Title of a News Article

Deney farede başarılı oldu

Deney farede başarılı oldu
banner206
Bant şeklindeki aşının testinden gelen haber, tüm dünya için umut ışığı oldu. Şekerden yapılmış yüzlerce mikro iğne barındıran 'cırtcırtlı bant'a benzeyen aşı, cilde yapıştırıldığında şekerin hızla çözülmesiyle deriye nüfus ediyor.

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilimadamları, yeni tip corona virüse (SARS-CoV-2) karşı mikro iğneli bant formundaki bir aşının fareler üzerinde başarıyla test edildiğini açıkladı.

Bilimadamları daha önce Ortadoğu Solunum Sendromu’na neden olan bir başka corona virüse karşı geliştirdikleri aşı sistemini SARS-CoV-2’ye uyarladı.


Şekerden yapılmış yüzlerce mikro iğne barındıran 'cırtcırtlı bant'a benzeyen aşı, cilde yapıştırıldığında şekerin hızla çözülmesiyle driye nüfus ediyor.

Bağışıklık sistemi deri üzerinde hayli aktif olduğundan, aşıların geleneksel deri altı enjeksiyonu yerine bu şekilde verilmesiyle daha hızlı ve güçlü sonuçlar alınabileceği belirtiliyor.

Daha önce üç farklı deneysel MERS aşısı, fareler üzerinde bu bant yöntemiyle denenmiş ve aşıların Corona virüsüne karşı antikor üretimini tetiklediği belirlenmişti.

Hatta antikor üretimi, bağışıklık uyarıcı eklenmiş geleneksel deri altı aşısından bile daha güçlü olmuştu. Mikro iğneli bantla aşı olan farelerin antikor seviyeleri, 55 hafta boyunca da, deneyin sona erdiği güne kadar yükselmeyi sürdürmüştü.

Bu geçmiş deneyden yola çıkan bilimadamları, yeni tip Corona virüsündeki ‘Spike proteini’ni hedef alacak şekilde benzer bir aşı bandı geliştirdi. Bu aşının da iki hafta içinde farelerin antikor üretimini güçlü biçimde arttırdığı ortaya çıktı.

Aşı yapılan farelerin uzun vadeli bağışıklıklarının, MERS aşıları deneyiyle benzer olup olmadığı henüz takip edilebilmiş değil. Ayrıca kobaylara SARS-CoV-2 enfeksiyonu da verilmedi. Ancak sonuçlar umut vaat ediyor.

Araştırmacılar, bu tür aşının bileşenlerinin geniş ölçekte hızla üretilebileceğini ve depolama ya da nakliye için soğuk tutulmalarının gerekmediğini de açıkladı.

Pittsburgh Üniversitesi ekibi, 'PittCoVacc' (Pittsburgh Corona Virüsü Aşısı) adını verdikleri bandın, insanlar üzerinde birinci faz denemelerinin en kısa zamanda başlamasının izni için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurdu.

Bir aşının insanlar üzerindeki etkinliği ve güvenliği için çalışmalar en az bir yıl sürüyor. Ancak mikro iğneli aşının, diğer aşı çalışmalarından farklı olduğu ve klinik deney süresinin de değişebileceği belirtiliyor.

ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bütçe verdiği araştırma, saygın tıp yayınlarından Lancet’ın EBioMedicine dergisinde yayımlandı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, Perşembe günü yaptığı açıklamada bazı ABD’li doktorların corona virüsü hastalarını tedavi etmek için kullandıkları sıtma ilacı hidroksiklorokini test etmeye başladıklarını bildirdi.

İlaç, ABD ve Fransa’nın da aralarında olduğu bazı ülkelerde corona virüs vakalarının tedavisinde kullanılıyor, ancak ilacın işe yaradığı henüz kanıtlanmış değil.

Uzun süredir sıtma vakalarının tedavisinde kullanılan ilaca Amerika’da ilgi, Başkan Donald Trump’ın ilacı corona virüse karşı potansiyel bir silah olarak göstermesinden bu yana artmıştı.

Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Marsilya kentinde hidroksiklorokin ile hastalarını tedavi etmeye çalışan doktor Didier Raoult’u ziyaret etti. Macron’un ofisinden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı’nın tedaviye destek vermediği, henüz ilaçla ilgili yeterince delil olmadığı belirtildi.

Kurum, bu çalışmayla, hidroksiklorokinin güvenilirliğini ve etkisini değerlendirecek. Çalışma, Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne bağlı Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından yürütülecek.

Akciğer Hastalıkları Bölümü Başkanı James P. Kiley, ''Hidroksiklorokin laboratuvar ortamında SARS-CoV-2’ye yani COVID-19’a yol açan virüse karşı umut verdi. Hastalarla yapılan küçük çaplı çalışmalardan gelen ilk sonuçlar ilacın potansiyel etkisini ortaya koydu'' dedi.

Sıtma ve eklem romatizması gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilacın olası yan etkileri arasında görüş kaybı ve kalp problemleri yer alıyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sıtma ilacı olarak kullanılan hidroksiklorokini henüz corona virüsün tedavi yöntemi olarak onaylamadı ancak acil durumlar için kullanılmasına izni verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195