Title of a News Article

Göbeklitepe’ye modern üst yapı örtüsü yapılacak

.

Göbeklitepe’ye modern üst yapı örtüsü yapılacak
banner206

‘Dünyanın en eski tapınağı’ Göbeklitepe’ye modern üst yapı örtüsü yapılacak. 10 Milyon TL’nin üzerinde harcama yapılması beklenen örtünün, 1 yıla kadar bitirilmesi planlanıyor.

 Abdüselam YAVUZ

12 Bin geçmişe sahip olan Göbeklitepe’de, kazı sonucu ortaya çıkan dekoratif yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12 bin yıllık dairesel yapıları korumak amacıyla sıradan yapılan tahta korumaların kaldırılacağı öğrenildi. Bunun yerine Göbeklitepe’ye uzay görümünde modern üst yapı örtüsü yapılacak. Avrupa Birliği desteğiyle yapılması planlanan üst yapı örtüsü için Kalkınma Bakanlığı tarafından ihale yapıldı. 10 Milyon TL’nin üzerinde bir harcama yapılması planlanan üst yapı örtüsünün yapımına önümüzdeki aydan itibaren başlanması ve 1 yılda bitirilmesi amaçlanıyor. Üst yapı örtüsünün yapılmasının ardından Göbeklitepe’ye gelecek olan ziyaretçiler, kazı sonucunda ortaya çıkan eserlere yüksekten bakabilecek ve hatıra fotoğrafı güzel bir şekilde çekebilecekler. Ayrıca kazı alanlarını gezmek için modern yol da yapılacağı öğrenildi.

Bu arada bu projenin bitmesinin ardından Göbeklitepe’de Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yeniden kazı çalışmalarına başlanacağı belirtiliyor.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195