Title of a News Article

Coronavirüsünün nedeni belli oldu

Coronavirüsünün nedeni belli oldu
banner206
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koranavirüs (2019-nCoV) nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya çıktı. Virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 4 bin 515'i buldu. Bu kişilerin 976’sının durumu ağır. Bununla birlikte Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden resmi açıklama geldi ve ölümcül koronavirüsün sıfır noktasının, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı olduğunu doğruladı. Pazarda yasadışı olarak koaladan, karıncayiyene, geyikten Misk kedisine kadar pek çok hayvan satılıyor.

Ve resmi açıklama geldi! Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ölümcül koronavirüsün sıfır noktasının, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı olduğunu doğruladı.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde çalışan bilim adamlarının yaptıkları testler, hastalığın çıkış noktasının şüphelenildiği gibi koala, yılan, karıncayiyen ve misk kedisi gibi hayvanların yasa dışı olarak satıldığı pazar olduğunu gösterdi.

Ancak virüsün hangi hayvandan yayıldığı hala kesinlik kazanmadı. Uzmanlar geçen hafta hastalığın yılanlardan yayılmış olabileceğini öne sürmüştü. Bu açıklamanın sadece bir gün öncesinde ise virüsün, Çin'de sıklıkla tüketilen yarasa çorbasından yayılmış olabileceği iddia edilmişti.

Huanan pazarı, buranın yerlilerinin uğrak noktalarından biri olarak nitelendiriliyor. Özellikle etini "taze" satın almak isteyenler buraya geliyor ve satın alacağı hayvanı hemen o anda kestiriyor. Canlı hayvanlar, bu pazardaki küçük kafeslerde tutuluyor ve müşterinin talebine göre kesiliyor.

Çin'in resmi haber ajansı olan Xinhua'nın aktardığına göre Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, "33 pozitif örnekten 31'i, yaban hayatı ticaretinin yoğunlaştığı pazarın batı bölgesinden toplandı" açıklamasında bulundu.

Bu sonuçlar, yeni koronavirüsü salgınının başlangıcının, yaban hayvanları ticaretiyle yüksek oranda bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi hariç ülke genelinde etkili olan yeni tip koranavirüs (2019-nCoV) salgını yüzünden virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976’sının durumu ağır olmak üzere 4 bin 515'i buldu. Ancak uzmanlar asıl sayının 100 bine yakın olduğunu tahmin ediyor.

Çinli yetkililer Pazar günü, vahşi hayvan ticaretini geçici olarak yasakladı. Hükümet, yasağı yok sayanların 'ciddi şekilde soruşturulup cezalandırılacağını' söyledi.

Çin'de salgının başladığı Wuhan'daki balık pazarı, kapatılır kapatılmaz incelemeye alındı. SARS benzeri virüsün burada satılan bir hayvandan insana geçtiği düşünülüyor.

Koronavirüs salgınının merkezinde olan bu pazarda, koala etinden yılana, fareden kurt yavrularına kadar pek çok şey satılıyor.

Çinli yetkililer, burada yasadışı olarak satılan vahşi hayvanlara el koyarak incelemeye aldı.

Wuhan'ın kent merkezindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı, Çinli yetkililerin koronavirüsün gıda ithalatında satılan vahşi bir hayvandan kaynaklanmış olabileceğini söylemesinin ardından incelemeye alındı.

Pazar o zamandan beri kapalı ve yerel yetkililer tarafından 'sıfır noktası' olarak adlandırıldı.

Pazar yeri henüz kapatılmadan önce, aralık ayında çekilmiş fotoğraflar ortaya çıktı. Çin'de bir gazetenin yayınladığı fotoğraflarda, 112 egzotik hayvanın fiyatlarının olduğu liste de göze çarpıyor.

Çin'in Facebook'u olarak kabul edilen ve ülkenin en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Weibo'da paylaşılan bu görüntüler de, hayvanların öldürülüp satışa sunulduğu sağlıksız ortamı gözler önüne seriyor.

Küçük kafeslerde kötü koşullarda kesilmek üzere bekleyen hayvanların görüntüler, pazarda çalıştığı tahmin edilen bir sosyal medya kullanıcıs tarafından fotoğraflandı ve Weibo'da paylaşıldı.

