Title of a News Article

Halep'te tahliyeler her an başlayabilir

.

Halep'te tahliyeler her an başlayabilir
banner206

Haber ajasları Halep'te tahliyelerin saatler içinde başlayacağını duyurdu.

Suriyeli muhalif gruplar Doğu Halep'teki muhalif savaşçılar ile bazı sivillerin tahliyesini öngören plan kapsamında dün sağlanan ancak bugün bozulan ateşkesin yeniden devreye girdiğini açıkladı.

Muhalifler, tahliyelerin birkaç saat içinde başlayacağını belirtti.

Ahraruş Şam'ın (Şam'ın Hürleri) sözcüsü Ahmed Karali, yaralı savaşçı ve sivillerin Perşembe erken saatlerden itibaren Doğu Halep'ten tahliye edileceğini belirtti.

Nur el Din el Zinki Tugayı sözcüsü Abdul Salam Abdul Razak da, hükümet tarafının ateşkes için İdlib'de muhaliflerin elindeki iki köydeki sivillerin tahliyesi şartını getirdiğini açıkladı.

Hükümet yanlısı milis gruplardan bir yetkili de ateşkesin yeniden devreye girdiğini, İdlib'deki Foua ve Kefraya köylerinden tahliye edilecek 15 bin sivil karşılığında "Doğu Halep'teki siviller, militanlar ve ailelerinin" kentten ayrılmasına izin vereceklerini ifade etti.

Dünkü anlaşmanın arabulucularından Rusya ise henüz haberi doğrulamadı.

Anlaşmanın ardından dün gece Halep'te bombardıman sesleri kısa süreliğine kesilmiş olsa da bugün muhalif gruplar Suriye ordusunun hava operasyonlarını yeniden başlattığını bildirmişti.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "çok şiddetli" çatışmaların yaşandığını ifade ederek, "Her şey [ateşkes] sona ermiş gibi görünüyor" demişti.

 

"Halep'teki son saldırılar savaş suçu olabilir"

BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Halep'te muhalif grupların elinde kalan son bölgelere yönelik saldırıların savaş suçu kapsamına girebileceğini söyledi.

El Hüseyin, Suriye ordusu ve müttefiklerinin, sivillerle dolu bölgelere düzenlediği bombardımanların büyük olasılıkla uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Suriye'nin en büyük kenti Halep'te dört yıldır devam eden çatışmaları bitirecek olan tahliye anlaşması kapsamında, dün akşam ilan edilen ateşkes bugün bozuldu.

Haber ajansları, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı gruplar ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.

El Hüseyin, bölgede kalan sivillerin güvenliğini sağlamanın açık şekilde Suriye hükümetinin sorumluluğu olduğunu belirtti.

Yazılı açıklamada el Hüseyin "Ateşkes anlaşmasıyla bu yıpranmış ve kuşatılmış halka verilen bir gün daha yaşama umudunun yarım gün sonra ellerinden alınması çok zalimce" ifadesini kullandı.

Öte yandan BBC, Batılı kuvvetlerin uydu ve insansız hava araçları ile Halep ve Suriye'nin diğer bölgelerinden olası savaş suçlarına yönelik istihbarat topladığı bilgisine ulaştı.

F5haber.com

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2016, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195