Title of a News Article

Göbeklitepe hayranlığı onları Urfa'ya getirdi

Göbeklitepe hayranlığı onları Urfa'ya getirdi
banner206
"Haydi Göbeklitepe” mottosuyla Göbeklitepe’nin ulusal ve uluslararası farkındalığını artırmak için gönüllü kampanya başlatan sanat tarihi dersleri veren Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ressam Seval Özcan, 8 yaşındaki oğlu Can Ata ve Anadolu Ajansı İstanbul Muhabiri Mehmet Kara Şanlıurfa’yı ziyaret etti.

Şanlıurfa’ya gelen gönüllüler programlarına Göbeklitepe Teknoloji Koleji’nde konferans vererek başladı.

Özcan, burada yaptığı konuşmada, “Tarihin sıfır noktası” olarak uluslararası literatüre giren ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe yurtdışında biliniyor. Bu sebeple Göbeklitepe’nin bilinirliğini öncelikle ulusal düzeyde daha çok arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu kapsamda İstanbul’da Üsküdar ve 4. Levent’te yapılan sokak röportajlarına ek olarak, turistlerin de aralarında bulunan birçok kişiye “Haydi Göbeklitepe’ye” çağrısı yaptırdıklarını anımsatarak, “Maalesef Göbeklitepe hakkında ülkemizde bilinirlik çok düşük. Yaptığımız birçok sokak röportajında sadece çok az kişi Göbeklitepe hakkında bilgiye sahip. İstanbul’un en merkezi yerlerindeki durum bu. Yaptığımız çalışmaları sosyal medyada paylaştığımızda çok ciddi etkileşime girdi çünkü elde ettiğimiz veriler gerçekten çok şaşırtıcı.” diye konuştu.

Göbeklitepe gönüllüsü Can Ata’yla yapılan kısa filme de değinen Özcan, şöyle devam etti:

“En çok dikkat çeken projemiz ise kesinlikle Can’la yaptığımız kısa filmdi. ‘Bir çocuğun gözünden Göbeklitepe’ filmimizin etkileşimi çok yüksek oldu ve bu film sayesinde birçok yerden davet aldık. Biz gönüllüler olarak özellikle çocuklar ile birlikte yapılan projelere ağırlık verilmesini ve onların dünyalarına inilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

- “Şanlıurfa büyüleyici bir kültürel mirasa sahip”

Konuşmasında kolejdeki öğrencilere de çağrıda bulunan Özcan, “Burası bir peygamberler şehri ve kesinlikle büyüleyici bir kültürel mirasa sahip. Buraya daha önce geldiğimde de aynı duyguları hissetmiştim. Göbeklitepe bu mirasın önemini çağlar ötesine taşıdı. Sizler de burada yaşayan öğrenciler olarak projelerinizle buna katkıda bulunabilirsiniz, ortak çalışmalar yürütebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Program kapsamında “en büyük hayallerimden birisi” dediği Göbeklitepe’ye giden Çevre Koleji öğrencisi Can Ata da duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Göbeklitepe hakkında izlemediğim belgesel kalmadı. 12 bin yıllık T biçimli sütunların üzerinde yer alan hayvan resimleri ve semboller beni ilk duyduğum andan beri meraklandırıyor. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Tüm çocukların burayı ziyaret etmesini isterim.”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ü de ziyaret eden gönüllüler, Göbeklitepe hakkındaki projelerini Beyazgül’e ileterek bir süre sohbet etti.

3 gün boyuncu başta Balıklıgöl ve Saklı Cennet Halfeti olmak üzere Şanlıurfa’nın tarihi zenginliklerini dolaşarak çekimler yaptı, yetkililerden bilgi aldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2020, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195