Title of a News Article

Dedeoğlu, yaptığı anketi açıkladı

 Dedeoğlu, yaptığı anketi açıkladı
banner206

Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) kadın istihdamına ilişkin araştırmalarda bulunan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Adıyaman’da organize sanayi bölgesinde işverenlerle yaptıkları ankette, günümüz ekonomik koşullarında kadınların da çalışması gerektiğinin ön plana çıktığını söyledi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) Yerel-Bölgesel Demokratik Yönetişim Projesi Adıyaman Çalıştayı kapsamında “TRC1 Bölgesinde (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) sürdürebilirlik gelişme dinamikleri ve kadın istihdamı” konulu seminer gerçekleştirdi.

Bozdoğan Oteli’nde düzenlenen seminere Sosyal Güvenlik Kurumu Adıyaman İl Müdürü Fuat Tekin, İŞKUR Müdürlüğü yetkilileri, HYD Yönetim Kurulu üyeleri, öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Helsinki Yurttaşlar Derneği Kurucusu ve Proje Danışmanı Fikret Toksöz ile Derneğin Genel Koordinatörü Emel Kurma, “Yerel bölgeler demokratik yönetim projesinin meramı; Neden bölgeler? Neden sivil, yerel katılım?” konuları hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra HYD Üyesi Sosyolog Ayşe Seda Yüksel, “TRC1 Bölgesinde temel problemler ve kadın istihdamına ilişkin bilgiler” ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarından Pınar Duman da, “Bölgede kadın istihdamının durumu üzerine İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın rapor bulguları”na yönelik açıklamalarda bulundular.

 

Dedeoğlu: OSB’lerde tekstil ve konfeksiyon sektörü daha fazla

Çalıştayın son sunumu ise Muğla Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu yaptı. Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) kadın istihdamına ilişkin araştırmalarda bulunan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, ‘Adıyaman’da Tekstil Sektörü, Kadın İşçiler ve Sorun Alanları’ konusunda bilgiler aktardı.

Bölgedeki bütün resmi kayıtlı işyerlerinin (91.790) %69’dan fazlasının tekstil ve konfeksiyon sektöründen oluştuğunu belirten Dedeoğlu, tekstil ve konfeksiyon- kadın isçilerin oranının Gaziantep’te %24.4, Kahramanmaraş’ta %17.7, Malatya’da %22.6 ve Adıyaman’da %71.8  oranında olduğunu söyledi.

Adıyaman OSB’deki işletmelerin sektörel dağılımını da çıkaran Doç. Dr. Dedeoğlu, OSB’de 16 tekstil, 9 gıda, 2 kimya ve diğer alanlarda da 9 işletmenin faaliyet gösterdiğini bildirdi.

OSB’de faaliyet gösteren işverenlere “Neden bu iş için kadınları tercih ediyorsunuz?” diye sorduğunu vurgulayan Dedeoğlu, “Bunların 10’u kadın işi, 10’u kadınlar daha özverili, 1’i eğitim almış, 3’i de ayırt etmiyoruz yanıtını verdi. Ayrıca 13 işveren de, kadın çalıştırmadığını bizlere bildirdi” dedi.

Dedeoğlu, Adıyaman OSB’de işletmelerin işe alım sürecinde en çok kullandıkları yöntemin de tanıdık vasıtasıyla olduğunu aktardı. “Kendi işyerimde kadınları işe alırken bekâr olanları tercih ederim” algısına 25 işverenin de karşı çıktığını  belirten Dedeoğlu, “Bu algıya işverenlerin ‘4’ü kısmen katılmıyorum, 1’i kararsızım, 4’ü kısmen katılıyorum, 2’si de kesinlikle katılıyorum’ yanıtını verdi” şeklinde konuştu.

Dedeoğlu ayrıca, Adıyaman’da organize sanayi bölgesinde işverenlerle yaptıkları ankette, günümüz ekonomik koşullarında kadınların da çalışması gerektiğinin ön plana çıktığını söyledi.

Çalıştay, daha sonra yuvarlak masa tartışması ile sona erdi. 

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2015, 17:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Demir
Ahmet Demir - 9 yıl Önce

bence de kadınların çalışması lazım çünkü hem evde canları sıkılmaz hem de aileye destek olmuş olurlar :)

SIRADAKİ HABER

banner195