Title of a News Article

Çağın belası: Uyuşturucu

.

Çağın belası: Uyuşturucu
banner206

Şanlıurfa’da son zamanlarda uyuşturucu kullanımı arttı. Eski Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Şanlıurfa Üst Kurul Delegesi Hikmet Delebe’nin söylemi ile uyuşturucu kullanımı ortaokul seviyesine kadar inmiş durumda.

Peygamberler diyarı Şanlıurfa şimdi uyuşturucunun pençesin de boğuşuyor. Her ne kadar önlem alındığı söylense de her metruk evde, her köşe başında kullanılmış uyuşturucu maddeleri bulabilmek mümkün oluyor. Her geçen gün gençlerin biraz daha bağımlısı olduğu uyuşturucu, Şanlıurfa'da deyim yerindeyse ekmek peynir gibi satılıyor.

 

TEDAVİ MERKEZİ YETERSİZ
Önlemler konusunda polisiye tedbirler tek başına yetersiz kalıyor. Kentte bağımlıları tedavi ettirecek yeterli sayıda merkez bulunmuyor ve bu nedenle bağımlı ailesine ya da sosyal çevresine dönmek durumunda kalıyor. Kentte birçok hastane olmasına rağmen uyuşturucudan kurtulmak isteyen bağımlıların tedavi olacağı bir mekân bulunmuyor
. Şanlıurfa Yeşilay Şubesi’nin her yıl düzenlediği Madde Bağımlılığı 5’inci İstişare Toplantısına katılan Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Mahmut Kaçar, burada yaptığı konuşmasında erişkin ve çocuklara yönelik iki tedavi merkezinin yatırım programına alındığını söylemişti. Ancak geçen onca süre içerisinde bağımlıların gidebileceği bir tedavi merkezi henüz kurulmadı. Tedavi olmak isteyen bağımlılar en yakın il olan Gaziantep’e gitmek zorunda kalıyor.

 

DELEBE: MADDE KULLANIMI NEREDEYSE ORTAOKUL SEVİYESİNE KADAR İNMİŞ

Eski Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Şanlıurfa Üst Kurul Delegesi Hikmet Delebe, uyuşturucu madde kullanımın ortaokul seviyesine kadar indiğini ifade ederek, “Uyuşturucu madde ticaretinin çok yaygınlaştığı, uyuşturucu madde kullanımın hayli arttığı bilinen bir gerçektir. Yani bizim önümüze çıkan dosyalardan da anlaşılacağı üzere uyuşturucu madde kullanımı neredeyse ortaokul seviyesine kadar inmiş vaziyettedir. Aslında alınan tedbirler bir anlamda bu suçların oluşmasına ciddi anlamda katkı sunamıyor. Bununda nedeni şu, ceza-adalet sistemi içerisinde bir önleyici tedbirler var bir de ıslaha dönük tedbirler var. Bizim Türkiye’deki ceza-adalet sistemi daha çok ıslaha dönük yaptırımlar içermektedir. Oysa suçun önlenmesi bakımından önleyici tedbirlerin geliştirilmesi hayati önemdedir. Uyuşturucu maddeye ön görülen cezalar aslında çok çok ağır, yani bir kişi uyuşturucu madde ticareti suçunu bulaşırsa çok ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelmektedir. Ancak fail olan kişi uyuşturucu madde ticaretini yapmaya kalkıştığı zaman bunun sonucunu düşünerek böyle bir adım atmıyor. Onun ne kadar ceza öngördüğünü idrak ederek böyle bir suç meydana getirmiyor. O sadece sonuca kitleniyor, kazanacağı paraya odaklanıyor, bu ise suçların önlenmesinde yeteri kadar etki oluşturmuyor. Oysa önleyici tedbirlerin geliştirilmesi halinde bu suça meyil eden faillerin sayısında ciddi anlamda azalmalar meydana gelecektir. Bu bakımdan önleyici tedbirlerin başta Milli Eğitim teşkilatından başlamak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri’nde ve tabiî ki de bakanlık düzeyinde de tedbirlerin önemli ölçüde geliştirilmesi gerekiyor. Yine sivil toplum kuruluşlarının ve insan haklarına duyarlı kesimlerinde özellikle önleyici tedbirlerin geliştirilmesi konusunda toplumu aydınlatıcı bir rol üstlenmeleri gerekiyor. Urfa’da özellikle bu uyuşturucu madde ticaretinin ve kullanımının son derece yaygınlaştığını üzülerek ifade etmek istiyorum” dedi.

 

ÇELİK: BÖLÜCÜ ÖRGÜTLER BUNUN BİTMESİNİ İSTEMEZLER

Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muharrem Çelik, halka da büyük görev düştüğünü ifade ederek, “Uyuşturucu maddeler terör örgütlerin gelir kaynakları olduğu için bölücü örgütler bunun bitmesini istemezler. Bu konuda yetkililer çok istikrarlı ve ciddi çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda narkotik birimleri gece gündüz çalışıyorlar ama burada halkımıza büyük görev düşüyor. Gençlere sahip çıkma, bu iletin zararların bilme, satanlara uygun yöntemlerle müdahale etme konusunda vatandaş da üzerine düşeni yapmalıdır. Tedavi için Urfa’da YEDAM açıldı. Yeşilay Danışma Merkezi Haşimiye’de, burada hastalar rehabiliteedilecek. Diğer tedavi merkezleri de protokolü yapıldı, 2017’nin sonunda hayata geçeceğini söylüyorlar. Bizde Yeşilay Şanlıurfa Şubesi olarak aileleri bilinçlendirme eğitimlerini yapıyoruz. Bağımlılıkla mücadele herkesin görevidir, kolay bir iş değil öncelikle bu alanda donanımlı olmamız lazım” dedi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2016, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195