Title of a News Article

Büyük artış!

Büyük artış!
banner206

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaz mevsimi ile birlikte artan tarımsal sulamanın etkisiyle abone sayısı yaklaşık 4 kat fazla olan bölgelere oranla daha fazla elektrik harcandığı belirtildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz mevsimi ile birlikte artan tarımsal sulamanın etkisiyle abone sayısı yaklaşık 4 kat fazla olan bölgelere oranla daha fazla elektrik harcandığı belirtildi. İstanbul Avrupa yakasında 4.3 milyon abone yıllık 19.2 TWH elektrik tüketirken, Güneydoğu'da 1.2 milyon abonenin 19.3 TWH elektrik tükettiği tespit edildi. Güneydoğu'da israf boyutlarına ulaşan aşırı tüketimin, Avrupa'daki enerji kalitesini etkilediğini bildirildi.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde medyaya yansıyan elektrik kesintileri ve trafo patlamalarıyla ilgili yeni rakamlar ve bilgiler ortaya çıktı. Elde edilen rakamlar ve bilgilere göre Güneydoğu'daki aşırı elektrik tüketiminin Avrupa'daki enerji kalitesini de etkilediği belirtiliyor. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) hizmet verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde sanayi yatırımları olmamasına karşın tarımsal sulamanın yoğun olarak yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi ile İstanbul'un Avrupa yakasından daha fazla elektrik tüketiliyor. Bölgede elektrik hatlarına aşırı yüklenme, kesintileri beraberinde getiriyor.

 

HAVALARIN ISINMASI TÜKETİMİ ARTTIRDI

 

Kent merkezlerinde yüzde 75, kırsalda ise yüzde 90'a varan kayıp kaçak oranlarıyla dikkat çekilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz aylarıyla birlikte elektrik tüketiminde ciddi bir artış görülüyor. Havaların ısınması ve tarımsal sulamadaki kullanım ile birlikte bölgede elektrik tüketimi iki katına çıkarken, TEİAŞ hatları aşırı yükü taşıyamıyor. Haziran ayı başında bölgede günlük tüketimin yaklaşık 36 bin 500 megavat saat seviyelerindeyken, hava sıcaklığının gölgede 42 dereceye ulaştığı temmuz ayı itibariyle günlük elektrik tüketimi 69 bin megavatı geçti.

 

SİSTEM AŞIRI YÜKLEMEYİ KALDIRMIYOR

 

Kayıp kaçağın en yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde aşırı elektrik tüketiminin bir sonucu olan kesintilerin, elektrik iletimini sağlayan TEİAŞ'ın sorumluluğunda olduğunu dile getiren kaynaklar, sistemin aşırı yüklenmeyi otomatik olarak önlediğini söyledi. Sisteme yapılan aşırı yüklenmenin kaldırılamaz boyutlara ulaştığını ileten yetkililer, Güneydoğu'da israf boyutlarına ulaşan aşırı tüketimin Avrupa'daki enerji kalitesini etkilediğini bildirdi. Bugüne kadar yaşanan elektrik kesintilerinin DEDAŞ'ın müdahalesiyle olmadığını da belirtiliyor.

 

EN YÜKSEK TÜKETİM GÜNEYDOĞU'DA

 

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan uzmanlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tüketilen aşırı elektriğin rakamlarını da paylaştı. Buna göre DEDAŞ'ın hizmet verdiği Güneydoğu'daki 6 ilde, nüfusu ve sanayi yatırımlarıyla Türkiye'nin en yüksek elektrik kullanımının gerçekleştiği İstanbul Avrupa yakasından daha fazla elektrik tüketiliyor. Avrupa yakasında abone başına aylık tüketim 369 KWH iken, Güneydoğu'da ise bu rakam, 1.266 KWH olarak tüketim gerçekleşiyor. Bu İstanbul Avrupa yakasından üç katı elektrik tüketimini işaret ediyor. Yine İstanbul Avrupa yakasında 4.3 milyon abone yıllık 19.2 TWH elektrik tüketirken, Güneydoğu'da 1.2 milyon abone 19.3 TWH elektrik tüketiyor. Bu arada, tarımsal sulamanın yoğun olarak yapıldığı Doğu Akdeniz, Çukurova Bölgesi'nde abone başına aylık tüketim 490 MWH olarak gerçekleşirken, 2.8 Milyon abone yıllık 16.9 TWH tüketim gerçekleşiyor. Tarımsal sulama yapan iki bölge karşılaştırıldığında Güneydoğu'da tüketilen elektrik oranlarının yüksekliği ortaya çıkıyor. 

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2014, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195