Title of a News Article

Elektrikte yüzde 85 oranında indirim!

Elektrikte yüzde 85 oranında indirim!
banner206

 Dicle Elektrik, tarımsal sulamada elektrik enerjisinin yoğun biçimde kullanıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde, elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için büyük kapsamlı bir kampanya düzenleyerek, çiftçilerin elektrik borcuna yüzde 75 ile 85 oranında indirim yapıyor.

Uygulamaya konulan kampanya ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75 ile yüzde 85 arasında değişen oranda indirim yapılacağı duyuruldu. Bu kampanya ile pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL’sinin çiftçiden alınarak, bölge çiftçisine büyük destek sağlanacağı belirtildi. Dicle Elektrik şirketinin, kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep etmeyeceği bildirildi.

 

İNDİRİM ÇİFTÇİYE SORULARAK HESAPLANDI

Kampanyayla ilgili açıklama yapan Dicle Elektrik sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını belirtti. Gökay Üstün, bu indirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Tarım Bakanlığı, üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerin görüşlerini ve hesaplamalarını dikkate aldıklarını ifade etti. Gökay Üstün, bu hesaplamalar neticesinde çiftçi için yapılabilecek en büyük indirim oranını dikkate aldıklarını ve böylece rekor indirim oranını üreticiye sunduklarını kaydetti. Bölge çiftçisi için büyük fedakarlık yaptıklarını vurgulayan Gökay Üstün, "Bu hesaplamayı yaparken çiftçimiz ürettiği ürün karşılığı hak ettiği parayı kazansın diye onların görüşlerini dinleyerek çok hassas davrandık" dedi.

 

"FAYDALANMAK İÇİN KAMPANYA BİTİŞ TARİHİNİ BEKLEMEYİN"

Kaçak elektrikle tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu uygulamadan vazgeçmeleri için çok cazip bir kampanya gerçekleştirdiklerini söyleyen Gökay Üstün, "Bu kampanyaya katılan çiftçilerinden 2014 yılında başka bir ödeme almayacağız" şeklinde konuştu. Dicle Elektrik sözcüsü Üstün, çiftçilerin bu kampanyayı kaçırmamalarını ve bu imkandan faydalanmak için kampanya bitiş tarihini beklememelerini özellikle vurguladı.

 

"TARIMSAL SULAMADA YÜZDE 95 ORANINDA KAÇAK VAR"

Dicle Elektrik sözcüsü Gökay Üstün, bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde ortaya çıkan çevre felaketine de dikkat çekti. Üstün, "Dicle Elektrik tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ın yanı sıra kısmen Batman illerinde tarımsal sulamanın önemli kısmı cazibe sulama imkanının yetersiz olmasının da etkisi ile ‘Salma Sulama’ denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapılıyor. Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95’lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aştı” diye konuştu.

 

"İSRAFLA YARININ SUYUNU BUGÜNDEN TÜKETİYORUZ"

Uzmanlar mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içme için su bulamayacaklarını ifade ediyor. Bunun da milli servetin israfla bilinçsiz şekilde tüketilmesi anlamına geldiğini belirten uzmanlar, "İsrafla yarının suyunu bugünden tüketiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kampanyanın Dicle Elektrik sorumluluk alanı olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsadığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195