım, bir çocuğum vardı onu bir kazada kaybettim. Onun üzerine rehabilitasyon amaçlı bu işlere başladım. Sonra dedim ki ben bunları belirli bir proje halinde yapayım. Bütün Türkiye’yi dolaştım, burada Türkiye’nin her yöresinden burada el dokuması kumaş var. Her parça tektir başka parçası yok hani deseniz ki bunun aynısı yap bir daha yapamam çünkü o kumaş yok. Fabrikasyon değil, nakışlarda el işi kumaşlarda el dokumasıdır.” Dedi.

 

Muratlı: Çocuğumun adına okul yaptırmak istiyorum

Şuan ürünlerini sadece tanıtım amaçlı sergilediğinin altını çizen Sevim Muratlı, daha sonra bu ürünleri satıp kendi mal varlığıyla birleştirerek kazada kaybettiği çocuğunun adına bir okul yaptıracak.

Muratlı; “Şimdi ben bunları bir proje halinde 3 bölümden oluşan bir koleksiyon yaptım. Koleksiyon bittikten sonra Kültür Bakanlığından gelip denetlediler ve onayladılar. Şuanda Kültür Bakanlığı sanatçısıyım, şimdi benim gayem şu bunlar unutulmuş şeyler. Teknikler yani kullandığım teknikler ülkede artık kimse yapmıyor biliyorsunuz herkes artık hazır alıp geliyor. Ben bunları hem yaşatmak için hem insanlara göstermek için böyle şehir şehir dolaşıyorum. Bir sponsorum yok bütün masrafları da ben üstleniyorum. Bir süre sonra bunları satıp, kendi mal varlığımı da satıp kendi çocuğumun adına bir ilkokul yaptırmak istiyorum. Yani gayem bu şimdilik satmıyorum ama daha sonra okul için satacağım. Ben aslında Adanalıyım ama Ankara’da oturuyorum. Kaç sergiye katıldığımı inanın hatırlamıyorum şimdi parçaların bir kısmı da başka bir şehirde sergileniyor. Bir kısmını da ben buraya getirdim, saymadım kaç şehir dolaştığımı ama epey oldu. Bunlar hep eski usul ürünler, birisi eski usul gelin çeyizi artık kullanılmıyor. Bir sürü eşya var burada bugün kullanılmayan onları yaşatmak adına yaptım. Damat çeyizi var birde tek parçalar var. Tek tek kullanılacak şeyler yani koleksiyon 3 bölümden meydana gelmiş gelin çeyizi, damat çeyizi ve tek parçalar.” Diye konuştu. Bu arada ürünler 10 gün boyunca Nevali otelinin lobisinde sergilenecek. Öte yandan Kültür Bakanlığı sanatçısı Sevim Muratlı, ürünleri Belediye Sergi Salonunun da sergilemek için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüştüğünü ve kendine uygun olumlu yanıt alamadığını ileri sürdü.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2015, 18:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195