Title of a News Article

Erdal Merdan'la özel röportaj...

.

Erdal Merdan'la özel röportaj...
banner206

Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu önemli isimlerden olan Ses Sanatçısı ve Bestekâr Erdal Merdan ile müzik üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Şanlıurfa’yı müziğin ‘Başkenti’ olarak gören Merdan, ses sanatçıları olarak başka şehirlerde çok büyük ilgi gördüklerini belirterek,  Şanlıurfa’da hak ettikleri değeri görememekten yakındı.

 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfalı Ses Sanatçısı ve Bestekâr Erdal Merdan oldu. Aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmeni de olan Erdal Merdan, Ünlü Sanatçı İbrahim Tatlıses’in seslendirdiği ‘Urfa Sana Küsmüş’ ve Tuğba Altıntop’un da seslendirdiği ‘Urfa Sana Ağlar’ parçalarının bestekârı. Besteleri Türkiye’de milyonlarca kişiye ulaşan ve mütevazi kişiliğiyle bilinen Erdal Merdan, röportajımızda hiç bilinmeyen bir yönünü bizimle paylaştı. Meğer parçaları büyük hayranlıkla dinlenen Merdan, 2001 yılında üniversite son sınıfta okurken maddi imkânsızlıklardan dolayı müziğe ilk adımını atmış.

 

“Sahneye çıktığımda heyecandan titriyordum”

DSİ Konukevi’nde türkü söyleyerek müzik hayatına başladığını belirten Merdan, “Daha sonra müzik hayatımda ilerlemeler başladı. İlk sahneye çıktığında heyecan basmıştı ve müthiş derecede hatta ayaklarım titriyordu. Ama buna rağmen iyi bir performans gösterdim ve beni sürekli oraya sahneye çıkmak için geceleri çağırmaya başladılar” dedi.

 

“Urfa’da sanatçılara değer verilmiyor”

Şanlıurfa’yı müziğin ‘Başkenti’ olarak gören Merdan, ses sanatçıları olarak başka şehirlerde çok büyük ilgi gördüklerini belirterek,  Şanlıurfa’da hak ettikleri değeri görememekten yakındı.

İşte Urfalı Ses Sanatçısı ve bestekar Erdal Merdan ile gerçekleştirdiğimiz o keyifli röportaj…

-Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Şanlıurfa’da doğdum. İlk okulu Sırrın İlköğretim Okulu, orta okulu Merkez Ortaokulunda ve liseyi de Urfa Lisesi’nde okudum. Üniversite eğitimimi de Harran Üniversitesi Beden Eğitim Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladım. 9 Yıldır beden eğitimi öğretmenliği yapıyorum. Şuanda Tenekeci Mahmut Güzelgöz Ortaokulu’nda öğretmenlik yapıyorum. Evliyim ve 2 çocuğum var.

           

-Aynı zamanda bir eğitimcisiniz. Müziğe başlamaya nasıl karar verdiniz?

2001 Yılında üniversite son sınıftayken maddi olanaksızlar olduğu için müziğe başlamak zorunda kaldım. O zaman müzikle iç içe olan Değerli Ağabeyim İhsan Güneş’in sayesinde müziğe başladım. Müziğe DSİ Konukevi’nde türkü söyleyerek ilk adımımı attım. Daha sonra müzik hayatımda ilerlemeler başladı. İlk sahneye çıktığında heyecan basmıştı ve müthiş derecede hatta ayaklarım titriyordu. Ama buna rağmen iyi bir performans gösterdim ve beni sürekli oraya sahneye çıkmak için geceleri çağırmaya başladılar. Daha sonraları düğün salonları, otellerde ve özel günlerde sahne almaya başladım. Şuanda da Yenişehir Çamlık Düğün Sarayı’nda program yapmaktayım.

 

-Şuana kadar kaç klip çıkardınız ve yeni klip çalışmanız var mı?

Aslında profesyonel anlamda bir klibim yoktur. Ancak kendi imkânlarımızla yaptığımız birçok klibimiz var.

 

-Sözleri size ait olan ‘Urfa sana küsmüş’ü İbrahim Tatlıses seslendirmişti ve ‘Urfa Sana Ağlar’ türküsünü de Tuğba Altuntop okumuştu. Ayrıca türküleriniz ‘Küçük Ağa’ dizisinde de fon müziği olarak kullanılmıştı. Bunun size yansımaları nasıl oldu?

