Title of a News Article

Ertekin'den dobra dobra sözler!

.

Ertekin'den dobra dobra sözler!
banner206

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Şanlıurfa’da özellikle turizm ve tarım potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Memlekete hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Bu potansiyeli harekete geçirdiğimiz zaman memleket kalkınır” dedi. 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN
Bu haftaki röportajımıza Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ile devam ettik. 2009 Yılından bu yana ŞUTSO Başkanlığını yürüten ve başkanlık yaptığı dönem içerisinde önemli hizmetlere imza atan Ertekin’le; başkanlığa geliş sürecini, Urfa sanayisini, gündemde olan koalisyon hükümetini ve Urfa’daki tarım, turizm potansiyelini konuştuk. 

“Koalisyon hükümeti kurulmalı”
Röportajımızda koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini belirten Ertekin, “Temennimiz yeni kurulan hükümetin milletin ekonomiye, adalete, güvenmesini sağlayacak hizmetler yapmasını sağlaması lazım” dedi. 

“İşsiz sayımız azaldı”
Ertekin, Hükümetin Urfa’ya uygulamış olduğu teşvik paketiyle son dönemlerde Şanlıurfa’ya önemli yatırımlar yapıldığına da dikkat çekerek, “Organize sanayi bölgelerimize yoğun rağbet var. Genelde dışarıdan gelen iş adamları yatırım yapıyor. Yeni yapılan fabrikalar sayesinde işsizlerimiz iş sahibi oldular” diye ifade etti. 



İşte Sabri Ertekin ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;
Sizi tanıyabilir miyiz?

Urfa doğumluyum. İlk, orta ve liseyi burada okudum. İstanbul Teknik Üniversitesi Haberleşme Bölümü mezunuyum. Okuldan mezun olduktan sonra babamın atölyesinde elektrik makineleri tamir işine başladım. Daha sonra dalgıç motor pompa imalatına başladık. Abdulkadir Göncü ortağımla birlikte iplik fabrikası açtık. Dollvet veteriner tesisi açtık. Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığımız 2009 yılından beri devam ediyor.

 

Urfa, Sabri Ertekin ismini Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduktan sonra daha çok duymaya başladı. Sizin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı serüveniniz nasıl oldu?

Burada bir dönem mecliste bulundum. Mecliste sorunlara sık sık çözüm önerileri getirdik. Bunu gören meclis üyeleri bir dahaki sefere ‘seni başkan yaptıracağız’ dediler ve yaptılar. Bu şekilde ŞUTSO Başkanlığım başlamış oldu.

 

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ŞUTSO’da nasıl çalışmalar yaptınız?

Biz biraz risk almayı seviyoruz. Urfa’nın gerçekten potansiyeli çok büyük ama Urfa bir türlü yeterli hıza ulaşamıyor. Örnek veriyoruz; 60 Km ile giden bir araba gibi. Ama yabancılar 90, 100 km hızla giderken sen 60 km ile gidersen milleti yakalaman mümkün değil. Bizim bu açığı kapatmamız lazım. Elimizden geldiği kadar çevremizdekilere Urfa’nın potansiyelini anlatmayı, bunları harekete geçirmeyi sağlamaya çalıştık. Allah’a şükür güzel şeyler oldu. Mesela organize sanayileri kuruldu ve dışarıdan Urfa’ya yatırımcılar geldi.  Teşviklerin düzenlenmesinde de çalışmalar yaparak, bakanlarımızı ziyaret ettik.  Son çıkan teşvik paketi çıktığında fazla bir şeye yaramıyordu. Yaptığımız girişimler sonucunda faydalı sonuçlar aldık.

 

OSB’deki yatırımcılar sizi memnun ediyor mu?

Teşviklerin düzenlenmesinden sonra Urfa’ya iyi yatırımcı gelmeye başladı. Yapılan bu yatırımlar sayesinde işsiz gençlerimiz iş sahibi oldular. Bundan sonra OSB’lere gelecek yatırımlar için de çalışmalar yürütüyoruz. 2. OSB 2009 yılında Avrupa Birliği’nin katkısıyla yapılmaya başlandı. Sadece 96 hektarlık kısmının alt yapısı yapıldı ama sonra biz OSB’nin imkânlarını kullanarak 800 hektarın her tarafında yatırımcılara yer verdik. Organize imkânlarıyla yol yaptık, su çektik, elektrik çektik yani alt yapı hizmetlerini sağladık.

 

Bunlara rağmen sanayicilerin sıkıntıları var mı?

