Title of a News Article

Göbeklitepe’de hasar 60 Milyon Dolar

 Göbeklitepe’de hasar 60 Milyon Dolar
banner206

Pistten çıkarak hasar gören Türk Hava Yolları'na ait Airbus 330-300 tipi uçağın arızası giderilemedi. Şanlıurfa’da kazı sonucu ortaya çıkan tarihi Göbeklitepe’nin ismini taşıyan uçaktaki hasarın boyutu 60 milyon dolar. Uçağın üzerindeki THY yazıları silindi.

Nepal’in başkenti Katmandu’ya inerken 5 Mart’ta pistten çıkarak hasar gören Türk Hava Yolları’na ait Airbus 330-300 tipi uçağın arızası giderilemedi. Uçaktaki hasarın boyutu 60 milyon dolar. Uçağın üzerindeki THY yazıları silindi. Airbus’tan rapor bekleniyor.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Nepal’in başkenti Katmandu’da iniş sırasında pistten çıkarak hasar gören Türk Hava Yolları’na (THY) ait Airbus 330-300 tipi uçağın 5 Marttan bu yana arızası giderilemedi.Uçak, ülkedeki teknik imkânsızlıklar nedeniyle Katmandu’daki Tribhuvan Havaalanı’nda adeta çürümeye terk edildi. Şu an, THY yetkililerinin elini kolunu bağlı durumda. THY’nin, kıtalar arası yolculuklarda kullanmak için filosuna dâhil ettiği 347 Milyon dolar değerindeki uçakta 60 milyon dolarlık hasar meydana geldi. Uçağın dikkat çekmemesi için üzerindeki THY yazıları silindi. Uçağın teknik arızalarının giderilip tekrar ne zaman THY filosuna katılacağı ise merak konusu.

 

“Nepal’de vinç yok dozerle çıkaralım”

Yaklaşık iki ay önce, iniş sırasında pisten çıkarak toprak zemine saplanan THY uçağında bir kişi yaralanmıştı. Uçağın kurtarma işlemleri sırasında da bir kriz yaşandı. Nepalli yetkililer, ellerinde vinç olmadığı için uçağı dozerle çıkarmak istemiş ancak buna THY yetkilileri izin vermemişti. Uçağı kurtarma çalışmaları için THY, İstanbul’dan Nepal’e bir ekip göndermişti.

 

“Seyyar hangar kurulacak”

 THY yetkilileri, uçağın zararının giderilmesi için sigorta firması ile görüşmelerini sürdürüyor. Bir yandan kazanın tam olarak ne kadarlık bir bütçe ile gidebileceği araştırılıyor bir yandan da kazanın neyden kaynaklandığı, hasar ve uçağın bakım-onarımı konusunda Airbus’tan nihai rapor bekleniyor. Rapor tamamlanır tamamlanmaz Airbus, hasar gören parçaları üretecek.

Ayrıca bir başka firmadan yeni iniş takımları sipariş edilecek. Daha sonra ise Göbeklitepe adlı uçağın bakım-onarım çalışmaları için Katmandu’da seyyar bir hangar kurulacak. Çalışmalar buradan idare edilecek. Arızanın giderilmesi için THY ve Airbus’tan mühendis ve teknisyenler görev alacak. Uçağın ancak yaklaşık 1 yıl sonra filoya katılarak tekrar uçuşlara başlayabileceği belirtiliyor. TC-JOC tescilli uçak, 2014’ün nisan ayında Airbus fabrikasından çıkmış, finansal (lesing) kiralama yoluyla filoya dâhil edilmişti. 

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195