Title of a News Article

Fırat Operasyonunda bizleri neler bekliyor?

Fırat Operasyonunda bizleri neler bekliyor?
banner206

Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda YPG/PKK ve DAEŞ terör örgütlerine karşı yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı beşinci günü geride bıraktı. Harekatın altıncı gününde devam ediyor. Harekatın şimdiye kadar ki süreci ve sonrasında nelerin yaşanacağını Ortadoğu muhabiri Samet Doğan ve SETA Dış Politika Direktörü Can Acun ile konuştuk.

Samet Doğan / Ortadoğu Muhabiri

Böyle bir operasyon aslında hiçbirimizin beklediği bir durum değildi. Afrin operasyonundan daha yavaş ilerlemesi gerekirken, aksine daha hızlı ilerliyor. Üstelik Fırat'ın bu yakasında tank bile kullanılmadan, cephe hattında orta ve hafif silahlarla bu ilerleme kaydedildi. En önemli mesele burada Türk ordusunun çok ciddi bir keşif yapmış olması ve ÖSO’nun diğer operasyonlara nazaran çok daha iyi eğitilmiş olması. Bugün Milli Ordu adı altında toplanan grupların birbiriyle olan iletişimi ve operasyon kabiliyeti Türk ordusunun eğitimiyle çok ileri bir seviyeye taşınmış olduğunu görüyoruz.

TERÖRİSTLER HASEKE VE RAKKA'DA REJİM BAYRAKLARINI ASTI

Esed ile çatışma durumunun olma ihtimali hala gerçekliğini koruyor. Şu an gelen bilgiye göre, PYD militanları Haseke ve Rakka gibi bölgelerde kendi bayraklarını indirip rejim bayraklarını asmaya başlamış bile. Ancak bu senaryo geçmişte de yaşandı. Şuan bize gelen bilgilerin tamamı SDG açıklamaları üzerinden. Rejim resmî bir açıklama yapmıyor. Bence bundan özellikle sakınıyor. Eğer rejim askeri girecekse bile şu durumda bunlar Arapların mürtezega dediği paralı askerler filan girecek, düzenli ordunun Türkiye ile savaşacak zaten gücü de yok.

TÜRK ORDUSU KARŞISINDA BİR HAFTA DAYANAMADILAR

Türkiye’nin 30 km derinlikte açtığı alanların dışında kalan bölgelere çekilecek, Rakka ve Haseke olabilir bu.

Operasyonu bence tüm dünya ordularının ilgiyle izlediğini düşünüyorum. Sekiz yıldır bölgede güçlenen, ABD’nin beş bin tır silah yardımı yaptığı ve eğittiği, aynı zamanda da sahada DEAŞ’la savaştırdığı bir milis güç, Türk ordusu be Milli Ordu karşısında bir hafta bile olmadan en önemli kentlerini kaybetti.

TÜM PROJELERİ ÇÖKTÜ

Tabi artık PYD, ÖSO ve Suriye rejimi arasına sıkışmış durumda, söz konusu projelerin tamamı da böylelikle çökmüş oluyor.

Can Acun / SETA Dış Politika Direktörü

Türk askerî harekâtı ivme kazanarak devam ediyor. İlk etapta dört koldan girildi. Ardından meskûn mahaller kuşatıldı. Stratejik M4 karayolu ele geçirildi. Kara ordusu ilerlerken bir yandan da hava unsurları çok etkili bir şekilde terör unsurlarını yok ediyor. Örgütün mühimmat depoları, genel karargahları, istihbarat ve lojistik merkezleri yok edildi. En önemlisi ana komutan kademesinin sahadan anlık öldürülmüş olması. Temel olarak Türkiye şu anda iki tane bölgeyi hedefliyor.

AFRİN DOKTRİNİ DEVREYE GİRECEK

Ayn El Arap ve Menbiç. Bu bölgelerin Türkiye’ye karşı korunma refleksiyle terör örgütü rejimle görüşüp buraları rejime devrettiler. Rejimde belli bir mobilizasyon olduğu belli sayıda askerlerin, militanların buralara gelip bayrak çektiler. PKK’ya bağlı teröristler Afrin Doktirini ne anlama geliyor? Afrin harekâtında Türk askeri ilerlerken de aynı şeyi yaptılar. Bayrak çekip askerin karşısında durmaya çalıştılar ama Türkiye çok kuvvetli bir şekilde havadan rejim unsurunu oradan çıkarmış ardından terör örgütünü oradan temizlemiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195