Title of a News Article

Duygu dolu sempozyum!

Duygu dolu sempozyum!
banner206
ŞANLIURFA'da, 14 yıl önce hayatını kaybeden edebiyat yazarı Prof. Dr. Abdulkadir Karahan anısına bu yıl üçüncüsü gerçekleşen 'Milletler Arası Klasik Türk Edebiyatı' sempozyumu yapıldı. 

Türk Dil Kurumu ve Harran Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Osman Bey Kampüsünde gerçekleştirilen sempozyuma Vali İzzettin Küçük'ün yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyum öncesinde Abdülkadir Karahan anısına hazırlanan fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini kesen Vali Küçük ve davetliler, sergilenen eserleri gezdikten sonra Fen Edebiyat Fakültesi Amfisine geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarında kürsüye gelen Vali İzzettin Küçük, insanlık tarihinin ilk olarak bilim ve teknoloji ile değil sanat ve edebiyatla yükselişe geçtiğini söyledi.

“Medeniyetin ilk ışıkları edebiyatla parlamıştır” diyerek konuşmasını sürdüren Vali Küçük, “Bizim kültürümüzde de ilk olarak edebiyat kendini göstermiş, ardından da bilimde yükselme yaşanmıştır. Abdülkadir Karahan hocamızın büyüklüğü de buradadır. Onun bütün hayat mücadelesi edebiyatımıza sahip çıkma mücadelesi olmuştur. Kendisini bugün burada rahmetle anıyoruz” dedi.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Sempozyuma katılanlar arasında Merhum Abdulkadir Karahan'ın eşi Süreyya Karahan ve Kızı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da vardı. Abdulkadir Karahan'ın hayatının anlatıldığı slayt gösterisi ve Zeynep Karahan Uslu'nun konuşmasının ardından duygu dolu anlar yaşandı. Merhum Abdulkadir Karahan'ın eşi Süreyya Karahan sempozyumda sık sık gözyaşlarına hakim olamadı.

Şanlıurfalı ünlü edebiyatçının sempozyumuna katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“ Bu güzel şehirde Peygamberler şehri, edipler şehri, şairler şehri tarihin kadim şehirlerinden birisi olan bu Şanlıurfa'da bu güzel toplantıya ev sahipliği eden Harran Üniversitesi'nindeğerli rektörüne, bu toplantıya amirlik eden Türk Dil Kurumu'nun değerli yöneticilerine yürekten teşekkür ediyorum. Böylesine anlamlı bir toplantıyı böylesine önemli bir şehirde yapmak son derece önemlidir. Türk Klasik Edebiyatı'na büyük katkı sunmuş olan ve benimde hayatının son dönemlerinde tanıdığım Merhum Abdulkadir Karahan'ı bir kere daha rahmetle anıyoruz. Hayatın bütün meyvesi hayat bittikten sonra hayırla anılmaktır. Rahmetli Karahan'ın hayırla anılması eserleri, kişiliği hem de Türkiye'ye yapmış olduğu katkı bakımından ve kendisi bakımından hayatının son derece verimli geçtiği bu günkü yapılan sempozyum göstergesidir” diye konuştu.

Davetlilerin açılış konuşmalarının ardından Abdülkadir Karahan özel oturumuyla devam eden sempozyum, 5-6 Mayıs tarihlerinde Osman Bey Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi Amfide toplam altı oturum şeklinde farklı üniversitelerden gelen akademisyenlerin katılımıyla sona erecek. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2014, 21:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195