Manevi anlamda büyük katkıları oldu. Maddi anlamda da tabi ki getirisi oldu ama sonuç olarak İbrahim Tatlıses gibi, Tuğba Altıntop gibi ünlü sanatçıların parçalarımı okuması ve Türkiye’de en çok seyredilen diziler arasında ‘Küçük Ağa’ filminde yer alması benim için ayrıca bir onur ve mutluluk oldu.

 

-Urfalı ses sanatçıları, Şanlıurfa’da hak ettiği ilgiyi görüyor mu?

Urfa halkı, Urfalı iş adamları ve belediyelerimiz Urfalı sanatçılara yerelde olsun, ulusalda olsun sahip çıkmalılar. Belediyelerimiz en azından etkinliklerinde Urfalı sanatçılara destek olmalıdır. Bana kalırsa sıra gecelerimizde sanatçılarımıza dışarıdaki belediyeler daha çok sahip çıkıyor. Bu konuda özellikle Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin sanatçılarımıza daha duyarlı olacaklarını ve destekleyeceklerini umuyorum.

 

-Müzik sektörünü nasıl görüyorsunuz? Sizce bu sektörde bir yerlere gelebilmek için ne yapmak lazım?

Müziğin başkenti Urfa olmasına rağmen maalesef Urfalı sanatçılar istedikleri ilgiyi, alakayı görmüyorlar. Bu bağlamda da sanatçılarımızın yükselişi, bir yerlere gelmesi çok zor oluyor. Bir yerlere gelebilmemiz için de müzik anlamında çok çalışmak lazım ve şans faktörünün yanınızda olması lazım.

 Müzikte kalıcı olmak için ne yapmak lazım?

Sanatçı; Saygı, sevgi çerçevesi içerisinde davranmalı, üretken olmalı ve beste yapması gerektiğine inanıyorum.

 

-Müzikte geleceğe yönelik bir hedefiniz var mı?

Kendi bestelerimden bir tanesine ulusal anlamda bir klip yapıp televizyonlarda yayınlatmayı hedefliyorum.

 

-Şanlıurfa’da sıra gecelerinin artık ticarete döndüğünü görüyoruz. Neden böyle oluyor?

Buna bütün sıra gecelerinde çalışan arkadaşlarım adına cevap vermek istiyorum. Ticari anlamda sıra gecesi yapıldığı doğru ancak mekân sahipleri, müzisyenlere hak ettiği parayı vermiş olsalardı herhalde müzisyen alatura çıkarmaktan çok sanatını yapmaya çalışırdı.

 

-Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Son olarak müziğe, müzisyene katkısı olan herkese teşekkür eder, müziğin başkenti Urfa’da müziğin ve türkülerin susmaması dileklerimle…

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederim.

Bu fırsatı bana verdiğinizden dolayı ben sizlere teşekkür ederim.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 12:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Polat
Ahmet Polat - 8 yıl Önce

Çok haklısınız Erdal Bey, maalesef yabancıları el üstünde tutuyoruz ama kendi değerlerimize sahip çıkmıyoruz.

Yücel
Yücel - 8 yıl Önce

Başarılarının devamını diliyorum

Haydar Demir
Haydar Demir - 8 yıl Önce

Hocam sizin yeriniz daha iyi yerler olmalı

Halil fedai
Halil fedai - 8 yıl Önce

Erdal bey çok doğru söylüyorsun

Hasbi kaciroglu
Hasbi kaciroglu - 8 yıl Önce

Tertip sen herzamanki gibi dimdik ayaktasin ve bizim gonlumuzde sın yabancilar geçici

Atilla Suat Aslan
Atilla Suat Aslan - 7 yıl Önce

Hocam siz bu sizin gibi kıymetli sanatçılar,Urfa da gereken desteği ve kıymeti görseydi,hem siz (üretken ve kıymetli sanatçılar) hem de Urfa gereken yerde olurdu....teşekkür ederiz böylesine önemli bir mevzuyu dillendirdiginiz için...saygılar

SIRADAKİ HABER

banner195