Title of a News Article

Göçmez; Urfa’nın sağlık açığını kapatacağız

.

Göçmez; Urfa’nın sağlık açığını kapatacağız
banner206

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürü Abdullah Göçmez, Osmanbey Kampüsü’nde yeni açılan Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Urfa’daki sağlık açığını kapatacağını söyledi.

 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürü Abdullah Göçmez oldu. Hastane Başmüdürü Abdullah Göçmez ile 20 yılda tamamlanan ve eski hastaneden taşıma işlemlerinin ardından 15 Şubat itibariyle hizmet vermeye başlayan Osmanbey Kampüsü’ndeki Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile ilgili sorunları konuştuk.

117 Bin 900 m2 kapalı alana ve 114 Bin m2 de açık alana sahip olan Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Şanlıurfa’daki sağlık açığını kapatacağını vurgulayan Göçmez, “Şanlıurfalıların en iyi şekilde sağlık hizmeti alabilmelerini sağlayabilmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 

“Direk seferler başlatılsın”

Göçmez, hastanelerinin uzak olduğunu belirterek, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemiz bu konuda hastanemizin hizmete girmesinden dolayı Osmanbey Kampüsüne yapılan seferleri arttırdı. Biz hastalarımızın hastanemize daha kolay ulaşabilmelerini sağlayabilmek için Karaköprü, Eyyübiye gibi semtlerden de Osmanbey Kampüsüne direk seferler başlatılmasını talep ediyoruz” diye kaydetti.

Yeni hastane oldukları için ufak tefek sorunlarının olduğunu vurgulayan Göçmez, “Bu sorunlar zamanla çözülecektir. Ayrıca personel eksikliğimizin de giderilmesi için doktor ve hemşire alımlarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

 

İşte Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürü Abdullah Göçmez ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj…

Bize hastane ile ilgili bilgiler verebilir misiniz?

Urfa, Harran’ın Fırat suyunu beklediği gibi bu hastaneyi bekliyordu. Süreç uzun oldu. Uzun yıllar sonra bitirilmiş bir hastane. İnsanların evet bu hastane bitemez imajını kırmak oldu. Artık insanlar bu hastane bitmez diyorlardı. Sırf bu anlayışı kırmak için bir ay daha erken açmış olduk. Urfa’nın sağlık konusundaki eksikleri malumunuzdur. Yatak sayısı, doktor sayısı, hasta sayısı Türkiye ortalamasının altındadır. İnşallah bu eksikler hastanemizde tedarik edilmiş olacak. Eski hastanemiz 300 yataklı bir hastaneydi, çok eski bir binada hizmet ediyorduk, fiziki şartları çok kötüydü. O hastanemizde hasta yakınlarımızın bekleyebileceği, konaklayabileceği, arabasını park edebileceği bir alan bile yoktu. Yeni  hastanemiz sadece 114.000 m2 açık alana sahip, 650 tane aracın park edebileceği bir otopark bulunmaktadır, 118.000 m2 kapalı alanı var şuanda, 630 yatağı var, servis yatakları, çocuk yoğun bakın yatakları, yeni doğan yoğun bakım ve genel yoğun bakım dahil olmak üzere. Dolayısıyla fiziki olarak Urfa’nın büyük bir sağlık açığını kapatmış olacağız.

 

 

Personel anlamında nasıl bir açığınız var, hangi alanlarda ihtiyacınız var?

Şimdi bu son iki ay içerisinde son ilana çıkanlarla beraber 50’nin üzerinde yeni doktor ilanı açıklandı. Hoca alınacak inşallah, bir kısmı başladı. Şuanda mesela bizim kadın doğumda ciddi bir eksiğimiz vardı şimdi tamamlanmış oldu. Birçok alan dolduruldu ve bu önümüzdeki ay içerinde bu süreç devam edecek. Yeni hocalar geliyor. Bunu tamamlamış olacağız. Bizim hemşire açığımız vardı. Bu hemşire açığımızı da geçen hasta itibariyle 112 tane hemşire kadrolu olarak kendi kadromuza kattık,

bu arkadaşlar şimdi başladı, diğer sağlık açısından da süreç içerisinde göreceğiz. Varsa bir eksiğimiz talepte bulunacaz. Kadro olmasa bile taşeron olarak bunları  hizmete dahil edeceğiz.

 

Şanlıurfalıların dört gözle beklediği hastanenin ne gibi eksikleri var, vatandaş nelerle karşılaşabilir?