Görüntüleri paylaşılan hayvanlar arasında, uzmanların virüsün çıkış noktası olabileceğini düşündüğü yılanların yanı sıra kunduzlar ve yavru bir geyik de bulunuyor.

South China Morning Post gazetesine göre, satılan hayvanlar arasında Misk kedileri, canlı tilkiler, dev semenderler, yılanlar, fareler, tavus kuşları, kirpiler ve koalalar da var.

Bazı fotoğraflarda evlere servis yapıldığının da altı çizilmiş ve "Taze kesilmiş, dondurulmuş ettleri kapınıza kadar getirilir" ibaresi görülüyor.

Fiyat listesinde yazdığına göre, koala eti 60 liradan satışa sunulmuş.

Pazarda, canlı hayvanlarla dolu kafesler olduğu ve karıncayiyenin de satılan hayvanlar arasında olduğu bilgisi verildi.

Satıcılar, salgın başladıktan sonra pazarın dezenfekte edilmesi için kapatılıncaya kadar "yaban hayatı" ticaretinin gerçekleştiğini söylüyor.

Salgın, ülkenin egzotik lezzetlerine ve malzemelerine olan talebin de etkisiyle, kuralları kötü düzenlenmiş olan vahşi hayvan ticaretini gündeme getirdi.

Doğal kaynakları koruma savunucuları, biyolojik çeşitlilik ve hastalık yayma potansiyeli üzerindeki etkisi nedeniyle yaban hayatı ticaretini uzun süredir kınıyorlar.

Vahşi ve egzotik hayvanlar ile çiftlik hayvanları, hastalıkların mutasyona uğrayarak insanlara sıçramaları açısından çok sayıda virüsün kuluçka yeri olarak nitelendiriliyor.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Gao Fu, "Yeni koronavirüsün kökeni, Wuhan deniz ürünleri pazarında yasadışı olarak satılan yaban hayvanlarıdır" açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Çin, virüsün yayılmasını engellemek için çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Çin Eğitim Bakanlığı'ndan gece yarısı yapılan bir açıklamada, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde tüm üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve kreşlerin yarıyıl tatilinin uzatıldığı belirtildi.

Okulların eğitime başlayacağı tarihin yerel makamlar tarafından kararlaştırılacağı kaydedilerek, öğrencilere tatil boyunca dışarı çıkmamaları, toplu etkinlik yapmamaları tavsiye edildi.

Bu arada, bahar dönemi eğitimin başlamasından sonra tüm okulların salgın mücadele planları yapması, öğrencilerin günlük kayıtlarını tutması ve hijyen şartlarını iyileştirmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlık ayrıca şubat ayında yapılacak uluslararası İngilizce yeterlilik sınavlarınının da iptal edileceğini açıkladı.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Virüsün kısa sürede diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Wuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durduruldu.

Söz konusu kentlerde metro, otobüs ve feribot seferlerinin tümü askıya alınırken, Wuhan'a girişler yasaklanmış, çıkışlar da çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Bu kentler Çin basınında "mühürlenen şehirler" olarak ifade ediliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 50 milyonu geçiyor.

Salgının patlak vermesinden sonra Wuhan kentine biri bin, diğeri bin 500 yataklı iki hastane yapılacağı ve hastanelerin iki hafta içinde tamamlanacağı açıklanmıştı.

Virüsün hızla yayılması nedeniyle Hubey eyaletinin yakınlarındaki Guandong ve Ciangşi eyaletlerinde de maske takmanın zorunlu hale getirildiği açıklanmış, bununla birlikte Pekin, Tiencin, Şanghay ve Şian gibi kentlerden diğer kent ve eyaletlere uzun yol otobüs seferleri geçici olarak durdurulmuştu.Virüsün hızla yayılması nedeniyle Hubey eyaletinin yakınlarındaki Guandong ve Ciangşi eyaletlerinde de maske takmanın zorunlu hale getirildiği açıklanmış, bununla birlikte Pekin, Tiencin, Şanghay ve Şian gibi kentlerden diğer kent ve eyaletlere uzun yol otobüs seferleri geçici olarak durdurulmuştu.

Çin’de 25 Ocak itibariyle başlayan Bahar Bayramı öncesi de ülke genelindeki tapınak, kilise ve camilerde koronavirüs salgının önlenmesine yönelik tedbirler çerçevesinde dini faaliyet askıya alınmıştı.

Kaynak milliyet.com.tr

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2020, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195