Title of a News Article

“Geleceğe Bir Damla Su” çalıştayı yapılıyor

.

“Geleceğe Bir Damla Su” çalıştayı yapılıyor
banner206

Harran ve Adıyaman Üniversitelerinin girişimleriyle Şanlıurfa’da “Geleceğe Bir Damla Su” çalıştayı yapılacak. Suyun önemine vurgu yapılacak olan çalıştay, 14 Aralık Pazartesi günü Şanlıurfa Ziraat Odası Konferans Salonunda düzenlenecek.

 

Pazartesi günü yapılacak “Geleceğe Bir Damla Su” çalıştayı saat 9.00’da başlayacak. Programda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Japonya RIHN Enstitüsü Başkan Vekili Prof. Dr. Jumpei Kubota ve Çalıştay Genel Sekreteri

Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu birer açılış konuşması yapacak. Çalıştayda ‘Bütünleşik Su Yönetimi için Yerel Çerçevenin Tasarlanması’ ve ‘Suyun Etkin Kullanımı: Harran'da Gece Sulaması Projesi’ konuları yer alacak.

 

Çalıştayın amacı

Çalıştay Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, çalıştayın amacını şu sözlerle anlattı;

“Son yıllarda suya olan ihtiyaç artarken, kuraklık ve yağış düzenindeki değişim suyun mevcut durumu ve kullanım ile ilgili sıkıntıları daha da artırmıştır. Önümüzdeki 50 yılda kurak alanlarda üretim iklim ve arazi bozunumu nedeniyle tarımsal üretim %50 azalırken nüfusun 2 milyar daha artması beklenmektedir. Dünyada bu olumsuz gelişmelerden fazla etkilenecek ülkelerden birsinin de Türkiye olacağı vurgulanmaktadır. Japon bilim adamları ile yapılan ortak çalışmalardaki bulgular ve tahminler çalıştaya ev sahipliği yapan GAP alanında da sıcaklığın en yüksek düzeyde (2-4°C) artacağı ve yağışın azalacağını (%25) göstermektedir.

2007-2008 yılındaki kuraklıktan sonra, 2014 yılındaki kuraklık, sadece tarımı değil tüm yaşamı etkileyerek başta baraj seviyelerinde ve yer altı sularında azalma olmak üzere sonrasında kırsal bölgelerdeki suların kurumasıyla etkisini daha fazla hissettirmiştir. Bunun tekrarlanması büyük sorunlara yol açacaktır

Günümüzde kısa dönemli de olsa tarımsal üretimi etkileyen yağış düzenindeki değişim, gelecekte tarım dışında enerji üretimi, evsel su kullanımı ve temiz suya erişimin zorlaşacağını göstermektedir. Günümüzde mevcut kanun ve yönetmeliklere rağmen, su yönetiminin çok iyi yapıldığı söylenemez. Bu nedenle suyun daha etkin kullanımı, yanlış alışkanlıkların değişimi, ürün deseni ve iklimsel özelliklere göre su yönetiminin doğru yapılması bir zorunluluk halini almaktadır. Çalışmalarımız bölge insanımızın yaşam kalitemizin güvenliği için en önemli adımı oluşturacaktır.

“Geleceğe Bir Damla Su” çalıştayında suyun daha etkin kullanımı ve gelecekte su ile ilgili sorunların etkilerini azaltmak için çözüm önerilerinin ne olacağı toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla tartışılacaktır. 

Suyun daha etkin kullanımı için yapılan bu çalıştay;

Harran, Adıyaman Üniversiteleri, Japonya İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN), GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi, Şanlıurfa Ziraat Odası, Doğa Koruma Merkezi, Cullap Sulama Birliği İşbirliğiyle, diğer sulama birlikleri ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla yapılacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2015, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195