Title of a News Article

flas! ÖSO Komutanı konuştu

.

flas! ÖSO Komutanı konuştu
banner206
 ŞİD ile Suriye'deki Kürt militan grubu Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerinin yaklaşık 50 gündür çatıştığı Kobani’de kısa bir süreliğine bulunmuş olan ÖSO'ya bağlı Özgürlük Şafağı Tugayı’ndan komutan Nizar El Hatip halihazırda kentte Kürtlerle birlikte savaştıklarını söyledi.

Şu anda ÖSO’dan 200 kişinin Kobani’de olduğunu söyleyen Hatip, tugayın IŞİD ile başından beri savaştığını söyledi.

Bu kişilerin nereden geldiği sorusu üzerine ise “Biz onlar gelmeden de buradaydık. Sonuçta orası da Suriye. Farklı bölgelerindeyiz. IŞİD ile savaşmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Hatip, Kobani’nin doğusunda kentin sanayileşmiş bölgelerinde bulunduklarını ve burada da başarılar elde ettiklerini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatip, on gün önce İstanbul’a geldiğini, Kobani’de kısa bir süre kaldığını, kentteki tugayın komutanlığını ise Muhammed Ebu Adil’in yaptığını belirtti.

'LİDER SURİYELİ İSE SORUN YOK'

BBC Türkçe'den Rengin Aslan'ın haberine göre, Kobani’de farklı güçlerin operasyonunu kimin yönettiğinin sorulması üzerine ise “Liderin kim olduğuyla ilgili bir sorunumuz yok, Suriyeli olduğu sürece sorun yok. Bütün kuvvetlerin temsilcilerinin olduğu bir operasyon noktası var.” yanıtını verdi.

Hatip ayrıca, “Kobani’de savaşmamızın nedeni Kürtler veya Araplar değil. Orada savaşmamızın nedeni Kobani’nin de Suriye’nin bir parçası olması. Biz de Kobani’de Suriyelileri koruyoruz.” dedi.

Suriye Dostları Grubu’ndan yardım aldıklarını söyleyen Hatip, Kobani’de desteğin geç geldiğini ve grubunun genellikle hafif silahlarla savaştığını belirtti.

TÜRKİYE ÖSO'YU EĞİTECEK Mİ?

Türkiye’nin ÖSO’ya bağlı grupları eğitmesiyle ilgili olarak ise, bu konuda henüz bir uzlaşmaya varılmadığını ve herhangi bir eğitimin henüz gerçekleşmediğini söyledi.

Dün yaklaşık 150 kişiden oluşan ÖSO’ya bağlı bir grup Türkiye tarafındaki Mürşitpınar’dan IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani’ye girmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta PYD'nin 1300 ÖSO mensubunun Kobani'ye geçişini kabul ettiğini söylemiş ancak PYD bunu yalanlamıştı.

Bugün ise Irak’ın kuzeyinden gelen ilk Peşmerge grubu Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG’ye destek olmak için Kobani’ye girdi.

İsrail'de bulunan Disiplinler Arası Merkez'de araştırmacı olan cihatçı gruplar uzmanı Aymen Cevad El-Tamimi, Nizar El Hatip'in açıklamalarını şöyle değerlendirdi:

''ÖSO bayrağı altındaki bazı gruplarla PYD arasındaki işbirliği bir istisnadır, genel durumu yansıtmıyor.

Aynı zamanda bugün konuşulan rakamlarla ilgili kuşkucu olmalıyız. ÖSO komutanlarından Abdülcabbar Akidi'nin Kobani’ye gönderilmek üzere 1300 savaşçı toplamasına ilişkin güçlü kuşkularım var.

Bunun yanında genel olarak PYD’nin otonom kantonlarında vücut bulan ve “PKK’nın ayrılıkçı programı” olarak görülen duruşa, ÖSO'nun da dahil olduğu genel bir düşmanlık gösteriliyor.

Aynı zamanda PYD’nin Esad rejiminin ajanı ve işbirlikçisi oldukları yönünde suçlamalar söz konusu. Ayrıca ÖSO bayrağı altındaki grupların çoğu hala “Suriye Arap Cumhuriyeti” ifadesini kullanıyor.

Bu da Kürtlerin Esad sonrası bir dönemde bu ismin kullanılmaması yönündeki dileklerine yönelik tavırlarını gösterir nitelikte. PYD’nin asıl gündemi Esad rejiminin devrilmesinden ziyade, Rojava’da otonom bölgelerin kurulması.''

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 00:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195