Title of a News Article

Çelik'ten taşeron işçilere güzel haber

Çelik'ten taşeron işçilere güzel haber
banner206

 Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin taşeron işçinin 80 bini kadroya kavuşacak.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta mahkeme kararıyla kadro hakkı elde eden işçiler için hazırlayacakları kanun tasarısının ekimde Meclis gündemine geleceğini söyledi.

Bu açıklama sonrasında kamuda çalışan 600 bin taşeron için heyecanlı bekleyiş başladı. İşçilerin önemli bir bölümü kadro hakkını elde etmek için bunu ispat etmek durumunda. Karayollarında dava ile bu durumu ispat etmiş 6 bin 500 işçi ve muvazaaya konu olmuş 80 bin işçi var. Dolayısıyla düzenlemenin kapsamı hayli geniş olacak.

 

ÜCRET FARKLARINI DA ALACAKLAR

Akşam Gazetesi yazarlarından Okan Güray Bülbül, bu günkü köşesinde kaleme aldığı yazıya göre; Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin aslında kamu işçisi olması gerektiği yönünde mahkeme kararı 2011'de alındı. Bu karar 2013'te Yargıtay tarafından da onandı. Yani kesinleşmiş bir karar söz konusu. Yani yaklaşık 6 Bin 500 Karayolları işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işçisi olma hakkını elde etmiş durumdalar. Bu kişilere kamuda kadro verilmesi gerekiyor.

Karayolları işçileri hakkındaki bu kesinleşen kadro kararının yanında bir de 'baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları karara bağlandı. Bunun sonucunda da geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farkları bu işçilere de ödenecek. Yargıtay ücret farkları konusunda yerel mahkemenin verdiği kararı temyizden de geçirmiş durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin yargı kararları ile elde ettikleri kadro hakkının üstünden yaklaşık 3.5 yıl geçti. Konu daha önce Maliye engeline takılmıştı. Fakat bu kez bu konunun çözümü için gerekli hazırlıklar yapıldı ve Ekim ayında Meclis gündemine bu kişilere kamu işçisi olma hakkını tanıyan düzenlemenin gelmesi bekleniyor.

 

KPSS SORUNU 'İŞÇİ'YLE AŞILABİLİR

Ancak Maliye Bakanlığı'nın bazı çekinceleri var. İşçilerin kamuya alınmasının KPSS sınavına girmedikleri için zor olduğu pek çok kez telaffuz edildi. Bakan Çelik'in açıklaması bu sorunu ortadan kaldıracak bir çözüm öneriyor. Bu kişilerin memur veya sözleşmeli personel olarak değil, kamu işçisi olarak kadroya geçirilmesine yönelik hazırlanacak kanun tasarısı ile KPSS sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

 

ESKİ HESAP KAPATILMALI

Artık taşerona verilmemesi gereken bir iş baştan itibaren asıl işverenin yani kamunun işçileri tarafından yapılacak. Dolayısıyla bu tip bir sorunun qbir kez daha ortaya çıkması çok mümkün gözükmüyor. Ancak geçmişteki hataların düzeltilmesi ve mahkeme kararıyla kadro hakkı elde etmiş işçilere bu hakkın tanınması gerekiyor. Aksi taktirde taşeron işçi sorunu tam anlamıyla çözülmüş olmayacaktır. Özel sektörde de taşeron kullanımında yaşanan sorunlar çözülmeli.

 

TAZMİNAT YÜKSELİYOR

Diğer yandan yargı kararları sonucu elde edilmiş hakların, kamu maliyesi sebebiyle uygulanmaması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Maliye'nin bu konudaki ısrarı sonucu yargının işçilere tanıdığı tazminat hakkı da gün geçtikçe artıyor. Bir an önce bu kişilere kazandıkları haklar verilmeli ve hem mağduriyetler ortadan kaldırılmalı görüşü ağır basıyor.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195