Title of a News Article

Gıda Mühendisleri, 5 Bin kadro istiyor

.

Gıda Mühendisleri, 5 Bin kadro istiyor
banner206

Gıda Mühendisleri,  yeni atama döneminde, denetimlerin etkin yapılabilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi için Bakanlıktan 5 bin kadro talep etti.

Gıda Mühendisleri tarafından yapılan yazılı açıklamada,  günümüzde görevi tam olarak anlaşılamamış olan Gıda Mühendislerinin, istihdam edilmesinin bütçeden kayıp değil; israfa önlem ve halk için sağlık demek olduğunu belirterek, “Gıda Mühendisliği, gıda ham maddelerinin sınıflandırılarak en doğru ürüne en doğru tekniklerle işlenmesini planlayan, uygulanmasını sağlayan, sonrasında elde edilen verileri inceleyerek her defasında bir sonraki üretimde iyileştirmeyi hedefleyen meslek dalıdır. Gıda Mühendisleri tüm bu işlevleri yerine getirirken, gıda üzerine aldığı bilimsel ve teknolojik bilgileri kullanarak minimum maliyet, maksimum verim elde etmeyi hedefler. Gıda maddelerinde minimum israf ve besleyici değer kaybını gözeterek halk için en sağlıklı ürünü elde etmeyi amaçlar. Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, artık maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi konularında araştırma yapar. Üretim sırasında çıkabilecek sorunları teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlerliğin devamını sağlar. Üretimi, ham maddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar” denildi.

Yıllarca emek verip, Gıda Mühendisi ünvanı aldıklarını dile getiren Gıda Mühendisleri, şunları kaydetti;

“Ancak mezun olunca işimizi yapmanın sandığımız kadar kolay olmadığını gördük. Mesleğimiz ne yazık ki hakettiği değeri göremiyor. Biz de bakanlığa atanabilmek için öğretmenler, sağlıkçılar gibi KPSS 'ye giriyoruz. Gıda mühendisleri KPSS branş puanı ortalaması 85'tir.Yüksek puanlar alıyor olmamıza rağmen atanamıyoruz. Devlet kadrosu, 2016 Nisan atamalarına kadar bizim için bir hayaldi. 2016 da ilk kez 400 gıda mühendisi kadrosu açıldı, bu atama bizim için milat olacak diye umut ediyoruz. Ancak bakanlığımızdan henüz alımlarla ilgili bir açıklama yapılmaması bizleri endişeli bir bekleyişe mahkum ediyor. Geleceğimizi kurmak için kadro sayısı ve tarihi belli olmayan bir atama dönemini bekliyoruz. Her yıl mezun sayısı hızla artıyor, bununla birlikte işsiz gıda mühendisleri sayısı da artıyor. Gıda mühendislerinin işsiz olması demek, denetimden uzak gıda üretiliyor olması demektir. Halk sağlığı büyük tehdit altındadır. Son haftalarda gıda zehirlenmesi ve gıdaya bağlı hastalıklar gündemi meşgul etmektedir. Bu da göstermektedir ki, denetimler yetersizdir. Denetimlerin iki ayağı vardır: Gıda üreten iş yerlerinde istihdam edilen Gıda mühendisleri ve bakanlığa bağlı çalışan gıda mühendisleri. Bu iki ayak birbirinden ayrı düşünülemez lakin her ikisinin de kendi içlerinde büyük sorunlar yaşadığı da bir gerçektir. Bakanlığa bağlı çalışan yaklaşık 2 bin gıda mühendisi vardır. Ülke nüfusu göz önüne alınırsa her 39 bin kişi için 1 gıda mühendisi istihdam edilmiş demektir. Bu sayının yaklaşık dört katına çıkarılması halinde, denetimler etkin bir şekilde yapılacak ve halk sağlığı korunacaktır. Bizler de kendi mesleğimizi yapmanın haklı gururunu yaşayacağız. Özel sektörde ise durum tamamen içler acısı bir hal almıştır. Birçok meslektaşımız asgari ücrete ve ya bir kaç yüz lira fazlasına çalışmaktadır. Odamızın belirlediği taban maaş 3500 lira olmasına rağmen 2 bin lirayı görebilen meslektaşımız yok denecek kadar azdır. Kendi işimizin dışında, muhasebe, sekreterya gibi işleri de yapmamız istenmektedir. İş güvencesi yoktur, gıda mühendisinin geleceği patronunun iki dudağı arasındadır. Biraz idealist olan, uygunsuz durumlara karşı çıkan meslektaşlarımız kendisini kapı önünde bulmaktadır. 2012 yılında yapılan düzenleme ile 30 beygir gücünden ve 10 kişiden daha az çalışanı olan işletmelerin gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durum bizleri özel sektörde %80 oranında işsiz bırakırken, denetimsizliğe bağlı olarak halk sağlığı da tehlikeye girmiştir. Güvenilir ve sağlıklı gıdanın tek güvencesi Gıda Mühendisleridir. Denetimden uzak, sağlıklı gıdadan söz edilemez. Bu nedenle biz Gıda Mühendisleri yeni atama döneminde, denetimlerin etkin yapılabilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi için bakanlığımızdan 5 bin kadro talep ediyoruz. Ayrıca özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın da iş güvencesinin devlet eliyle korunmasını istiyoruz.”

 

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2016, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195