Title of a News Article

Flaş... Yeni yasayla zorunlu olacak!

.

Flaş... Yeni yasayla zorunlu olacak!
banner206

 Torba yasada, çocuklar da dahil tüm vatandaşların parmak izi, damar izi ve el ayası (biyometrik veri) alınarak aile kütüklerine eklenecek ve elektronik ortamda saklanacak.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre,   biyometrik verilerin hangisinin kimlik kartında yer alacağı ve çocuklardan kaç yaşından itibaren biyometrik veri alınacağı ise içişleri bakanlığı tarafından belirlenecek. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartı başvurusu veli veya vasileri tarafından yapılabilecek.

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler, kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Biyometrik veri sadece elektronik ortamda tutulacak.

Kimlik kartı talebinde bulunan kişi ile nüfus kütüklerinde kayıtlı kişinin aynı kişi olup olmadığı konusunda tereddüte düşülmesi durumunda mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine araştırma yaptırılabilecek.

 

İlk olarak SGK yasası ile gündeme gelmişti

‘Biyometrik doğrulama sistemi’nin uygulanma yolu ilk olarak 2012’de SGK yasasında yapılan değişiklikle özel hastanelerde açılmıştı. Fişleme yapılacağı gerekçesiyle tartışma yaratan yasayı, Anayasa Mahkemesi, değişikliğin anayasaya aykırı olmadığına hükmederek Nisan 2015’te uygulanmasına onay vermişti.

Tasarı ayrıca şu düzenlemeleri öngörüyor: * Dövizli askerlik 6 bin avrodan 1000 avroya düşürülecek.

* Er ve erbaşların harçlığı 100 liraya, askeri öğrencilerin harçlığı 400 liraya yükseltilecek.

* Öğretim üyelerinin emeklilik yaşı, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 72 olacak.

* Kamu payı yüzde 50’den az olan ve Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin bağımsız denetim raporları Sayıştay’a gönderilecek. Sayıştay, kendisine sunulan bağımsız denetim raporları üzerinden değerlendirme yaparak hazırlayacağı raporu TBMM’ye sunacak.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2015, 13:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195