Title of a News Article

Dünya pazarına giriyor...

.

Dünya pazarına giriyor...
banner206
 Türkiye'de sadece Şanlıurfa'da bulunan karagül, dünya pazarına girmeye hazırlanıyor.

Halfeti ilçesinde yetişen ve kendine has siyah rengi ile birçok dizi ve romana konu olan karagül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde koruma altına alınarak dünya ticaret pazarlarında satışa sunulacak. İlçede yetişen ve siyah rengiyle dikkatleri üzerine çeken karagül, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi ağı bünyesinde kurulacak gül birliği sayesinde dünyaya açılacak.

 

"500 ADET KARAGÜL İLE BAŞLADIK"

Karagül yetiştiriciliğinin, Halfeti Kaymakamlığı katkılarıyla oluşturulan bir proje olduğuna vurgu yapan Halfeti İlçe Tarım Müdürü M. Akan Akmeşe, "Biz de İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yetiştiriciliğini yapıyoruz. Saklı kalmış bir değer olarak insanlarımızın beğenisine sunuyoruz. Karagülle ilgili olarak Halk eğitim Müdürlüğü aracılığı ile bir eğitim programı düzenliyoruz. 12 tane bayan kursiyerimiz mevcut. Bu kursiyerlerimiz kurslarını bitirdikten sonra sertifika alacaklar. Bu kursta hem pratik olarak hem de seramızda uygulamalı olarak eğitim veriyoruz. Halfeti'de kurduğumuz seramızda 500 adet gül ile başladık. Amacımız bunu daha da ileriye götürerek daha fazla karagül yetiştirmek. Karagül ile ilgili şu ana kadar herhangi bir akademik çalışma mevcut değil. Zaten bizim de yaptığımız araştırmalara göre Karagül'ün asıl ana vatanının Fransa olduğunu öğrendik. Türkiye'de ise sadece Halfeti'de yetişen Karagül başka bir bölgede ekildiğinde renginde açılma meydana geliyor. Karagülün en siyah olduğu zamanlar ilkbaharın başlarında ve sonbaharın sonları olduğunu gördük" şeklinde konuştu.

Diğer gül çeşitlerine kıyasla daha bodur yetişen, yarı katmerli ve kokulu olan Karagülün Türkiye'de yetiştiği tek kent olan Halfeti, antik kalıntıları ve Fırat Nehri kıyısındaki tarihi güzelliğiyle de yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olarak biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2016, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195