Ekonomide yaşanan politikalardan dolayı sanayiciler çok para kazanamıyor. Para kazanamadığı için de ister istemez şikâyet ediyor, ağlıyor. Buda Hükümetin döviz politikalarından kaynaklanan bir şey. Mesela 2003’te döviz 1.6 TL’ydi, o zaman dış ticaret açığımız baya azdı. Bir ülkede dövizin enflasyona yakın olarak artması lazım, yavaş yavaş artması lazım, birden arttırılmaması lazım. Rahmetlik Özal hep bunu yapardı. Bunu yaptığı zaman faizciler çok fazla para kazanamazdı. Üretim yapan adamlar kazanırdı. Dövizi 1. 25’lere kadar düşürdüler hatta bir ara 1 Lira mı olacak diye söyleniyordu, o arada Türkiye sanayisini kaybetti. Birçok üretim yapan adam sanayiden çıktı, fabrikasını satarak başka ülkelere götürüp yatırım yaptı. 1998’de üretim sanayinin milli gelirden aldığı pay yüzde 25’dir, şuanda yüzde 15’lere düşmüş. Hükümetin yapacağı en önemli iş bu işi düzeltmesidir. Türkiye’de tüketilen pamuğun tamamını Urfa tüketebilir ama vatandaş da haklı olarak yani üretici de para kazanamadığı için pamuk üretimini bıraktı, aynı şey sanayi için de geçerlidir. Hükümet bunu yaparsa dış ticaret açığımız azalır, ihracatımız artar, üretimimiz artar, işsizliğimiz azalır.

 

7 Haziran’da bir seçim yaşandı. Sandıktan tek partili iktidar çıkmadı, koalisyon hükümeti kurulması gündemde. Seçimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ticaret ve Sanayi Odası olarak ne tür beklentileriniz var?

Hükümetin ilk iki dönem gerçekten çok güzel çalışmaları oldu ama bu son dönemde adalet, demokrasi ister istemez insanlarda şüphe uyandırmaya başladı. Temennimiz yeni kurulan hükümetin milletin ekonomiye, adalete, güvenmesini sağlayacak hizmetler yapmasını sağlaması lazım. Türkiye’nin kendi kendini toparlaması için şimdilik koalisyon hükümeti kurulması daha uygundur. İnşallah iyi olur.

 

Suriye’de yaşanan iç savaşın etkileri Urfa’ya nasıl yansıdı?

Artık bu olayın bitmesi gerekiyor. Herkesi çağırıp bir şekilde barışı sağlamak lazım. Koalisyonun bu açıdan da işe yarayacağına inanıyorum. Yoksa bu iş uzayıp gidecek. 

 

Urfa’ya bakınca en önemli potansiyellerinin başında tarım, turizm, var ama sanayi yok. Urfa’nın bir yol haritası yok gibi görünüyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim 2023 vizyon çalışmamız vardı, bu bizim yol haritamızdır. Biz Urfa’da tarımın üzerine iyi düşsek, tarım alanlarında meyve ve sebze üretimine geçsek buradan gelecek gelir 35 Milyardır. Şuanda bizim tarımda elde ettiğimiz milli gelir 7 Milyar civarındadır. Bizim bu 35 Milyarı yakalayabilmemiz için bütün alanların sulanması lazım. Urfa’nın yenilenebilir enerji imkânları var. Güneşten enerji elde edebiliyoruz. Burada akıllı politikalar izlense kaçak elektriğe verilen para bize verilse biz yenilenebilir enerji tesislerimizi kurarız, hiç elektik sorunumuz da olmaz. Ama bunun için becerikli ve akıllı olmak lazım. Turizmden elde edile geliri 9 Milyara çıkarmak lazım. Yenilenebilir enerjiden 18 Milyar gibi bir gelir elde etmek lazım. Bu üretim ürünleri ham madde olarak değil de işleyip satarak 35-40 Milyar elde edilebilir. Tabi ki bunları üretmek için çok sayıda işçi çalışacak oradan da 40 Milyar gelir elde edilebilir. Aslında Urfa bu potansiyelinin yüzde 50’nini kullanmak şartıyla kişi başı 25 Bin Dolar’ı yakalayabiliyor hem de bu korkunç nüfus artışına rağmen. Fakat bunun için uyumamamız lazım. 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Memleketin potansiyeli çok, bunlara sahip çıkmamız lazım, ilgilenmemiz lazım. Bu potansiyeli de kullanmamız lazım. Bu potansiyeli harekete geçirdiğimiz zaman memleket kalkınır ama yapamadığın zaman da memleket yerinde sayar. Memlekete hep birlikte sahip çıkmamız lazım.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 18:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet
ahmet - 9 yıl Önce

işsi̇z sayimiz neye göre azaldi. sabri̇ erteki̇n bunu neye dayanarak i̇fade edi̇yor. ayrica çok övüdüğünüz ti̇caret sanayi̇ odasi bi̇nanizda konferans salonunda bi̇ri̇leri̇ konuşma yaptiği zaman sik sik elektri̇kler gi̇di̇yor. çok övündüğünün bu bi̇nanizda herhangi̇ bi̇r jenaratör ya da olasi bi̇r aksaklikta herhangi̇ bi̇r tekni̇k eki̇bi̇ni̇z neden yok

SIRADAKİ HABER

banner195