Yeni açılan bir hastanenin tabi ki sorunları olabilir, sorunsuz bir hastane imkânı yok. Çünkü 24 saat işlek olan yerlerdir hastaneler ve hiç bir hata kabul etmeyen yerlerdir. Biz hastanemizi kendi içerisinde sıkıntıları giderebilmek için her türlü tedbiri aldık. Mesela bu bölgede elektrik kesintisi gereğinden fazla olabilir korkusu nedeniyle şuanda 7 tane büyük jeneratör devrede hazır vaziyette bekliyor.50’nin üzerinde kesintisiz şu güçleri kaynaklarımız var. Dolayısıyla böyle bir kesinti olması nedeniyle büyük su depoları hazırda bekliyor. Hastanemizin sıkıntıları olabilir mi elbette olabilir. Mesela ulaşım konusunda sıkıntı yaşanıyor. Yani insanlarımız bu hastaneye gelebilmek için Urfa’da belki bugüne kadar en uzak şehir içi otobüs seferi seyahati yapmış olacaklar. Bununla ilgili belediyelerimizden özellikle rica ettim. Belli semtlerden hastanemize de ulaşım seferleri başlatılması gerekiyor. Halkın hastaneye ulaşımını hem kolaylaştıracak, hem de huzuru sağlayacak. Çünkü hastaneye gelen insanlar hasta insanlar. Bunlar eli ayağı alçıda olabiliyor, yaşlı olabiliyor, kucağında hasta bebekli anneler gelebiliyor. Bu hastaların daha rahat ulaşımı sağlanması için mutlaka direk hatların olması gerekiyor.

 

Konaklama ve eczane sıkıntısı nasıl giderilecek?

Yatan hastalar için eczane sıkıntımız yok, hastanenin zaten kendi eczanesi var ve yatan hastaların ilaçları oradan temin ediliyor. Hastanemizde olmayan ilaçlar da eczacılar odasının hastanemize açacağı bürodan temiz edilebicek. O konuda bir sıkıntı yok. Fakat ayakta tedavi gören poliklinik hizmeti almaya gelen hastalarımızın reçetelerini karşılamak şuan mümkün olmayacaktır. Eczane açabilmenin belli bir mevzuatı var. Bunun ruhsatlandırılması Sağlık İl Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, belediye ile alakalı bir şey, bununla ilgili çalışılıyor. Burada sadece eczane değil çay ocağı, lokanta özellikle hasta yakınlarımızın konaklayacağı  bayanlar için ayrı, erkekler için ayrı salonlar açmak istiyoruz. İnşallah geniş misafirhaneler kuracağız burada.

 

Hastanenin global bütçeye alınması söz konusuydu, bu nasıl size yansıyacak? Ayrıca parasal konuda bir sıkıntı yaşıyor musunuz?

Yani o konu daha kesin alınmadı, sözleşme daha imzalanmadı. Bizde bekliyoruz hasretle. Onun çok faydası olacak tabi. Hastane yeni bir yere taşınmasından dolayı bazı maddi sıkıntılar yaşanabiliyor Şimdilik öyle bir sıkıntımız yok. Bu ihtimale karşı bizde global bütçeye başvuru yaptık. Sayın bakanımız Faruk Çelik Bey’in talimatıyla yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Bey ve Milletvekili  Mahmut Kacar beyin girişimleriyle şuanda bu girişimimiz başlamış bulunuyor. Tabi SGK Başkanı Hemşehrimiz  Selim Bağlı Bey’in orada bulunması büyük bir şans, hemşerimiz olması itibariyle. Görüşmeler devam ediyor ama henüz neticelenmiş  değil.

 

Şanlıurfalılara son olarak nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Hastanemiz öncelikle Urfalı hemşerilerimize hayırlı olsun. Allah kimseye hastalık vermesin, dert verip derman aratmasın derler atalarımız. Bizde aynı temennide bulunuyoruz. Fakat dert verilmişse de onunla ilgili Allah şifa çareleri de vermiş ve onlardan bir tanesi de hastanelerdir. Biz gerçekten Urfa’nın şanına yakışır Urfalıların taktir edebileceği modernlikte son teknoloji cihazlarla donatılmış bir hastane kurduk. Bunun tabi kıymetinin bilinmesi lazım. Öncelikle zengin ve destek verebilecek Şanlıurfalıların diğer bütün illerde olduğu gibi burada bazı yüklerin altına omuz vermeleri gerekiyor. Özellikle burada bazen gelip yoklamaları gerekiyor bu noktada. Bu Urfalıların maalesef genel bir sorunudur. Mesela şimdi giderseniz Kayseri’ye, Bolu’ya, Konya’ya oradaki üniversitelerin bütün birimlerinin %80 i o bölgenin iş adamları, zenginleri tarafından yapıldığını görürsünüz. Maalesef bu noktada bir destek göremiyoruz. Ama biz özellikle bizim hastalarımızdan hastanemizin kıymetini bilmelerini şu açılma sürecinde sabırlı olmalarını, çünkü yeni bir hastane, çok büyük bir hastane zaman zaman sorunlar çıkabilir, inşallah çıkmayacaktır. Bugün ilk ameliyatımızı da yaptık şuanda yoğun bakımda hastalarımızda yatıyor.

 

 

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195