Title of a News Article

Bucak çağrıda bulundu

Bucak çağrıda bulundu
banner206

 ŞANLIURFA Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, son günlerde çevre illerde Suriyelilere yönelik yapılan tepkilere karşı halkı sağduyuya davet etti.

Suriyelilere yönelik tepki üzerine basın toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Bucak, son aylarda Suriyelilere karşı bir yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi gelişmeye başladığını ifade ederek, "Özellikle sosyal medyada saldırı ve nefret çağrıları yapılıyor. Suriyelilerin içinde suç işleyen, hırsızlık yapan, hatta fuhuş yapan çıkacaktır. Bunu bütün Suriyelilere genellemek yanlıştır. İnsan hakları kuruluşları olarak Urfa halkını bu konuda sakin ve hoşgörülü olmaya davet ediyoruz. Bir takım kışkırtıcıların ve provokatörlerin çabalarını boşa çıkaralım" diye konuştu.

İnsan Hakları  Derneği ve Mazlum-Der’in destek verdiği basın açıklamasını yapan Bucak, açıklamasında şunları kaydetti;

“Bilindiği gibi bir yıldan fazladır kentimizde Suriyeden gelen sığınmacılar bizlerle birlikte yaşıyor. Bu insanlara ilk geldiklerinde Urfa halkı çok yardımcı oldu, misafirperverlik gösterdi.  Ancak aradan geçen zamanda bu sığınmacıların sayısı arttı, çarşıda, pazarda daha fazla görünür oldular. İş yerlerinde çalışmaya başladılar. İş kurdular. Günlük hayatımızın bir parçası haline geldiler.

Ancak son aylarda bu misafirlere karşı bir yabancı düşmanlığı ve bir nefret söylemi gelişmeye başladı. Son günlerde de çeşitli bahanelerle saldırılar başladı. Özellikle sosyal medyada saldırı ve nefret çağrıları yapılıyor. Yazılı ve görsel basında verilen haberlerde suçun şahsiliği ilkesinden uzaklaşılarak; "bir Suriyeli hırsızlık yaparken yakalandı. Suriyelilerle mahalleli kavga etti, Suriyeli fuhuş yapan kadınlar" gibi haberler yapılıyor.

Tahminlere göre kentimiz ve çevresinde 100.000 civarında Suriyeli sığınmacı kampların dışında yaşıyor.  Bu insanlar kentimize savaştan kaçtıkları, mecbur kaldıkları için evlerini ve işlerini bırakıp geldiler ve çoğu perişan bir vaziyette yaşıyor. Barınacakları bir yer, yiyecek bir ekmek bulamıyorlar. Bunların çoğu namuslu,temiz ve onurlu insanlardır. Elbette içlerinden suç işleyen, hırsızlık yapan, hatta fuhuş yapan çıkacaktır. Bunu bütün Suriyelilere genellemek yanlıştır.

Şöyle düşünelim, bu misafirler gelmeden önce şehrimizde hırsızlık, kavga, fuhuş yok muydu?  Elbette vardı. Onlar geldikten sonra başlamadı. Ama onların içinden de bu işlere dahil olanlar oldu. Ayrıca da bu insanları fuhuşa teşvik edenleri, kendisinden bir yardım istendiği zaman fuhuş teklif edenleri niye suçlamıyoruz?

Biz aşağıda imzası bulunan insan hakları kuruluşları Urfa halkını bu konuda sakin ve hoşgörülü olmaya davet ediyoruz. Bu insanlarla biz komşuyuz hatta çoğu akrabalarımızdır. Aynı dinden geliyoruz. Daha önce aynı ülkenin insanlarıyken demiryolu hattı sınır kabul edilip, şehirler, köyler ikiye bölündü.halkın yarısı Suriyeli, diğer yarısı Türkiyeli oldu. Yoksa onlarda bizler gibi Kürt, Arap ve Türkmen kökenli insanlardır. Akrabalarının yarısı bizim bölgelerde yaşıyorlar.

Yazılı ve görsel basını haber yaparken daha dikkatli olmaya, hatta bu nefret söylemi ni engelleyecek programlar yapmaya davet ediyoruz. Bir takım kışkırtıcıların ve provokatörlerin çabalarını boşa çıkaralım.

Ayrıca Suriye halkı için yardım toplayan hayır kuruluşlarının bu yardımlarının bir kısmını burada kalan Suriyelilere dağıtmasını talep ederken, bu toplanan yardımların dağıtımında da daha şeffaf olmalarını, yardımların nerelere verildiğinin açıklanmasını istiyoruz.

Değerli Urfalı hemşerilerimiz;

Sizler ibrahim Halilullah'ın hemşerilerisiniz, sofralarınız açık, yürekleriniz hoşgörüyle doludur. Suriyeliler misafirlerimizdir. Onlara sahip çıkalım, onları incitmeyelim. Onlar bizim Tanrı misafirlerimizdir. Yabancı düşmanlığı, nefret söylemi biz Urfalılara yakışmaz. Maraşta, Antepde, Adanada olan çirkin olaylar, şehrimizde olmasın. Misafirlerimize insanca, kardeşçe sahip çıkalım.”

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2014, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195